Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το σχέδιο για την ψυχολογική υποστήριξη επιβατών και συγγενών κατά την αναγνώριση των νεκρών
Στο πλευρό των τραυματιών αλλά και των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη με τη σύγκρουση δύο τρένων, βρίσκονται επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι έσπευσαν από όμορους δήμους στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Σύμφωνα με το thesstoday.gr, οι ψυχολόγοι βρίσκονται στο πλευρό των επιβατών και των συγγενών των νεκρών από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, διά ζώσης αλλά και τηλεφωνικά μέσω της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 η οποία λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα. Κάλεσμα για συνδρομή προς τα μέλη της απηύθυνε και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, με την ανταπόκριση να είναι άμεση.
Αποστολή pelop.gr στα Τέμπη: Συγκλονιστική μαρτυρία – Από το Καρναβάλι της Πάτρας στο μοιραίο βαγόνι – ΦΩΤΟ
«Κλιμάκιά μας βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας από έξι φορείς και στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης από την ΕΨΥΚΑ. Επί τόπου βρίσκονται 30 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μαζί με επαγγελματίες της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και την Πανεπιστημιακή Κλινική του ΑΧΕΠΑ.
Τέμπη: Αγνοείται η Καλαβρυτινή Αναστασία Παπαγγελή
Είμαστε στο τηλέφωνο 60 επαγγελματίες και έχουμε μιλήσει με την πλειονότητα των επιβαινόντων από το τρίτο βαγόνι και μετά», αναφέρει στο ThessToday.gr ο υπεύθυνος για τη γραμμή 10306 και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ, Μενέλαος Θεοδωρουλάκης.
Όσον αφορά την ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, ο κ. Θεοδωρουλάκης υπογράμμισε πως στόχος των ειδικών είναι να μη τους αφήσουν να νιώσουν μόνοι και πως είναι δίπλα τους για οτιδήποτε θέλουν να μοιραστούν.
«Είμαστε έξω από το νεκροτομείο για οποιονδήποτε συγγενή θελήσει να μιλήσει, αν και το πρωτεύον τώρα είναι να διαχειριστούν είτε την εύρεση του αγνοούμενου, είτε την εύρεση του νεκρού. Οι συγγενείς θα βιώσουν το πένθος σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα μετά την κηδεία, αν υπάρξει για όλους κηδεία. Εκεί ο αποχαιρετισμός και η απώλεια γίνονται πιο αισθητά».
Η ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διαδικασία της αναγνώρισης νεκρών
Η ομάδα του κου. Θεοδωρουλάκη έχει παράσχει τις υπηρεσίες της και σε άλλα δυστυχήματα στην Ελλάδα, όπως στη συντριβή του Helios το 2005 και στην τραγωδία στο Μάτι το 2018, ως εκ τούτου έχει διαχειριστεί ξανά την τραυματική διαδικασία όπου οι συγγενείς των νεκρών καλούνται να αναγνωρίσουν τους αγαπημένους τους. Με βάση αυτή την εμπειρία προσφέρουν και τώρα τις υπηρεσίες τους.
«Η διαδικασία της αναγνώρισης είναι μια τραυματική εμπειρία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας οι περισσότεροι συγγενείς, όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε αναγνώριση από φωτογραφίες ή από DNA. Είναι μια σκληρή διαδικασία. Το είδαμε και στο Μάτι και στο Helios. Είμαστε εκεί να τους ακούσουμε αν έχουν να πουν κάτι.
Δεν κάνουμε καμιά παρέμβαση. Ο καθένας βιώνει το πένθος του διαφορετικά. Ξέρουν ότι υπάρχει κάποιος δίπλα τους που οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να τους παρέχει βοήθεια. Ένα βασικό μας μέλημα είναι να μη νιώσουν αυτοί οι άνθρωποι αβοήθητοι και μόνοι. Να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να έχουν φροντίδα», επισημαίνει ο ίδιος.
Η αποφυγή του μετατραυματικού στρες είναι ο στόχος για τους επιβάτες που επέζησαν
Αναφορικά με τους επιβάτες που επέζησαν του τραγικού δυστυχήματος, οι ειδικοί καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να μην αποκτήσουν σοβαρό τραύμα που θα τους ακολουθεί για χρόνια ή και εφ’ όρου ζωής και να μπορέσουν να τους βοηθήσουν προκειμένου να ξεπεράσουν αυτή την εμπειρία και να προχωρήσουν, δεδομένου φυσικά ότι στην πλειονότητά τους είναι νέοι.
«Το ψυχολογικό τραύμα ακόμα δεν έχει εδραιωθεί γιατί ακόμα διαχειρίζονται τα βιολογικά τους τραύματα. Υπάρχουν όμως οι τρομακτικές εικόνες που όσο κάποιος θα επαναλαμβάνει τις σκέψεις του, τόσο θα διογκώνεται το μετατραυματικό στρες. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε ώστε να μην εξελιχθεί σε μετατραυματικό στρες. Να μείνει μόνο μια τρομακτική εμπειρία. Σε τέτοια τρομακτικά γεγονότα αν δεν διαχειριστούμε σωστά το τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαταραχές, ύπνου, διατροφής, συναισθήματος, που συνεχώς θα διογκώνονται.
Γι’ αυτό είμαστε από το πρώτο λεπτό δίπλα τους. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας πρέπει να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους, είτε γιατί μπορεί να δουν έναν εφιάλτη, είτε γιατί δεν θα μπορούν να κοιμηθούν, είτε γιατί θα νιώθουν ότι έχουν σε ανύποπτο χρόνο flashbacks».
Μέριμνα για τους διασώστες και τους πυροσβέστες
Οι ειδικοί σε τραγωδίες τέτοιου μεγέθους εστιάζουν στην ψυχική υγεία όχι μόνο των θυμάτων και των συγγενών τους αλλά και των διασωστών και των πυροσβεστών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί ο ανθρώπινος νους. Και εκεί οι ειδικοί προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν το συναίσθημα και το στρες τους.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρουλάκης: «Πλέον έχουμε μια πιο οργανωμένη μεθοδολογία που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Τώρα ετοιμαζόμαστε να υποστηρίξουμε πυροσβέστες και άτομα από τις ομάδες διάσωσης που θέλουν να μιλήσουν για αυτό που βίωσαν. Πολλοί πυροσβέστες που επιχείρησαν στο Μάτι βίωναν το γεγονός και όσα είδαν κατά την κατάσβεση μήνες μετά. Θέλουμε να έχουμε μια πολυεπίπεδη παρέμβαση».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News