Καλλιακμάνης: Από κοινωνία και Αστυνομία κι όχι από πολιτικό τζάκι, ο Αγρινιώτης υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλά στην «Π»

Μιλά στην «ΠτΔ» ο γνωστός Αγρινιώτης Συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. που κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Αστυνομία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο, σε δύσκολα χρόνια, γόνος οικογένειας ιδιαίτερα αγαπημένης, που αποτέλεσε γι’ αυτόν το έναυσμα για να δημιουργήσει τη δική του, έχοντας τρία παιδιά. Το 1995 αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυφυλάκων και κατατάχθηκε στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ το 2009 το ΤΕΜΑ μέσα από προαγωγικές εξετάσεις και μάλιστα 2ος στη σειρά ανάμεσα σε 180 συναδέλφους του.

Υπηρετεί, πλέον, ως αξιωματικός (Αστυνόμος Β’) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και από εκεί ξεκινά… η «πτήση του» για τις Βρυξέλλες, καθότι από συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ (πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Αν. Αττικής) – σήμερα – δίνει τη μάχη ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας… «ανακρίνει» τον Γιώργο Καλλιακμάνη!

– Ποιο το εφαλτήριο ενασχόλησής σας, αρχικά, με τον συνδικαλισμό στην ΕΛΑΣ, όπου υπηρετείτε και τώρα και με την πολιτική;

Από αστυφύλακας μέχρι και σήμερα -29 χρόνια μετά και όντας πλέον αξιωματικός- υπηρέτησα σε μάχιμες θέσεις, δίπλα σε άξιους συναδέλφους, με τους οποίους μοιραζόμασταν τις ίδιες αγωνίες. Πάντα μου άρεσε να ακούω τα προβλήματα και να αναζητώ λύσεις, είμαι από τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να «κάθονται στ’ αβγά τους», γι’ αυτό και ζυμώθηκα στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες. Σε ό,τι αφορά την πολιτική τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά: προέρχομαι από την κοινωνία και όχι από κάποιο «τζάκι». Ως αστυνομικός έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα τους, που -μην κοροϊδευόμαστε- είναι κοινά και για εμάς. Δεν έχουμε παχυλούς μισθούς, δεν είμαστε αποκομμένοι από την καθημερινότητα, αντιθέτως γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια».

-Αποδέχεστε αυτό, που υποστηρίζουν αρκετοί, πως το επόμενο σκαλί για ένα συνδικαλιστή είναι αυτό της πολιτικής;

Μπορώ να σας απαντήσω για εμένα: η κάθοδος στην πολιτική δεν ήταν αυτοσκοπός. Το ότι όλα αυτά τα χρόνια ανέπτυξα μία πλούσια συνδικαλιστή δράση, θέλω να πιστεύω ωφέλιμη για τους συναδέλφους και με «αποτύπωμα» στην κοινωνία, ώθησε αρκετούς ανθρώπους -και εν προκειμένω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη- να μου προτείνουν αυτή μου την ενέργεια να προσπαθήσω να τη διοχετεύσω προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

– Γιατί επιλέξατε την Ευρωβουλή και όχι «αναμέτρηση» για το ελληνικό Κοινοβούλιο;

Πιστεύω ότι η φωνή της Ελλάδας πρέπει να ακούγεται ισχυρή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα τέτοιο κέντρο, το οποίο -εάν το χειριστούμε σωστά- μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας. Γνωρίζω ότι διάλεξα έναν δρόμο πολύ πιο δύσκολο, όμως γνωρίζω πολύ καλά από δυσκολίες, έχω μάθει να πηγαίνω κόντρα σε κατεστημένα κι αυτό θα κάνω εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν να τους εκπροσωπήσω.

– Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να διαθέτει ένας ευρωβουλευτής; Ποιο είναι το δικό σας δυνατό σημείο;

Αριστη γνώση του αντικειμένου που καλείται να υπηρετήσει, άμεση επαφή με την κοινωνία που εκπροσωπεί, πάθος και μαχητικότητα για να προβάλει τις θέσεις του. Αυτό θεωρώ ως το ιδανικό τρίπτυχο, γενικότερα για την πολιτική και όχι μόνο για την Ευρωβουλή. Σε ό,τι με αφορά, οι φίλοι μου λένε ότι είμαι πεισματάρης και μπορώ να φέρω «τον κόσμο τούμπα» για να πετύχω αυτό που πιστεύω ως σωστό κι ωφέλιμο».

– Στην ερώτηση γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Γιώργο Καλλιακμάνη, τι έχει να προσφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο, ποια είναι η απάντηση;

Σας το είπα και στην αρχή. Προέρχομαι από την κοινωνία και όχι από κάποιο πολιτικό ή επιχειρηματικό «τζάκι». Κυκλοφορώ ανάμεσα στον κόσμο, μιλάω με εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων. Επομένως γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα και αυτά θα επιχειρήσω να αναδείξω εάν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους και καταφέρω να εκλεγώ στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Εχω, επίσης, βραβευτεί δεκάδες φορές για την επαγγελματική και κοινωνική μου δράση, από φορείς διεθνούς κύρους. Και κάτι ακόμα: σε δύσκολες στιγμές για την Αστυνομία, που κάποιοι ίσως να «κρύφτηκαν», εγώ δεν το έκανα ποτέ. Βγήκα μπροστά, πήρα θέση, άσκησε κριτική ή ύψωσα ασπίδα. Ημουν «παρών». Το ίδιο, κι ακόμη πιο δυναμικά, είμαι αποφασισμένος να κάνω για την κοινωνία μας.

Ο «πανελίστας»… τιμηθείς αστυνομικός

Αστυνομία

Με τη Ζήνα Κουτσελίνη

– Εχετε δεχθεί κριτική για τη συνεχή παρουσία σας σε τηλεοπτικές εκπομπές, μάλιστα κάποιοι σας έχουν χαρακτηρίσει ως «πανελίστα» και όχι ενεργό αστυνομικό, τι απαντάτε;

Οι τιμητικές μου διακρίσεις ως αστυνομικός εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με κορυφαία στιγμή το 2003 όταν βραβεύτηκα από τον τότε Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Thomas Miller, για την προσφορά μου την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και παράτυπης μετανάστευσης, νομίζω είναι η καλύτερη απάντηση.

«Υπήρξε πρόταση και από τη ΝΔ…»

– Πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία που σας τοποθετούσε στη ΝΔ. Υπήρξαν συζητήσεις που δεν τελεσφόρησαν, τι συνέβη;

Δεν έχω μάθει να κρύβομαι: κάποια στιγμή υπήρξε πρόταση από το κυβερνών κόμμα, αλλά και άλλες πολιτικές παρατάξεις, όμως, το δικό μου όραμα για την κοινωνία μας είναι διαφορετικό. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι παραδοσιακά η πολιτική παράταξη που προέρχεται από την κοινωνία, έχει ταυτιστεί με τους αγώνες για τον απλό πολίτη, κι ακόμη και σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης. Επομένως, δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη σκέψη για να ανταποκριθώ στο κάλεσμα ενός νέου και οραματιστή πολιτικού ηγέτη, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η δυσπιστία των πολιτών…

– Μπορεί -και πώς- να ανατραπεί το κλίμα δυσπιστίας των πολιτών για την Αστυνομία; Πού πάσχει το σύστημα;

Δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως κι ακατόρθωτο. Για χρόνια κάποιοι -πολιτικοί, μην κρυβόμαστε- προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους λάθη, βάζοντας την Αστυνομία απέναντι στην κοινωνία. Κι αυτό είναι κάτι που στοίχισε. Παράλληλα, μια μικρή μερίδα ανθρώπων -που δεν έχουν καμία θέση στην ΕΛΑΣ-, εκμεταλλεύτηκαν τη στολή και ενεπλάκησαν σε περιστατικά που «πλήγωσαν» την εικόνα του Ελληνα αστυνομικού.

Η δολοφονία της Γρίβα

– Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, ανέδειξε για ακόμα φορά παθογένειες ετών της ΕΛΑΣ. Οι συνδικαλιστές φέρουν ευθύνη; Μήπως δεν έχουν «πιέσει» όσο θα έπρεπε;

Τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν διοικούν την ΕΛΑΣ, ούτε έχουν την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Μπορούν μόνο να καταθέσουν προτάσεις για τα εργασιακά, την εκπαίδευση, την υποστελέχωση υπηρεσιών κ.ά. Ολα αυτά είναι θέματα που θίγουμε διαχρονικά στον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο. Επομένως δεν είναι θέμα συνδικαλιστικής «πίεσης», αλλά θέμα αντίληψης και αποφάσεων και της ηγεσίας.

Αστυνομία

Αν ήσασταν υπουργός…

– Εάν ήσασταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη τι θα κάνατε, δεδομένου πως προέρχεστε από τους κόλπους της ΕΛΑΣ;

Καταλαβαίνετε κι εσείς ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες γραμμές. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων μου αστυνομικών υπερβάλλει εαυτόν για να προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη. Από εκεί κι έπειτα, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές, σε επίπεδο εκπαίδευσης, σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επαφής με τον πολίτη που γνωρίζει ότι η ΕΛΑΣ είναι το αποκούμπι του».

Διαβάστε επίσης:

Ο Ε65 δίνει προβάδισμα στην Ηγουμενίτσα-Κίνδυνος απομόνωσης της Πάτρας

Πάτρα-Πύργος: Στο 80% η πρόοδος εργασιών στον μέχρι το τέλος του 2024

Βίντεο: Το ξέσπασμα συγγενών μετά την απόφαση για το Μάτι: Φώναζαν, πέταξαν καρέκλες ,φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ειδικό μπόνους παραγωγικότητας σε δημοσίους υπαλλήλους

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πατρινός Άρης Σπηλιωτόπουλος