Εμβολιασμός: Προς επέκταση η υποχρεωτικότητα
Η απόφαση του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) ανοίγει τον δρόμο για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Και άλλες κατηγορίες του κρατικού μηχανισμού θα κληθούν σύντομα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Προς το παρόν, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τις κατηγορίες που θα αφορά, ωστόσο στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται όσοι πρόκειται να καταταγούν για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και οι ένστολοι.
«Η απόφαση του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) ανοίγει τον δρόμο για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών», σημείωνε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα που προμηνύει η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Αλλωστε μόλις χθες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ιδιώτες γιατρούς, οδοντίατρους και φαρμακοποιούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση θα οριστεί η 13η Σεπτεμβρίου και όχι η πρώτη του μήνα που ισχύει για το υγειονομικό προσωπικό στο ΕΣΥ, καθώς θα δοθεί και σε αυτούς ο απαραίτητος χρόνος για την εξέταση των ενστάσεων που θα κατατεθούν.
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του Μητρώου Εμβολίων και με τη χρήση μια νέας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τη διασταύρωση των στοιχείων.
Αυτό που θα απαντηθεί τις επόμενες ημέρες είναι το πρόστιμο που θα επιβληθεί σε όσους δεν εμβολιαστούν μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία.
Κυβερνητικά στελέχη περιμένουν με αγωνία τον τελικό αριθμό των υγειονομικών του ΕΣΥ που δεν θα κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και θα τεθούν σε αναστολή. Ο τελικός αριθμός, αλλά και, οι ειδικότητες στις οποίες υπηρετούν θα καθορίσουν και τον τρόπο που θα καλυφθούν τα κενά.
Με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταρτιστεί αυτό θα γίνει με τρεις τρόπους. Πρώτον την αναδιάταξη προσωπικού, όπου αυτό είναι εφικτό, δεύτερον την ανάθεση σε ιδιωτικούς φορείς των υπηρεσιών που μπορούν να καλυφθούν με outsourcing και τρίτον με την πρόσληψη προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις.
Το κόστος στους ανεμβολίαστους
Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι το υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος δεν μπορεί να μετακυλήσει στους εμβολιασμένους, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δίκαιο και ηθικά ανεκτό. «Δεν γίνεται ο εμβολιασμένος να μην έχει κοινωνική ζωή και την ελευθερία που συνεπάγεται η απόφαση του να κάνει το εμβόλιο, προστατεύοντας τον εαυτό του και τους υπολοίπους», σημειώνει χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε το κόστος για τα rapid test να επιβαρύνει τους ανεμβολίαστους, διότι διαφορετικά, αν γίνονταν σε δημόσιες δομές, το κόστος μέσω της φορολογίας θα επιβάρυνε τους εμβολιασμένους πολίτες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News