Εορτή Αγίου Φανουρίου: Οι Πατρινοί τίμησαν το έθιμο

Χθες και προχθές, οι πιστοί της Πάτρας προσέφεραν στον Αγιο την πίτα, ζητώντας να τους φανερώσει όσα αναζητούν. Στην Πάτρα, πανηγύριζε  ο Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται στην περιοχή της Γούβας (τέρμα Νόρμαν).

Εορτή

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, οι ναοί γεμίζουν με φανουρόπιτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές. Πρόκειται για μια μίξη λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων, που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ίδιο συνέβη και στην Πάτρα, όπου πανηγύριζε, χθες και προχθές, ο Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται στην περιοχή της Γούβας (τέρμα Νόρμαν).

Εκατοντάδες οι πιστοί, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, επισκέφτηκαν τον ναό, κρατώντας φανουρόπιτες, οι οποίες διαβάστηκαν από τους ιερείς, όπως επιτάσσει το έθιμο.

Μάλιστα, υπήρξε έξοδος της εικόνας του Αγίου Φανουρίου. η οποία τέθηκε σε προσκύνημα, ενώ τελέστηκε Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Για τους απλούς ανθρώπους, ο Αγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά, η φανουρόπιτα ήταν η… λύση.

Εορτή

Ο Αγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ιστορική ύπαρξή του αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και ανευρέθη εικόνα του, στο νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Σύμφωνα με ερευνητές δε, ο άγιος συγχέεται με τον Αγιο Γεώργιο, καθώς η εικόνα του φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αγίου Γεωργίου.

Από την εύρεση της εικόνας θεωρείται προστάτης του νησιού της Ρόδου. Γρήγορα μάλιστα η φήμη τους ως αγίου του απλώθηκε στα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Χίο, τη Λέσβο και τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Σήμερα υπάρχουν πολλές εκκλησίες κτισμένες στο όνομά του. Γιορτάζεται στις 27 Αυγούστου.

Εορτή

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.