Εκτιμάτε αλλήλους

Ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης γράφει…

Είναι ωραίο να σου γράφουν με εκτίμηση. Καλύτερο από το να σου γράφουν χωρίς εκτίμηση. Ενδιάμεσο: Να σου γράφουν, με ανεξακρίβωτο ποσοστό εκτίμησης, και απλά να σου λένε αυτό που θέλουν. Τώρα, σε πάνε ή δε σε πάνε, δεν έχεις ιδέα. Και για πολλούς δεν σε νοιάζει. Αλλά το χειρότερο από όλα είναι να σου γράφουν «με εκτίμηση» προσποιητή, η οποία είναι επικάλυψη απόλυτης- και εύλογης- αδιαφορίας. Μιλάμε φυσικά για τον τεχνητό τύπο, ένα είδος πρωτοκόλλου, που συνοδεύει την επαγγελματική αλληλογραφία. Προσκολλάται, κατόπιν προγραμματισμού, στα ηλεκτρονικά σου μηνύματα. Συνοδεύει κάθε μήνυμα που σε αφορά: Μπλα, μπλα, μπλά, «με εκτίμηση», υπογραφή, ο τάδε, σαν ένα είδος ψηφιακού μπιλιέτου.

Η ευγένεια είναι ωραίο πράγμα, αλλά δεν διδάσκεται εύκολα αν δεν έχεις κατηχηθεί σ’ αυτήν από το οικογενειακό σου περιβάλλον. Αν δεν έχεις πέσει στην κολυμπήθρα της σωστής συμπεριφοράς, όσο καλή πρόθεση και αν έχεις, μπορεί να γίνεις αντούβγιανος, αδιάκριτος, υπερ- υποχρεωτικός, παράταιρος, κραυγαλέα αυτοσκηνοθετημένος. Και αν δεν τα πας καλά και με τη γλώσσα, μπορεί με τις άστοχες ελληνικούρες, ασυνταξίες, τραγική χρήση των τριτόκλητων, να γελοιοποιηθείς. (Αν αυτό μας αξίζει, βέβαια, δεν είναι κακή ιδέα).

Η ευγένεια απαιτεί γλωσσική παιδεία, κατανόηση των περιστάσεων, επίγνωση θέσης και ρόλου εαυτού και αλλήλων, αισθητική, διακριτικότητα, θεατρικότητα (με την έννοια της χειρονομίας και της εκφοράς του λόγου, και όχι ως θεατρινισμό), γνήσιο σεβασμό και πολλές άλλες αρετές που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ταξική θέση- μια χαρά άρχοντες και είναι απελέκητοι, ενώ ταπεινοί άνθρωποι σε σκλαβώνουν με μια λιτότητα που είναι απότοκος αρχαιοπρεπούς μέτρου – όσο με το ήθος που επικρατεί στο περιβάλλον το οποίο μάς διαμορφώνει. Θα λέγαμε ότι η ευγένεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που επιτρέπει στον άνθρωπο, ως σωματίδιο, να συνυπάρχει με τα άλλα σωματίδια του γαλαξία του ανεξάρτητα από τα φορτία τους, χωρίς να απωθείται αλλά και χωρίς να συνενώνεται καταχρηστικά.

Η μανατζερική ευγένεια είναι απλώς ανεκτή, σαν τις ψυχρές χειραψίες. Σου γράφουν «ευγενική υπενθύμιση», παραβλέποντας ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αυτοδηλώνεσαι ως ευγενικός. Οφείλεις να είσαι ευγενικός. «Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω» θα πεις και δεν θα μεταφράσεις το «κάιντλι ρικουέστεντ», των Αγγλοσαξόνων που έχουν άλλη κουλτούρα και εννοούν ότι «σου απευθύνομαι με σεβασμό στην κοινωνική σου θέση». Η στημένη συμπεριφορά προδίδει ελλείμματα. Αλλο αν, στη χώρα μας, έχοντας καθένας μας τα ελλείμματά του, κάνει πως δεν καταλαβαίνει των αλλονών, για να μην ξεβρακώνονται τα δικά του.