Μεσολόγγι: Τρία χρόνια Μουσείο Αλατος – Η «Διέξοδος» γιόρτασε στην Τουρλίδα τα γενέθλια
Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του μουσείο στην Ελλάδα
Τρία χρόνια λειτουργίας συμπληρώθηκαν αυτόν τον μήνα, του Μουσείου Αλατος στο Μεσολόγγι. Ενός θεματικού Μουσείου, του μοναδικού στο είδος του στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην καρδιά της δημοτικής Αλυκής Τουρλίδας Μεσολογγίου και ανήκει στον Κοινωφελή Πολιτιστικό Οργανισμό «Διέξοδος», ο οποίος και το δημιούργησε.
Παρά τη χρονική συνύπαρξη με την πανδημία του κορονοϊού, κατόρθωσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταστήσει εξαιρετικά έντονη την πολιτιστική του παρουσία, με αποτέλεσμα να υποδέχεται σε μηνιαία βάση περισσότερους των δύο χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλοντας τον λευκό θησαυρό της Ιερής Πόλης και την ιστορία του αλατιού, με όλες τις παραμέτρους του, από τη γέννηση του πλανήτη μέχρι σήμερα.
Το γενέθλιο και ξεχωριστό αυτό γεγονός της τρίχρονης λειτουργίας του γιορτάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη διοργάνωση μιας λιτής τελετής δίπλα στο απέραντο γαλάζιο της γαληνεμένης λιμνοθάλασσας και του Ιονίου αλλά και των πάλλευκων βουνών του αλατιού που περιβάλουν το Μουσείο που αγκαλιάστηκε από πληθώρα φίλων της «Διεξόδου».
Το ξεκίνημά της έγινε με τα αποκαλυπτήρια της δημιουργίας «Αλάτινος τόπος» του εικαστικού Βαγγέλη Ρόμπολα που πραγματοποίησαν ο διευθυντής της Αλυκής Γιώργος Κωστόπουλος και ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης, συνεχίστηκε με ξενάγηση στο Μουσείο και ολοκληρώθηκε με δεξίωση υπό τους ήχους και τα ακούσματα της Ρουμάνας βιολίστριας Λέκρη και του τενόρου Παναγιώτη Τσαλίδη.
Στο Μουσείο Αλατος, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία. Να γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους. Να εντυπωσιαστεί από τις 14.000 χρήσεις του. Να δει έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το αλάτι αλλά και τη μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιέρων που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News