Βαρύ το κόστος θωράκισης της Δυτ. Ελλάδας – Η κλιματική αλλαγή απαιτεί έργα 193 εκατ. ευρώ

Τρόμο προκαλούν οι εικόνες καταστροφής στη Θεσσαλία, για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα παρόμοιο πλημμυρικό φαινόμενο και στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Μπροστά στις απειλές που αναδύονται με την κλιματική αλλαγή, το σχέδιο προσαρμογής που έχει συντάξει η Περιφέρεια περιλαμβάνει 166 δράσεις και μέτρα ενδεικτικού κόστους 193.000.000 ευρώ.

κόστος Η πλημμύρα πριν από δύο χρόνια στη Δυτική Αχαΐα ήταν ασύγκριτα μικρότερη σε έκταση σε σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Θεσσαλία

Τρόμο προκαλούν οι εικόνες καταστροφής στη Θεσσαλία, για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα παρόμοιο πλημμυρικό φαινόμενο τέτοιας έκτασης και στην περιοχή της Αχαΐας. Κάτι αντίστοιχο, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση, το είδαμε να συμβαίνει πριν από δύο χρόνια, με την πλημμύρα της Δυτικής Αχαΐας, όπου οι καταστροφές ήταν τεράστιες.

Κατά συνέπεια, τις τελευταίες ημέρες, στον δημόσιο διάλογο μπαίνει έντονα το ερώτημα κατά πόσο ήταν έτοιμες οι αρμόδιες Αρχές σε σενάρια πρόγνωσης πλημμυρικού κινδύνου.

Οι περισσότεροι μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει εκπονήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμυρών των λεκανών απορροής ποταμών και ρεμάτων σε όλη την Ελλάδα, ανά υδατικό διαμέρισμα, με αναλυτικούς χάρτες.

Στη δική μας περιοχή υπάρχει το σχέδιο διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου, όπου αποτυπώνονται ξεκάθαρα οι κίνδυνοι πλημμύρας για την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας.

Για την εκπόνηση της μελέτης συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 38 ιστορικά συμβάντα πλημμύρας. Από αυτά, τα 27 βρίσκονται σε περιοχές που, σύμφωνα με την αξιολόγηση της μελέτης, χαρακτηρίζονται ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας.

Η πρόβλεψη των χαρτών αφορά σε πλημμύρα πεντηκονταετίας, εκατονταετίας και χιλιετίας, ενώ μελετήθηκαν οι ζώνες που δυνητικά μπορούν να πλημμυρίσουν. Εντός των ζωνών αυτών, έγιναν περαιτέρω μελέτες, ώστε να εντοπιστεί ποια είναι υψηλής επικινδυνότητας, μέσης και χαμηλής.

Η Πάτρα συγκαταλέγεται στον χάρτη επικινδυνότητας της πεδινής ζώνης λεκανών απορροής του ποταμού Γλαύκου και κάποιων ρεμάτων, όπως της Βούντενης. Η εν λόγω ζώνη παρουσιάζει από πολύ χαμηλές ως πολύ υψηλές επιπτώσεις πλημμύρας.

Κίνδυνο πλημμύρας αντιμετωπίζουν και οι οικισμοί Κάτω Αχαΐα (λεκάνη απορροής ποταμού Πείρου), Βάρδα, Ανδραβίδα και Λεχαινά, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπινων δραστηριοτήτων (οικίες, κοινωνικές–τουριστικές–πολιτιστικές μονάδες, βιομηχανία και αγροτικές δραστηριότητες).

Στην πλευρά της Αιγιάλειας, η χαμηλή ζώνη του ποταμού Σελινούντα παρουσιάζει πολύ χαμηλό έως πολύ υψηλό κίνδυνο δυνητικών επιπτώσεων, ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο δυνητικών επιπτώσεων εμφανίζει η περιοχή του Διακοπτού, όπου εντοπίζονται οι περισσότερες τουριστικές και κοινωνικές υποδομές και δραστηριότητες.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον Peloponnisos FM 104,1, τόνισε ότι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, καθώς απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση και μέτρα πρόληψης έναντι των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών αλλά και της διάβρωσης των ακτών.

Κατά τον κ. Φαρμάκη, ναι μεν οι τοπικές Αρχές οφείλουν να κάνουν τις σημειακές παρεμβάσεις σε ρέματα και ποταμούς, και έτσι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αχαΐα με το μεγαλύτερο έργο διευθέτησης κοιτών ποταμών, αλλά η κεντρική Πολιτεία πρέπει να θέσει στρατηγικές κατευθύνσεις και να αναλάβει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Γιατί, όπως σωστά επισήμανε ο κ. Φαρμάκης, το κόστος πρόληψης είναι όντως πολύ μεγάλο, όμως, το κόστος αποκατάστασης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής είναι 6 ή 7 φορές μεγαλύτερο.

Στην περίπτωση της Δυτικής Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει καταθέσει προς τα αρμόδια υπουργεία κοστολογημένη πρόταση για μελέτη συνολικής υδρογεωλογικής διαχείρισης, καθώς στην περιοχή, πριν από δύο χρόνια, οι πλημμύρες ήταν καταστροφικές.

Ωστόσο, συνολική αντιμετώπιση των κινδύνων γίνεται μόνο μέσα από το Περιφερειακό Σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, που περιέχει τη στρατηγική της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της απειλής και βασικό στόχο έχει τη μείωση της ευπάθειας της Περιφέρειας στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τη θωράκιση έναντι αυτής.

Ο σχεδιασμός για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έγινε με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης υγείας και παράλληλα του περιβάλλοντος. Το Περιφερειακό Σχέδιο για τη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνει 166 δράσεις και μέτρα, ενδεικτικού κόστους 193.000.000 ευρώ, σε 12 τομείς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με προτεραιότητα στην Πολιτική Προστασία τα αντιπλημμυρικά έργα, τη διάβρωση των ακτών, τους υδάτινους πόρους, τη γεωργία, τη δημόσια υγεία και τις υποδομές μεταφορών.

Το σχέδιο αποτελεί ένα εργαλείο που είναι προαπαιτούμενο για την απορρόφηση πόρων, αλλά και ένα σχέδιο που εστιάζει σε συγκεκριμένες τομεακές και γεωγραφικές προτεραιότητες που συνδέονται με τις ανάγκες αλλά και τον χαρακτήρα της περιοχής.