Δήμος Πατρέων: Να συνεχιστεί η λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας».

Τι αναφέρει ο Δήμος Πατρέων σε ανακοίνωσή του.

Δήμος

“Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Αχαΐας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» από το 2019 μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών με ψυχική νόσο του Νομού Αχαΐας. Αποτελείται από τέσσερεις εργαζόμενους, ψυχίατρο, ψυχολόγο, νοσηλευτή και κοινωνικό λειτουργό, που προσλήφθηκαν μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, το 2019, διάρκειας τελικά τεσσάρων ετών, που λήγει 31/12/2023. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην πρόληψη της ψυχικής νόσου όσο και των υποτροπών, μιας και οι κατ’ οίκον επισκέψεις αξιολογούν την πορεία του ασθενούς και παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στο περιβάλλον”.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας της Μονάδας. Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Στη μέχρι τώρα λειτουργία της, η Μονάδα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 1.000 ασθενείς με κάθε βαθμού σοβαρότητας ψυχική νόσο, με επισκέψεις κατ΄ οίκον στον τόπο διαμονής τους και τακτικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Παρόλη τη σημαντικότητά της, δεν έχουν ακόμη ανανεωθεί οι συμβάσεις του προσωπικού που λήγουν στις 31/12/2023, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι προτεραιότητα του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα ψυχικής υγείας με την πρόφαση της αποασυλοποίησης. Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη, προώθησαν βήμα – βήμα την αντιδραστική πολιτική της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, βάζοντάς στην προκρούστεια κλίνη του κόστους – οφέλους τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, καταδικάζοντας τους ασθενείς σε άθλιες ιδρυματικές συνθήκες περίθαλψης στα δημόσια και ιδιωτικά άσυλα, ή στην απομόνωση στους τέσσερεις τοίχους του σπιτιού τους. Αυτό είχε σαν στόχο και αποτέλεσμα, τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών για την ψυχική υγεία, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των κρεβατιών, την παράδοση αυτού του ευαίσθητου τομέα στις ορέξεις των ιδιωτών, για να βγάζουν κέρδη από το εμπόριο του ψυχικού πόνου και στις ΜΚΟ για να διαχειρίζονται κονδύλια, αλλά και τη συστηματική μετατόπιση της ευθύνης στην οικογένεια και τη λεγόμενη άτυπη φροντίδα υγείας.

Απαιτούμε να συνεχιστεί αδιάλειπτα η λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας με ανανέωση των συμβάσεων.

Ενίσχυση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ώστε να επιτελούν τη φροντίδα της κοινότητας σε κάθε επίπεδο υπηρεσιών, αποτελώντας κομμάτι των Κέντρων Υγείας, σε διασύνδεση με τους χώρους ευθύνης τους”.