Βέλβα Μητροπούλου: «Οι νέοι έχουν έντονη πολιτική άποψη»

Η υποψήφια Βέλβα Μητροπούλου με τον συνδυασμό «Μπροστά για Ολους» του Νεκτάριου Φαρμάκη αποκαλύπτεται

Μητροπούλου

Πρόκειται για ένα από τα φρέσκα πρόσωπα της εκλογικής σκηνής και μία γυναίκα η οποία έχει να δώσει πολλά. Ο λόγος την οδοντίατρο Βέλβα Μητρόπουλου, η οποία έχοντας αναζητήσεις για ένα καλύτερο αύριο είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αχαΐας με την παράταξη «Μπροστά για όλους» του Νεκτάριου Φαρμάκη. Η Βέλβα Μητρόπουλου μίλησε στην «Π» για την απόφασή της αυτή.

Ποια είναι η Βέλβα Μητροπούλου;

-Μεγάλωσα στην Πάτρα και αποφοίτησα από το Λύκειο του Αρσακείου Πατρών. Αμέσως μετά βρέθηκα στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Βουδαπέστη, όπου σπούδασα οδοντιατρική. Εκεί δραστηριοποιήθηκα στους φοιτητικούς συλλόγους του πανεπιστημίου μου και υπήρξα μέλος της ομάδας που βοηθούσε στην επίλυση προβλημάτων των αλλοδαπών φοιτητών, καθώς και εκλεγμένο μέλος του Assembly of the Delegates, η οποία είναι η κατά νόμο ανώτατη ολομέλεια λήψης αποφάσεων της Ενωσης Φοιτητών του πανεπιστημίου. Επίσης, είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος του Ελληνικού και Κυπριακού Συλλόγου Φοιτητών, όπου διοργάνωσα εκδηλώσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και την ελληνική Πρεσβεία. Επίσης, υπήρξα εθελόντρια της MKO NGITI, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της βασικής εκπαίδευσης και του μαθησιακού περιβάλλοντος των παιδιών στις Φιλιππίνες. Μετά το τέλος των σπουδών μου επέστρεψα στην Πάτρα, όπου ασκώ το επάγγελμα του χειρουργού οδοντιάτρου.

Tι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά; Προσωπική επιλογή ή… οικογενειακή παράδοση;

-Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, χωρίς απαραίτητα να αποτελεί προϋπόθεση για αυτό. Και εξηγούμαι: Κατ’ αρχήν, η ενασχόληση με τα κοινά ήταν προσωπική επιλογή που προέκυψε από το γεγονός πως βρέθηκα μακριά από την πατρίδα μου σε μια περίοδο που αυτή περνούσε μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία αποτυπώθηκε ως πολιτική κρίση στα επόμενα χρόνια. Ηταν αδύνατο να μην παρακολουθείς αυτά που συνέβαιναν και να μην ανησυχείς για το μέλλον. Και εκεί που όλα φάνηκε να πηγαίνουν καλά, ξεσπά η υγειονομική κρίση, που ενέτεινε τον φόβο και την ανασφάλεια για αυτό το μέλλον. Δεν νομίζετε ότι όλα αυτά αποτελούν ισχυρότατο κίνητρο για να θελήσεις να συμμετάσχεις στη διαμόρφωση του μέλλοντός σου;
Ωστόσο, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι η ενάσχοληση του πατέρα μου με τα κοινά επί σειρά ετών διαμόρφωσε και τη δική μου πορεία. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου η πολιτική ήταν κεντρικό ζητούμενο.

Τελικά ενδιαφέρονται οι νέοι για την πολιτική ή προτιμούν να απέχουν;

-Αν ρίξετε μια ματιά στα ψηφοδέλτια όλων των παρατάξεων θα βρείτε εύκολα την απάντηση. Είναι στρεβλή η άποψη ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται. Οι νέοι σίγουρα δεν ακούνε τον παλαιό και «ξύλινο» πολιτικό λόγο. Αν όμως ακούσετε τις συζητήσεις τους, τη μουσική που ακούνε και πολλά άλλα, θα καταλάβετε ότι έχουν έντονη πολιτική άποψη. Ποιος νέος δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, την εργασία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, την οικογένεια, τη σεξουαλικότητα και τόσα άλλα;

Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας του Φαρμάκη και τι είναι αυτό που θα θέλατε να γίνει στην επόμενη θητεία;

-Εξαρτάται από το πώς ορίζουμε το «μεγάλο». Για κάθε πολίτη ξεχωριστά μπορεί το σημαντικότερο έργο να είναι ένα μικρό έργο που διευκολύνει την καθημερινότητά του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ένα έργο που έγινε στην γειτονιά του, στο χωριό του, στον δρόμο που χρησιμοποιεί κάθε μέρα. Για μένα, ωστόσο, το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν ότι ο Φαρμάκης έκανε την Περιφέρεια πραγματική αυτοδιοίκηση. Είπε τα «ναι» και τα «όχι» του, με βάση τα συμφέροντα του τόπου και όχι την κομματική του ταυτότητα, έκανε έργο παντού και γενικότερα, βρέθηκε κοντά στον πολίτη. Με άλλα λόγια, «πήγε» την Περιφέρεια στην κοινωνία και δεν περίμενε, η κοινωνία να «πάει» στην Περιφέρεια. Σε ό,τι αφορά την επόμενη θητεία, εκείνο που θα ήθελα θα ήταν η Περιφέρεια με την ίδια νοοτροπία να συνεχίσει και να αποδείξει πως η Δυτική Ελλάδα γίνεται ένας τόπος προκοπής.

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους;

-Τους λέω ότι αξίζουμε και μπορούμε περισσότερα. Οτι πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και στους ανθρώπους που κάνουν έργο. Σε εκείνους που έχουν αποδείξει ότι μπορούν, όπως ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Και ειδικά στους πιο νέους, λέω κάτι ακόμα: Να ιδρώνουν τη φανέλα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος! Και ειδικά στην εποχή μας, να θυμούνται τον λόγο του Καζαντζάκη: «Ας δεχτούμε παλικαρίσια την ανάγκη. Πολεμικός μάς έλαχε ο κλήρος, ας ζώσουμε σφιχτά τη μέση μας, ας αρματώσουμε το κορμί, την καρδιά και το μυαλό μας! Ας πιάσουμε τη θέση μας στη μάχη!».

Μητροπούλου

Η Βέλβα Μητροπούλου με συμφοιτητές της στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, όπου διοργάνωσε το «Ελληνικό Τραπέζι» (στο πλαίσιο του International Food Fest).