UAV «Γρύπας»: Το στρατιωτικό drone με… Πατρινή υπογραφή – Σύμπραξη Ενόπλων Δυνάμεων με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Σύμπραξη, με «υπογραφή» από το Πανεπιστήμιο Πατρών, για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Γρύπας Ο «Γρύπας» είναι το οπλισμένο UAV της Ελλάδας, θα πετά σε μεγάλα ύψη και σε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις
Ενα σημαντικό βήμα, για την αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας έγινε προχθές στο υπουργείο Οικονομικών, όπου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας της ΕΑΒ και τεσσάρων πανεπιστημίων -μεταξύ αυτών και της Πάτρας- για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή, του νέου μη επανδρωμένου αεροχήματος UAV «Γρύπας».

Η ονομασία του νέου drone προέρχεται από το τέρας της ελληνικής μυθολογίας που είχε σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού και ουρά φιδιού και αντιπροσωπεύει την επαγρύπνηση και την ισχύ.

Η επιλογή της ονομασίας δεν είναι τυχαία, καθώς θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο στο πεδίο της εναέριας επιτήρησης, αλλά και της χρήσης οπλικών συστημάτων.

Στην υπογραφή του μνημονίου το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσώπησε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, καθηγητής Διονύσιος Μαντζαβίνος και ο υπεύθυνος για το έργο, καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και διευθυντής του Εργαστηρίου Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων Βασίλης Κωστόπουλος, ο οποίος μίλησε χθες στην εκπομπή «Πρωινός Τύπος» του Peloponnisos FM 104,1.

Γρύπας

Ο Βασίλης Κωστόπουλος

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, ο «Γρύπας» είναι το δεύτερο εγχείρημα το οποίο προσπαθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση για λογαριασμό του τομέα της εθνικής άμυνας. Στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV), υπάρχουν σήμερα διάφορες ιδιωτικές επιχειρηματικές προσπάθειες που σύντομα θα τις δούμε να πετάνε και επιχειρησιακά, αλλά πρόκειται για μικρά drones.

Στον τομέα των μεγάλων UAV, είπε ο κ. Κωστόπουλος, αυτή είναι η πρώτη εθνική προσπάθεια που υλοποιεί η ΕΑΒ με την στήριξη των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας, στην οποία συμμετέχουν Πανεπιστήμια, για την παράδοση ενός ολοκληρωμένου συστήματος.

Στην πραγματικότητα θα είναι ένα αεροσκάφος, είπε ο κ. Κωστόπουλος, στο οποίο το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών κλήθηκε να κάνει την δομική ανάλυση του αεροχήματος, που θα αποτελείται από σύνθετα υλικά, για να είναι αρκετά ελαφρύ με μεγάλη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου.

«Είναι ο τομέας που δουλεύουμε για πάνω από 30 χρόνια, γιατί εμείς φέραμε τα σύνθετα υλικά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» είπε ο κ. Κωστόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το τμήμα είναι στυλοβάτης της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με πολλές συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες όπως η Αirbus, η Dassault Aviation, η Bombardier Inc, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρέδωσε στην Ιταλική Leonardo ένα πολυλειτουργικό φτερό χωρίς κινούμενα μέρη, που μειώνει την αεροδυναμική αντίσταση.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ NAVAL GROUP

O κ. Κωστόπουλος δήλωσε ακόμα ότι στο πλαίσιο κατασκευής της Ελληνικής φρεγάτας FDI, προχωρά και η ερευνητική συνεργασία με τη γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval, με ανταλλαγές φοιτητών, ενώ μέσα στον Ιανουάριο θα υπογραφεί μια ακόμα συνεργασία για την μεθοδολογία επισκευής σύνθετων υλικών, που θα αξιοποιηθεί στο σκέλος της συντήρησης του νέου εθνικού πλοίου.

Ο κ. Κωστόπουλος έστειλε και ένα μήνυμα προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες. Τόνισε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει να καταλήγουν πυροτεχνήματα, αλλά να έχουν μια διαχρονική συνέχεια και ανεξάρτητα από το ποιος είναι επικεφαλής, πρέπει να πιστέψει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να προσφέρουν πολλά στην εθνική άμυνα.

ΤΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ UAV ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Αν και η Ελλάδα υπήρξε για δεκαετίες «η μεγάλη απούσα» στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τον τελευταίο καιρό κάνει έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει τις εξελίξεις. Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφώς και μια απάντηση προς την Τουρκία που έχει κάνει άλματα σε αυτή την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα «Γρύπας» αποβλέπει στη σχεδίαση ενός μονοκινητήριου UAV, το οποίο θα εμπίπτει στην κατηγορία Μέσου Υψομέτρου Μακράς Αυτονομίας (MALE).

Θα είναι το τακτικό μοντέλο UAV για τις ένοπλες δυνάμεις και θα μπορεί να φέρει σύγχρονα όπλα.

Το οπλισμένο UAV θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το νοικιασμένο από το Ισραήλ Heron που επιχειρεί τώρα από τη Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου και λίγο μικρότερο από το πανίσχυρο Αμερικανικό MQ-9 Reaper που σκοπεύει να αγοράσει η Ελλάδα.

Με τουλάχιστον 20 μέτρα άνοιγμα πτερύγων, βάρος απογείωσης ίσως κάτι παραπάνω από 3 τόνους, μέγιστο ύψος τα 30.000 πόδια και κινητήρα turbo jet, ο επερχόμενος «Γρύπας» θα είναι ένα μεγάλο UAV που πετά σε πολύ μεγάλα ύψη, με μεγάλη ακτίνα δράσης και θα χτυπά ιδιαίτερα σκληρά.

Το συνολικό χρονοδιάγραμμα του αναπτυξιακού προγράμματος είναι τριετές και περιλαμβάνει τρία πολύ σημαντικά στάδια, τη σχεδίαση που απαιτεί περίπου 25 μήνες σκληρής δουλειάς, την κατασκευή των πρωτότυπων έως και τις πτητικές δοκιμές και τη γραμμή παραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι και τη φάση της αρχικής σχεδίασης, ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ περίπου.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Γρύπας

Ο Διονύσιος Μαντζαβίνος

Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Διονύσιος Μαντζαβίνος είπε: «Αποτελεί μεγάλη χαρά για το Πανεπιστήμιο Πατρών να είναι σήμερα παρών στην υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας. Είναι στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου Πατρών η συμμετοχή του σε projects μεγάλης επιστημονικής, τεχνολογικής και εθνικής σημασίας, όπως είναι ο «Γρύπας».

Η συνεργατική δράση συμπράξεων όπως αυτή, που περιλαμβάνει ακαδημαϊκά ιδρύματα, τη βιομηχανία αλλά και την πολιτεία, μέσω των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, φαίνεται ότι δεν θα είναι απλώς αθροιστική, αλλά θα είναι πολλαπλασιαστική, και αυτό είναι το κέρδος.

Θέλω να ευχαριστήσω το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, που συμμετέχει στο project αυτό και θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό, με την τεχνογνωσία και τον ζήλο του».

Τόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισαν την σημασία που έχει ότι η ανάπτυξη αυτή κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τις γνώσεις των πανεπιστημιακών από τα ιδρύματα που μπήκαν στον αγώνα της ανάπτυξης UAV’s επ’ ωφελεία της χώρας.