Τα δανεικά και αγύριστα της πανδημίας – Εκρηξη χρεών – 16.000 νέοι οφειλέτες που χρωστούν περισσότερα από 10.001 ευρώ
Οι επιστρεπτέες που δεν επεστράφησαν στην ώρα τους, σημειώνουν αύξηση κατά 5.015% και φτάνουν σε ύψος τα 125 εκατ ευρώ φέτος
«Το 2021, το 64% των επιχειρήσεων είχαν «κόκκινους» ισολογισμούς, δηλαδή εμφάνισαν ζημιές και η πρόβλεψή μου για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 είναι ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 90%».
Αυτό είχε δηλώσει στην «Πελοπόννησο» πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, με την επισήμανση ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα κερδοφορίας, λόγω των επιπτώσεων της πολυετούς οικονομικής κρίσης που την ακολούθησε η πανδημία του Covid και αμέσως μετά ο πληθωρισμός.
Αν όντως ισχύει αυτή η εκτίμηση, τότε μπορούν να εξηγηθούν και τα «φέσια» της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που άρχισαν να «σκάνε» στην εφορία και τα οποία κυμαίνονται από 10.000 ευρώ, μέχρι και πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Και σε αυτά περιλαμβάνονται χιλιάδες επιχειρηματίες που δεν επέστρεψαν στο κράτος την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που έλαβαν την περίοδο του lockdown και της πανδημίας.
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως τα επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, δείχνουν ότι αρκετοί μικροφειλέτες με χρέη κάτω από 10.000 ευρώ, προσπαθούν «να τα φέρουν βόλτα». Μάλιστα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο φέτος ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 262.000 ΑΦΜ.
Ωστόσο, μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν 16.000 νέοι οφειλέτες σε αυτούς που χρωστούν περισσότερα από 10.001 ευρώ, έως και εκατομμύρια ευρώ ο καθένας τους.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλες τις κατηγορίες οφειλών, μέσα σε ένα χρόνο, που αποδίδεται σε «έκρηξη» χρεών από απλήρωτες… επιστρεπτέες προκαταβολές. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι οι οφειλές από επιστρεπτέες που δεν επεστράφησαν στην ώρα τους, σημειώνουν αύξηση κατά 5.015%! Ουσιαστικά 60πλασιάστηκαν, από μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο πέρυσι, σε 125 εκατομμύρια ευρώ φέτος.
Να σημειωθεί ότι στη Δυτική Ελλάδα, μέσα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, παρασχέθηκε συνολική ρευστότητα 236.656.332 ευρώ, σε 32.817 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Στην Αχαΐα, στηρίχθηκαν σχεδόν 14.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, λαμβάνοντας συνολική ρευστότητα 125.365.339 ευρώ.
Ηταν σαφώς μια πραγματική οικονομική ανάσα μέσα στην περίοδο της πανδημίας, την οποία όμως, πρέπει να επιστρέψουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς επρόκειτο για μια μορφή κρατικού δανεισμού.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News