Έλληνες και Τούρκοι μαζί στα ερείπια – Έφτασαν τους 11.200 οι νεκροί – ΠΟΥ: Προβλέψεις για 20.000 – ΦΩΤΟ

Τα φώτα της διεθνούς προσοχής έπεσαν στους καρπούς του αγώνα της ελληνικής ΕΜΑΚ που διέσωσε έναν 50χρονο και δύο κοριτσάκια στην πόλη Χατάι.

ερείπια

Τελευταία ενημέρωση: Οι νεκροί στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέβη στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο του σεισμού, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Σε συνθήκες ψύχους οι διασώστες συνεχίζουν τον αγώνα τους με το χρόνο για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών να προειδοποιεί χθες Τρίτη 8/2 ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι «κρίσιμες» για την ανεύρεση επιζώντων.

Νεότερη ενημέρωση: Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασαν τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Σεισμός σε Τουρκια – Συρία: Δεν σταματούν να ξεθάβουν πτώματα, πάνω από 9.500 οι νεκροί

Πρώτη ενημέρωση: Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν ξεπέρασε τους 8.000, καθώς οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Οι παθόντες Αχαιοί σε πανστρατιά αλληλεγγύης

Τα φώτα της διεθνούς προσοχής έπεσαν στους καρπούς του αγώνα της ελληνικής ΕΜΑΚ που διέσωσε έναν 50χρονο και δύο κοριτσάκια στην πόλη Χατάι.

Ο γιος του Πυροσβέστη Νίκα που είχε σώσει τον μικρό Ανδρέα στο Αίγιο έσωσε παιδί στην Τουρκία – ΦΩΤΟ

ερείπια

Ελληνες διασώστες στα ερείπια κτιρίου στην Τουρκία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι τα θύματα της τραγωδίας, ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 20.000. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση 48 ωρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε χθες το βράδυ σε 7.826 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες.

Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί, όπως ένα επτάχρονο παιδί που ανασύρθηκε από τα χαλάσματα στο Χατάι, στα συριακά σύνορα, αφού έμεινε θαμμένο για πάνω από 20 ώρες. «Πού είναι η μαμά μου;», ρώτησε η μικρή τον διασώστη.

Μας φωνάζουν μέσα από τα χαλάσματα, αλλά πώς να τους φτάσουμε;

Το έπος της επόμενης στιγμής του σεισμού ξεκίνησε να γράφεται στα χαλάσματα, και θα πάρει εβδομάδες μέχρι να κλείσει, ενώ οι συνθήκες ήταν κάτι παραπάνω από απελπιστικές. Φρίκη, αγωνία, παγωνιά και αποδιάρθρωση.

Στην Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένα 10ώροφο κτίριο ισοπεδώθηκε, δημοσιογράφοι είδαν τους διασώστες να εργάζονται σε έναν από τους δεκάδες σωρούς με χαλάσματα. Η θερμοκρασία ήταν κοντά στο μηδέν ενώ έβρεχε και δεν υπήρχε ρεύμα ούτε καύσιμα στην πόλη.

Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι περίπου 13,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί σε μια περιοχή που καλύπτει μια απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.

ερείπια

Αφωνος μπροστά στα ερείπια. Απελπισία και δέος από άστεγους

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δυσχέραιναν τις προσπάθειες διάσωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια γυναίκα ακουγόταν να φωνάζει για βοήθεια κάτω από σωρούς χαλασμάτων στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία. Λίγο πιο πέρα, βρισκόταν ένα νεκρό παιδί. Κλαίγοντας μέσα στη βροχή, ένας κάτοικος, που δήλωσε ότι ονομάζεται Ντενίζ, έσφιγγε τα χέρια του απεγνωσμένος. «Κάνουν θορύβους, αλλά κανείς δεν έρχεται», είπε. «Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου….Φωνάζουν. Λένε ‘’σώστε μας’’αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανείς από το πρωί».

Οι οικογένειες πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητα στους δρόμους. Η Αϊλά, δίπλα στα ερείπια ενός οκταώροφου κτιρίου, είπε ότι οδήγησε στο Χατάι από την Γκαζιαντέπ χθες αναζητώντας τη μητέρα της. Πέντε ή έξι διασώστες από την πυροσβεστική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης εργάζονταν στα χαλάσματα -ένας σωρός από τσιμέντο και γυαλί.

«Δεν έχουν υπάρξει ακόμα επιζώντες. Ενας αδέσποτος σκύλος ήρθε και γάβγισε σε ένα συγκεκριμένο σημείο για κάποια ώρα. Φοβήθηκα ότι ήταν για τη μητέρα μου. Αλλά ήταν κάποιος άλλος», είπε. «Αναψα τα φώτα στο αυτοκίνητο για να βοηθήσω τους διασώστες. Εβγαλαν μέχρι στιγμής δύο νεκρούς, όχι επιζώντες».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ CNN
Η ελληνική συμπαράσταση ήταν το θέμα της συνέντευξης που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «η Ελλάδα έχει εμπειρία και ξέρει ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος, άρα πρέπει να βγουν οι ομάδες γρήγορα για να σωθούν άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα κτίρια. Είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με τις τουρκικές αρχές, υπάρχει σημαντική κινητοποίηση από την Τουρκία».

«Σε αυτές τις ώρες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ώρες. Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, εμείς βοηθήσαμε, μετά είχαμε εμείς έναν μεγάλο σεισμό και η Τουρκία προσέφερε βοήθεια. Στο τέλος της ημέρας, είναι ώρα να βάλουμε προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε μια επείγουσα κατάσταση. Είμαστε σε ένα γεωλογικά ενεργό μέρος της γης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Εχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρή εικόνα από αυτή ενός Ελληνα και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα 7χρονο κοριτσάκι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ερείπια

ΤΡΙΜΗΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ: Σεισμόπληκτοι σε ξενοδοχεία

Η διεθνής βοήθεια μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη γειτονική Συρία, αναπτύχθηκε και αποστέλλονται ήδη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως στις τουρκικές επαρχίες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις δέκα νότιες επαρχίες της χώρας που επλήγησαν.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι Αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 χλμ. από τα Αδανα στη δύση μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στην ανατολή, και 300 χλμ. από τη Μαλάτια στον βορρά μέχρι τη Χατάι στον νότο.

ερείπια

ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 10 ΜΕΤΡΑ: H Ανατολία… ανατολικότερη!

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε ένας Ιταλός σεισμολόγος. O Αλεσάντρο Αμάτο είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.
Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια, ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία.
«Οταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.