Σημαντικές επιδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών – Ποια θέση κατέχει στη λίστα σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο
Η Πρυτανική Αρχή συγχαίρει τους ερευνητές, αλλά και όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών που συνέβαλλαν με το έργο τους σε αυτή την σημαντική διάκριση του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αξιόλογες επιδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών σε συστήματα κατάταξης που επιμελούνται ερευνητικοί φορείς (Webometrics and CWTS Leiden Ranking)
Το Πανεπιστήμιο Πατρών διακρίθηκε σε δύο ακόμη κατατάξεις, αυτή τη φορά σε συστήματα την εποπτεία των οποίων έχουν ερευνητικοί φορείς.
Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στη θέση 569 μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων στο κόσμο και 4ο στην Ελλάδα με βάση το σύστημα Webometrics, και στη θέση 556 στον κόσμο και 4ο στην Ελλάδα στην ανοικτή έκδοση του CTWS Leiden που εξετάζει 1.411 ιδρύματα.
Η κατάταξη Πανεπιστημίων Webometrics Ranking of World Universities, καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας.
Η συγκεκριμένη κατάταξη περιλαμβάνει περίπου 12.000 Πανεπιστήμια παγκοσμίως και προκύπτει μετά από την εξέταση 31.000 Πανεπιστήμιων από 200 χώρες βάσει της παρουσίας τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται συνολικά 66 ελληνικά Πανεπιστήμια, δημόσιοι οργανισμοί εκπαίδευσης, αλλά και κολλέγια και ιδιωτικοί φορείς κατάρτισης.
Η θέση του Πανεπιστημίου Πατρών εμφανίζεται σταθερή σε σχέση με τα περσινά επίπεδα καταλαμβάνοντας φέτος την θέση 569 σε παγκόσμιο επίπεδο και την 4η θέση σε εθνικό επίπεδο. Αξιόλογη επίδοση του ιδρύματός μας είναι η 3η θέση σε εθνικό επίπεδο και 382η παγκοσμίως στο κριτήριο Openness. Σημαντική είναι και η διάκριση της 3ης θέσης στην Ελλάδα στο σύνολο των αναφορών στο δημοσιευμένο έργο μας στο Google Scholar με 1.306.118 αναφορές.
Με βάση τα αποτελέσματα της Webometrics, τις πρώτες ελληνικές δέκα θέσεις καταλαμβάνουν τα ακόλουθα Πανεπιστήμια:
– 247 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
– 262 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
– 423 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
– 569 Πανεπιστήμιο Πατρών
– 688 Πανεπιστήμιο Κρήτης
– 740 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
– 918 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
– 1100 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
– 1124 Πανεπιστήμιο Αιγαίου
– 1208 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Το CWTS Leiden Ranking είναι ένα σύστημα που επιμελείται το ερευνητικό Κέντρο για την Επιστήμη και Τεχνολογία του Πανεπιστημίου του Leiden σε συνεργασία με το Curtin Open Knowledge Initiative, το Sesame Open Science και το OurResearch. Σε αυτή την ετήσια αναφορά υπάρχουν δύο εκδόσεις, η ‘κλασική’ με στοιχεία από το Web of Science και η ‘ανοικτή’ με στοιχεία από το OpenAlex, μια νέα βάση βιβλιογραφικών δεδομένων που αξιοποιεί 9.3 εκατομμύρια δημοσιεύσεις. Και οι δύο εκδόσεις χρησιμοποιούν για την αναφορά αυτή βιβλιομετρικά στοιχεία από την περίοδο 2018-2021. Στην ανοικτή έκδοση, το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει την 4η θέση στην Ελλάδα, στην 178η στην Ευρώπη (στα 470 ιδρύματα) και στην 556η στον κόσμο (στα 1.411).
Στις δε κατηγορίες κριτηρίων, οι θέσεις μας μεταξύ των εννέα ελληνικών ιδρυμάτων ήταν:
– Scientific Impact: 4
– Collaboration: 3
– Open Access: 3
Στην κλασική έκδοση, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι επίσης στην 4η θέση στην Ελλάδα, στην 224η στην Ευρώπη και στην 701η στον κόσμο. Στις δε κατηγορίες κριτηρίων, οι θέσεις μας ήταν:
– Scientific Impact: 4
– Collaboration: 4
– Open Access: 4
– Gender: 3
Καθώς στην κλασική έκδοση υπάρχουν ιστορικά στοιχεία, παρατηρείται ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών σταθεροποίησε τη θέση του, αφού το 2022 ήταν 4ο στην Ελλάδα, 228ο στην Ευρώπη και 705ο στον κόσμο. Η σταθεροποίηση της θέσης του Πανεπιστημίου Πατρών αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν δει κάποιος την αύξηση των ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη λίστα κατάταξης (προστέθηκαν περίπου 100 νέα ιδρύματα).
Η Πρυτανική Αρχή πιστή στη Δύναμη της Συνέχειας των Προσπαθειών προηγούμενων Πρυτανικών Αρχών τις αξιοποιεί και τις ενδυναμώνει και συγχαίρει τους ερευνητές αλλά και όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών που συνέβαλλαν με το έργο τους σε αυτή την σημαντική διάκριση του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Μήνυσε επιχειρηματία για απάτη και άσκηση βίας – Τι συνέβη με Βορειολλαδίτη επαγγελματία
Αχαΐα: Αλλαγή σκυτάλης στην Πυροσβεστική – Επέστρεψε ο Μαρτζάκλης, έφυγε ο Φαλίδας
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News