Δήμαρχος Καλαβρύτων – Παπαδόπουλος: Η 27η Ιανουαρίου Ημέρα Μνήμης αλλά και διαρκούς επαγρύπνησης   

Το μήνυμα του δήμαρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου.

Παπαδόπουλος

Στο μήνυμα του για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945» Θανάσης Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν, το ‘Ποτέ ξανά’ και το ‘Όχι πια πόλεμοι’, αναδεικνύονται ως μια τραγικά επίκαιρη και επιτακτική αναγκαιότητα.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος συμπίπτει με μια περίοδο αναταραχών και συγκρούσεων σε πολλά σημεία του πλανήτη. Η Ελευθερία, η Ειρήνη, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου δέχονται απανωτές απειλές.

Χρέος όλων μας, χρέος στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την Ειρήνη και την Ελευθερία, είναι η ομόθυμη καταδίκη κάθε έννοιας βίας, κάθε ρητορικής που υποκινεί το μίσος, περιφρονεί τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου και υποδαυλίζει κάθε μορφής μισαλλοδοξία.

Η 27η Ιανουαρίου κάθε χρόνου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Είναι δε η ημερομηνία που το 1945 απελευθερώθηκε το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας, τόπος εκτοπισμού και εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων ηρώων, κυρίως Εβραίων. Το Άουσβιτς έχει χαρακτηριστεί ως ντροπή και στίγμα για την ανθρωπότητα. Ως τόπος συνώνυμος της φρίκης, της ωμότητας, του οδυνηρότερου και πλέον αποτρόπαιου εγκλήματος στην παγκόσμια Ιστορία.

Παράλληλα, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων η 27η Ιανουαρίου κάθε έτους έχει κηρυχθεί ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Στην Ελλάδα είναι τεράστιος ο κατάλογος των μαρτυρικών πόλεων και χωριών που την περίοδο της Κατοχής γνώρισαν το πιο αποκρουστικό κι απάνθρωπο πρόσωπο των ναζί εισβολέων, με ομαδικές εκτελέσεις, ολοκαυτώματα και λεηλασίες.

Το μεγαλύτερο δε έγκλημα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα διαπράχθηκε στα Καλάβρυτα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943. Έγκλημα για το οποίο, όπως και για όλα τ’ άλλα που συντελέστηκαν στη χώρα, ουδείς τιμωρήθηκε. Εγκλήματα που εξακολουθούν να παραμένουν ατιμώρητα, θηριωδίες για τις οποίες δεν λογοδότησαν οι δράστες, ούτε τούς καταλογίστηκαν τιμωρίες.

Δεν ξεχνάμε, λοιπόν. Δεν αφήνουμε τη λήθη να σκεπάσει το έγκλημα, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, αλλά και την ανάγκη να τιμωρηθούν εγκλήματα που παραμένουν ατιμώρητα.

Η 27η Ιανουαρίου είναι μέρα μνήμης αλλά και μέρα διαρκούς επαγρύπνησης».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μεσολόγγι: Ρίχνουν φως στην υπόθεση τα νέα ντοκουμέντα από τη μοιραία νύχτα

Στρατιωτική θητεία: Οι αλλαγές που εξετάζονται για να διαλυθεί το αφήγημα του χαμένου χρόνου

Ιερώνυμος για βάπτιση παιδιών ομοφύλων ζευγαριών: Οταν μεγαλώσουν αν το επιθυμούν μπορούν να βαπτισθούν

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – Αποχωρεί από την πολιτική σκηνή – Θα εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα