«Μπλόκο» στις πλατφόρμες

Του Γιώργου Μουλκιώτη, δικηγόρος – βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Η ΕΕ προσπαθεί να ρυθμίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στη λεγόμενη gig οικονομία. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία, με πρόταση οδηγίας για βελτίωση των συνθηκών εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί η πλειοψηφία επί της προσωρινής συμφωνίας των κρατών – μελών. Επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή.

Η συμφωνία θα παραχωρούσε δικαιώματα σε εκατομμύρια εργαζομένους μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όμως η Ελλάδα -με Γερμανία, Γαλλία, Εσθονία- κατάφερε να μπλοκάρει τη νομοθεσία (16 Φεβρουαρίου), καθώς δήλωσε αποχή με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώνεται η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία.

Το κείμενο προέβλεπε:

α) καθιέρωση μαχητού νομικού τεκμηρίου υπέρ της μισθωτής εργασίας μεταξύ εταιρειών και εργαζομένων τους και η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να αλλάξει το τωρινό καθεστώς, δηλαδή ότι ο εργαζόμενος σε πλατφόρμα θεωρείται αυτοαπασχολούμενος.

β) μεγαλύτερη διαφάνεια με τους αλγορίθμους των επιχειρήσεων, που θα υποχρεούνταν να διαβιβάζουν πληροφορίες και στις εθνικές αρχές.

γ) οι εταιρείες δεν θα μπορούσαν να επεξεργάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ενώ όριο θα είχε τεθεί π.χ. στην απόλυση εργαζομένου.

Οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες στερούνται βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει την αναγνώριση, ως εξαρτημένη εργασία.

Γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να απέχει από την ψηφοφορία και να μπλοκάρει την θέσπιση σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους;

Προτίθεται να τροποποιήσετε τον νόμο και να καθιερωθεί τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας;

Αν όχι, γιατί; Αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;