Σπύρος Σκιαδαρέσης: “Η διάβρωση των ακτών είναι ένα σημαντικό πρόβλημα”

Τι ανέφερε σε ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα»

Σκιαδαρέσης

H εξέλιξη των έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στη Δυτική Αχαΐα (Καλαμάκι) και στην παράκτια ζώνη Ρίου- Αγίου Βασιλείου συζητήθηκε στη διάρκεια της 2ης ειδικής συνεδρίασης Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Δυτική Ελλάδος κατόπιν σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρος Σκιαδαρέσης.

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, όσον αφορά στο έργο για την προστασία της Ακτής Καλαμακίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας προϋπολογισμού 280.000 ευρώ και διάρκειας 12 μηνών, έχει υπογραφεί ήδη προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο και είναι σε εξέλιξη η β’ βάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο που αφορά 120μ. της ακτής, ενώ για το υπόλοιπο μήκος της ακτής 880 μ. προϋπολογισμού 3.720.000 ευρώ που βρίσκεται στη φάση μεταφοράς στο ΕΣΠΑ 2021-2027, το έργο θα εκτελεστεί από τον Δήμο.

Αντίστοιχα, για την αποκατάσταση της παράκτιας ζώνης Ρίου- Αγίου Βασιλείου προϋπολογισμού 9.650.000 ευρώ, μετά την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Πατρέων κι αφού ξεπεράστηκε η «εμπλοκή» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει εγκριθεί νέα διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης για την δημοπράτηση του έργου με ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών την 21η Μαΐου 2024.

Ακόμη έγινε γνωστό πως η Περιφέρεια έχει εγκρίνει τη μελέτη με τίτλο «Μελέτη Αντιμετώπισης Διάβρωσης Ακτών Δυτικής Αχαΐας» μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών και για τη χρηματοδότηση του έργου έχει υποβληθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ 2021-2027 για έγκριση ποσού 10 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Σκιαδαρέσης η διάβρωση των ακτών είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει ενταθεί λόγω της κλιματικής κρίσης, με αλυσιδωτές συνέπειες στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Μάλιστα, στο πλαίσιο της παρέμβασής του ανέφερε πως πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση παρεμβάσεων και έργων όχι μόνο στην Αχαΐα, αλλά και στους άλλους δύο Νομούς της Περιφέρειας που έχουν δεχτεί πλήγμα στην παράκτια ζώνη τους. Ο κ. Φαρμάκης παραδέχτηκε το πρόβλημα και ανέφερε πως για τους άλλους δύο Νομούς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης μελετών.

«Η παράταξή μας θα παρακολουθεί στενά τα έργα και τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος που απασχολεί και τους τρεις Νομούς της Περιφέρειάς μας», δήλωσε ο κ. Σκιαδαρέσης.