Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Δεύτερη ευκαιρία αλλά για τους λίγους
«Πρεμιέρα» έκανε χθες ο νέος Πτωχευτικός κώδικας που προβλέπει εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων, μέχρι και 240 δόσεις έναντι του δημοσίου και έως 420 δόσεις προς τις τράπεζες, υπό προϋποθέσεις.
Ο νέος Πτωχευτικός ονομάζεται και «δεύτερη ευκαιρία» και σίγουρα είναι για μερίδα οφειλετών, ιδίως όσων έχουν εξαιρετικά υψηλές οφειλές, ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Για την πλειοψηφία των δανειοληπτών όμως, οδηγεί σε αναγκαστική απώλεια όλης της περιουσίας τους στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Η διαδικασία είναι σαφώς προσανατολισμένη πρωτίστως στην άνευ διακρίσεων ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη. Σύμφωνα με νομικούς, καταργεί κάθε προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας και θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας.
Ο μηχανισμός προβλέπει ακόμα και «κούρεμα» κεφαλαίου, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τους πιστωτές, αλλά, με την προϋπόθεση της ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη.
Οι ρυθμίσεις θα γίνονται πλέον αυτόματα, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση υπηρεσίας ή υπαλλήλου, χωρίς κόστος και γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).
Το νέο πλαίσιο προβλέπει για πρώτη φορά ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες που δεν είναι ακόμη σε καθυστέρηση, αλλά δυσκολεύονται να εξοφλήσουν και προϋπόθεση για να τεκμηριωθεί αυτό, είναι να έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.
Αίτηση για εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών μπορούν να υποβάλλουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλές τους είναι άνω των 10.000 ευρώ και τουλάχιστον προς δύο πιστωτές.
Επίσης, αίτηση μπορεί να υποβάλουν και οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί (τράπεζες), δηλαδή οι πιστωτές.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Πτωχευτικός έχει ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις, ωστόσο για τις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού γίνεται με την υποβολή business plan.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Για να γίνει κατανοητή η λειτουργία του νέου μηχανισμού, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
> Δεν προστατεύεται η κύρια κατοικία. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι ευάλωτοι δανειολήπτες που πρέπει να πληρούν κριτήρια πολύ χαμηλού εισοδήματος. Η κατοικία τους, θα μεταβιβάζεται σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης για διάρκεια 12 ετών με επιδότηση από το κράτος. Μετά το πέρας της 12ετούς μίσθωσης θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου, στην εμπορική αξία που ορίζει πιστοποιημένος εκτιμητής. Δεν είναι σαφές αν τα μισθώματα που έχουν πληρωθεί, αφαιρούνται από την συνολική αξία επαναγοράς του ακινήτου.
> Σε πτώχευση κηρύσσονται φυσικά πρόσωπα με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 30.000 ευρώ, το 40% των οποίων (12.000 ευρώ) δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Οι οφειλές μπορούν να είναι προς τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν επιτρέπεται κήρυξη πτώχευσης, αν ο πιστωτής είναι μόνο ένας.
TA ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
> Φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους (εξαιρούνται όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη).
> Οι πιστωτές δύνανται (σ.σ. δεν υποχρεούνται) να υποβάλλουν πρόταση ρύθμισης.
> Με την αποδοχή της πρότασης, γίνεται αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι περάτωσης της διαδικασίας.
> Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το δικαστήριο μπορεί να κηρύξει τον οφειλέτη σε πτώχευση μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου ή του πιστωτή.
Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΤΑ ΧΑΝΕΙ ΟΛΑ
>Η πτωχευτική διαδικασία προβλέπει δέσμευση όλης της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη και των εισοδημάτων του, κατά το μέρος που ξεπερνούν το ποσό των εύλογων δαπανών διαβίωσης.
> Οι εγγυητές και συνοφειλέτες δεν απαλάσσονται και μετά την πτώχευση ή την απαλλαγή του κύριου οφειλέτη, αλλά εξακολουθούν να ευθύνονται έναντι των πιστωτών, αν δεν έχει καλυφθεί όλη η απαίτησή τους.
> Από την ημέρα της πτώχευσης, ανακαλούνται όλες οι μεταβιβάσεις περιουσίας του οφειλέτη αν θεωρηθούν επιζήμιες για τους πιστωτές.
> Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πτώχευσης του οφειλέτη, ακολουθεί η ρευστοποίηση της δεσμευμένης περιουσίας του με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και τιμή πρώτης προσφοράς από πιστοποιημένους εκτιμητές.
> Ο οφειλέτης απαλλάσσεται από τα χρέη του μετά από τρία χρόνια ή μετά από ένα έτος αν έχει χαθεί όλη η ακίνητη περιουσία του.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News