Το μήνυμα της γεωλογικής αποτίμησης: Από τις πυρκαγιές, περνάμε σε πλημμύρες και κατολισθήσεις
Τα στοιχεία που έρχονται από την πρώτη γεωλογική αποτίμηση της πυρκαγιάς είναι ανησυχητικά.
Υπό την άμεση απειλή των κατολισθήσεων και των πλημμυρών βρίσκονται πλέον όχι μόνον οι πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, αλλά και περιοχές που γλίτωσαν από τις πυρκαγιές, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Οι τεράστιες απογυμνωμένες από βλάστηση εκτάσεις και η απότομη κλίση του εδάφους δημιουργούν κατά τους επιστήμονες τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση μεγάλης έκτασης και έντασης κατολισθήσεων και πλημμυρών, στο άμεσο μέλλον.
Αυτοψία
Τα στοιχεία που έρχονται από την πρώτη γεωλογική αποτίμηση της πυρκαγιάς είναι ανησυχητικά. Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ. Ιωάννης Μπαντέκας, έκανε αυτοψία κατά μήκος των χαρακτηρισμένων ως γεώτοπος καταρρακτών της Νεμούτας. Με βάση την πρώτη αποτίμηση της κατάστασης από τον κ. Μπαντέκα, ο κίνδυνος εκδήλωσης φαινομένων κατολίσθησης και πλημμυρών είναι υψηλός και για τον λόγο αυτό συστήνεται η άμεση εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών και αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Απειλή
Η μέγιστη απειλεί δεν αφορά μόνον τις καμένες εκτάσεις, στις οποίες η απουσία ριζικού συστήματος δεν επιτρέπει τη συγκράτηση των εδαφών. Ο Αλφειός, ο Ερύμανθος, ο Λάδωνας και οι παραπόταμοι αυτών αποτελούν εν δυνάμει απειλή για ανθρώπους και καλλιέργειες, όχι μόνον στις περιοχές απ’ όπου πέρασε το πύρινο μέτωπο. «Κόκκινη ζώνη» αποτελεί το σύνολο των παραποτάμιων περιοχών, σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ο οποίος εφάπτεται με τη ζώνη απορροής του ποταμού Αλφειού.
Απελπισία
«Η κατάσταση είναι απελπιστική και όπως φαίνεται η μάχη με το χρόνο θα χαθεί», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο κάτοικος της Νεμούτας και περιηγητής στους καταρράκτες, Νίκος Σιάκκουλης. Σύμφωνα με τον κ. Σιάκκουλη τα αργά αντανακλαστικά πολιτείας και αυτοδιοίκησης θα οδηγήσουν σύντομα και με μαθηματική ακρίβεια σε νέες τραγωδίες. «Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις με βάση τα τωρινά δεδομένα είναι θέμα χρόνου να συμβούν», είπε στην «Π» χωρίς να μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους απ’ τους φορείς, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν προβεί σε ενέργειες θωράκισης.
Εσπευσμένα
Σήμερα, έρχεται εσπευσμένα κλιμάκιο γεωλόγων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για να διενεργήσει αυτοψίες στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Σε πρώτη φάση θα γίνει μακροσκοπική γεωλογική εξέταση στις κοινότητες Πελοπίου, Πλατάνου, Πευκών, Λάλα (Πόθος), Καυκανιάς, Κρυονερίου και Νεμούτας. Τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής εξέτασης θα καθορίσουν την περαιτέρω δραστηριοποίηση της ΕΑΓΜΕ για τα έργα που επιβάλλεται να γίνουν στα επικίνδυνα για κατολισθήσεις σημεία. Σημειώνεται δε, ότι το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής σε συνδυασμό με τη γεωλογική σύνθεση των εδαφών αλλά και το βεβαρημένο ιστορικό κατολισθήσεων στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, δημιουργούν συνθήκες συναγερμού για την παρούσα περίσταση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News