Ανοσοθεραπεία: Η μεγάλη ελπίδα στη μάχη κατά του καρκίνου
Τα μηνύματα που βγαίνουν από το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου φιλοξενείται το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας υπό τον τίτλο : «Παρόν και Μέλλον στην Ογκολογία» είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.
Επαναστατικές μέθοδοι μπαίνουν στη μάχη κατά του καρκίνου εξασφαλίζοντας χρόνια επιβίωσης αλλά και ποιότητα ζωής. Ανοσοθεραπείες, στοχεύουσες θεραπείες, σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι, είναι μερικά από τα νέα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους οι θεράποντες γιατροί.
Τα μηνύματα που βγαίνουν από το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου φιλοξενείται το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας υπό τον τίτλο : «Παρόν και Μέλλον στην Ογκολογία» είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.
Το Συνέδριο που ολοκληρώνεται σήμερα, συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας (ΕΕΓΟ), πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Δημήτριος Καρδαμάκης και το Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» με επικεφαλής τον καθηγητή, Αγγελο Κούτρα.
ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
«Η ανοσοθεραπεία εξακολουθεί να έχει κυρίαρχη θέση στα νέα δεδομένα αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών. Πλέον χρησιμοποιείται σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό νεοπλασιών και οι ενδείξεις συνεχώς επεκτείνονται και για άλλες μορφές» μας απάντησε ο κ. Κούτρας στο ερώτημά μας ποια θεωρείται αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη θεραπευτική εξέλιξη στην ογκολογία.
Ο ίδιος εξηγεί: «Η ανοσοθεραπεία έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση ασθενών σε επιθετικές μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα κακοήθες μελάνωμα κ.ά.. Πλέον έχουμε ιδιαίτερα αξιοσημείωτες μακροχρόνιες επιβιώσεις. Για παράδειγμα έχουμε πενταετή επιβίωση στο 50% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και μεταστατικό μελάνωμα».
ΣΤΟΧΕΥΟΥΣΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Εξίσου σημαντικό θεραπευτικό βήμα αποτελούν οι στοχεύουσες θεραπείες. «Οι θεραπείες αυτές ήδη χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας πρακτική. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα συζευγμένα αντισώματα. Αυτά αποτελούν μία νέα στρατηγική κατά του καρκίνου και κάποια από αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται έχουν αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα».
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΡΩΪΜΟ ΣΤΑΔΙΟ
Από την πλευρά του ο καθηγητής Δημήτρης Καρδαμάκης σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι σημειώνονται θαυμαστές εξελίξεις σε δύο βασικούς πυλώνες. Στη θεραπεία καθώς και στη διάγνωση» και εξηγεί:
«Οπως ανέφερε και ο κ. Κούτρας, η ανοσοθεραπεία με την μορφή και τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα αποτελεί μία επανάσταση. Δεν έχει υποκαταστήσει τη χημειοθεραπεία αλλά εφαρμόζεται με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Τείνει να εφαρμοστεί και σε στάδιο πριν την επέμβαση. Όπως έχουμε την εισαγωγική χημειοθεραπεία θα έχουμε και την εισαγωγική ανοσοθεραπεία».
Αναλύοντας τον δεύτερο πυλώνα, ο κ. Καρδαμάκης εστιάζει στα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα αλλά και στα ακτινοθεραπευτικά. «Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει σε μέγιστο βαθμό τη διάγνωση και την ακτινοθεραπεία. Παράδειγμα σήμερα ο καρκίνος του πνεύμονα διαγιγνώσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο με την ύπαρξη ειδικών αξονικών, που είναι οι αξονικές χαμηλής δόσης.
Στον καρκίνο του προστάτη έχουμε την εξέταση PSA και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τα εμβόλια. Αυτές είναι μικρές νίκες κατά του καρκίνου τις οποίες όμως πρέπει να αξιοποιούμε για να έχουμε την έγκαιρη διάγνωση».
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΖΩΡΑΣ
Η τελετή έναρξης του συνεδρίου έγινε χθες το βράδυ με τον καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας, γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα να κηρύσσει την έναρξη των εργασιών.
Ακολούθως ο προσκεκλημένος ομιλητής καθηγητής ογκολογίας, Γιώργος Πενθερουδάκης, ανέλυσε το θέμα: «Υποσχέσεις της Μοριακής Ογκολογίας στον καρκίνο του παχέος εντέρου».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News