ΠΕΔ Δ. Ελλάδος: Ψήφισμα σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στα 75 Κέντρα Πρόληψης της επικράτειας
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»
Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην συνεδρίασή του την Πέμπτη 6 Μαρτίου κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω ψήφισμα που αφορά τις επικείμενες αλλαγές που προβλέπονται για τα 75 Κέντρα Πρόληψης της επικράτειας, στο νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»:
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε πως με αφορμή το νομοσχέδιο που δρομολογείται το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» καλούμαστε να τοποθετηθούμε αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων και να υπερασπιστούμε τον θεσμό των Κέντρων Πρόληψης. Ένας θεσμός στην ανάπτυξη και εξέλιξη του οποίου οι Δήμοι του Νομού Αχαΐας και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας έχουν συμβάλλει έμπρακτα εδώ και 25 χρόνια με αποτέλεσμα να λαμβάνουν ετησίως εκατοντάδες συμπολίτες μας δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2023 στον Νομό Αχαΐας η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης παρείχε δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερους από 8.000 συμπολίτες μας (παιδιά, έφηβοι, νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί κ.ά.) μέσα από δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, σεμινάρια, δίκτυα σχολείων και παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής.
Με το νομοσχέδιο καταργούνται το άρθρο 61 του ν.3459/2006, το οποίο και διατηρήθηκε στο ν.4139/2013 καθώς και το άρθρο 60, παρ. 4 του ν.4139/2013. Νόμοι με τους οποίους περιγράφεται το υφιστάμενο καθεστώς στα Κέντρα Πρόληψης, προβλέπεται η πάγια και τακτική χρηματοδότησή τους από το Κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών). Προβλέπονται προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες ανανεώνονται καθώς και κάποιες ρήτρες που δυσκολεύουν το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης και αναγνωρίζονται ως εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στην Ελλάδα.
Για τους παραπάνω λόγους, το ΔΣ της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε τα παρακάτω :
– Ζητάει τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και ειδικότερα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις» με πάγια, σταθερή κρατική χρηματοδότηση σε συνεργασία με τις τοπικούς φορείς,
– Ζητάει να παραμείνουν τα Κέντρα Πρόληψης εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης, διατηρώντας την ταυτότητα, την ψυχοκοινωνική φιλοσοφία και το περιεχόμενο της πρόληψης,
– Ζητάει να προχωρήσει η στελέχωση των κενών θέσεων προσωπικού,
– Ζητάει να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, τα οποία καταργούνται στο άρθρο 46 του υπάρχοντος προσχεδίου νόμου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News