Καλλιακμάνης για Ρέθυμνο: «Ο αστυνομικός είναι σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο»
Τι δήλωσε τηλεοπτικά ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α Αττικής, για την αιματηρή συμπλοκή που συνέβη μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ερωτήματα έχουν προκύψει για την αιματηρή επίθεση στο Ρέθυμνο, με το εάν και κατά πόσο ο αστυνομικός λειτουργούσε σε άμυνα και όχι μόνο, με τον Γιώργο Καλλιακμάνη να τοποθετείται τηλεοπτικά για την υπόθεση.
«Ο αστυνομικός είναι σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό αναφέρεται στους κανονισμούς της Αστυνομίας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α Αττικής, για την αιματηρή συμπλοκή αστυνομικού με νεαρό στο Ρέθυμνο. Ωστόσο διευκρίνισε πως «για το κατά πόσο λειτούργησε στο πλαίσιο της άμυνας και δεν το υπερέβη, θα το πει ο δικαστής που θα διαβάσει τη δικογραφία και θα δει ακριβώς πως έγιναν τα περιστατικά, που οδήγησαν τον αστυνομικό στην ενέργειά του αυτή. Να σηκώσει το όπλο και να πυροβολήσει». Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, επιβεβαίωσε πως «σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 141 του 1991, ο αστυνομικός οφείλει να οπλοφορεί και εκτός υπηρεσίας. Από εκεί και πέρα, είναι καθήκον επιβεβλημένο από το νόμο και υποχρέωση του αστυνομικού σε περίπτωση αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος να επέμβει». Σε κάθε περίπτωση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικού υλικού θα εξεταστεί καρέ-καρέ το οπτικό υλικό-βίντεο από το περιστατικό.
Όπως είπε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α Αττικής, «ερευνάται εάν ο αστυνομικός λειτούργησε στο πλαίσιο της άμυνας και εάν μπορούσε με άλλο τρόπο να αποτρέψει τον νεαρό που κρατούσε το μαχαίρι και του επιτέθηκε, αλλά και κατά πόσο από την ενέργειά του κινδύνεψαν άλλοι άνθρωποι. Η έρευνα θα πει εάν σωστά έπραξε. Δεν θα το πω εγώ».
Όταν ερωτήθηκε κατά πόσο δικαιούτο να χρησιμοποιήσει το όπλο της υπηρεσίας, σε χρόνο που ήταν εκτός υπηρεσίας, απάντησε πως «ο αστυνομικός είναι σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο» και σημείωσε πως «αυτό αναφέρεται στους κανονισμούς της Αστυνομίας. Ανά πάσα στιγμή ο αστυνομικός, όταν γίνει κάποια εγκληματική πράξη ή ενδέχεται να γίνει κάποια εγκληματική πράξη, είναι υποχρεωμένος να παρέμβει. Έχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρέμβει. Είναι πάντα σε υπηρεσία αστυνομικός».
Πάντως επισήμανε πως «Το ζήτημα δεν είναι μόνο γιατί πυροβόλησε αστυνομικός. Το ζήτημα είναι ότι τέσσερις άνθρωποι περιφέρονταν από μπαρ σε μπαρ και οι δύο από αυτούς είχαν δύο μαχαίρια μαζί τους. Όταν δύο άτομα από μια παρέα τεσσάρων έχουν μαχαίρια μαζί τους, δεν τα έχουν για να καθαρίζουν πορτοκάλια.».
«Για το κατά πόσο λειτούργησε ευρισκόμενος σε άμυνα θα το πει ο δικαστής που θα διαβάσει τη δικογραφία και θα δει ακριβώς πως έγιναν τα περιστατικά, που οδήγησαν τον αστυνομικό στην ενέργειά του αυτή. Να σηκώσει το όπλο και να πυροβολήσει».
Μιλώντας για τα περιστατικά που προηγήθηκαν του πυροβολισμού από τον αστυνομικό ανέφερε « Ένας νεαρός που μαζί με άλλους τρεις νεαρούς πριν, προκύπτει από κάμερες, είχαν πάει σε ένα σινεμά, είχαν προκαλέσει κάποιες φθορές, είχαν πάει σε ένα άλλο μπαρ και δημιούργησαν και εκεί φασαρίες. Και εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του μπαρ τους απαγόρευσε την είσοδο γιατί φάνηκε από την προηγούμενη συμπεριφορά τους, ότι αυτοί οι άνθρωποι πήγαιναν εκεί για να προκαλέσουν φασαρίες, έβγαλαν μαχαίρι και απείλησαν αρχικά τον άνθρωπο που ήταν μπροστά στο μαγαζί, που απ΄ ότι κατάλαβα τυχαίνει να είναι και συγγενής του αστυνομικού».
Όπως συμπλήρωσε «νομίζω ότι δεν προέβη κάποιος σε καταγγελία για τις προηγούμενες ενέργειες αυτών των ατόμων. Αυτά βγήκαν στη συνέχεια από τη στιγμή που έγινε αυτό το περιστατικό και έφτασε η αστυνομία μετά τον πυροβολισμό του αστυνομικού και συνέλαβε τα τέσσερα άτομα αλλά και τον αστυνομικό».
Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά ενημέρωσε:
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 141 του 1991, ο αστυνομικός οφείλει να οπλοφορεί και εκτός υπηρεσίας. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν οπλοφορεί αστυνομικός, όπως επί παραδείγματι αν βρίσκεται σε μακρά αναρρωτική άδεια. Εάν για οποιοδήποτε λόγο έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εάν υπάρχει καταδικαστική απόφαση του νόμου περί οπλοφορίας. Αυτές είναι συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες ο αστυνομικός δεν οπλοφορεί. Από εκεί και πέρα φυσικά είναι καθήκον επιβεβλημένο από το νόμο και υποχρέωση του αστυνομικού σε περίπτωση αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος να επέμβει. Από εκεί και πέρα, για την προκειμένη περίπτωση νομίζω είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλούμε. Πρέπει να δούμε ακριβώς το τι έχει συμβεί και αυτό θα το δείξει η έρευνα. Αυτή τη στιγμή ο αστυνομικός βρίσκεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο, συνεπώς δέχθηκε κάποια επίθεση. Διαφορετικά δεν θα βρισκόταν στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή και θα δούμε πώς θα συνεχιστεί.
Όπως υπογράμμισε η κα Βαρελά «υπάρχει βίντεο, τηλεοπτικό υλικό στο οποίο δεν υπάρχει ευκρίνεια αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί κανένας να δει με σαφήνεια το τι έχει συμβεί. Αυτό όμως θα διερευνηθεί στο πέρας αυτής της διαδικασίας. Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα γίνει καρέ – καρέ η ανάλυση του οπτικού υλικού για να δούμε ακριβώς τι έχει γίνει. Υπάρχει έκθεση αυτοψίας. Αν υπάρχουν κάλυκες και πόσοι πυροβολισμοί υπήρξαν. Ακούστηκε ένας. Όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία θα διερευνηθούν»
Τόσο ο Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α Αττικής, όσο και η δικηγόρος κα Βαρελά επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης περαιτέρω της αστυνόμευσης. Το θεωρούν πάγιο αίτημα των πολιτών, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην επαρχία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News