Εγρήγορση και πρόληψη
Ο Ανδρέας Τσώκος είναι πολιτευτής Αχαΐας ΝΔ
Όλοι μας αισθανόμαστε τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες, αλλά ήδη – πολλές φορές – ανησυχούμε και κάνουμε δεύτερες σκέψεις για το τί μπορεί αυτό να σημαίνει για την κλιματική κρίση και για τα αρνητικά του καλοκαιριού: τις πυρκαγιές,. που απειλούν την περιοχή μας.
Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, οφείλουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να είναι σε εγρήγορση και γι’ αυτό στην Πάτρα βρέθηκε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Θ. Βάγια.
Η Κυβέρνηση επιχειρεί και συντονίζει ενέργειες για την ετοιμότητα των Αρχών, σχετικά με ζητήματα πολιτικής προστασίας.
Η κλιματική κρίση δεν είναι ένα «τέρας» ή μια πρόχειρη δικαιολογία για να καλυφθούν οι όποιες χρόνιες ανεπάρκειες των συστημάτων αντιπυρικής προστασίας.
Η κλιματική αλλαγή επέρχεται ως μια συνεχής και μακροχρόνια διαδικασία, σε διεθνές επίπεδο, που μας αποδεικνύει πόσο εύθραυστοι κρίκοι της αλυσίδας του περιβάλλοντος είμαστε.
Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, καθώς σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Copernicus», o χειμώνας 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την χώρα μας. Αποτελεί, πλέον, παγκόσμια παραδοχή ότι ακόμα και τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα δεν αρκούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις πρωτόγνωρες και ακραίες φυσικές καταστροφές, που πλήττουν τον πλανήτη. Για αυτό, είναι αδήριτη ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση και να προβούμε σε απαραίτητες προληπτικές ενέργειες, ως πολίτες ακόμα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
H αντιπυρική περίοδος αναμένεται δύσκολη και η μάχη, που δίνεται από την Κυβέρνηση και από το Υπουργείο είναι μεγάλη. Το «κλειδί» αποτελεί η ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών με επίκεντρο την πρόληψη, όπως τόνισε και ο κ. Κικίλιας.
Φέτος, για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το ΠΣ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ μπαίνουν στα δάση και ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, ενώ σε περίμετρο 100 μ. θα διανοιχθούν και γύρω από τα στρατόπεδα.
Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, πραγματοποιήθηκε κοινή επιμορφωτική εκπαίδευση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ τον Απρίλιο μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα κληθούν να φέρουν εις πέρας δύσκολα σενάρια σε κοινές ασκήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο, με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία και το σωστό συντονισμό την ώρα της κρίσης.
Σε επίπεδο απόδοσης δικαιοσύνης, με τον Ποινικό Κώδικα που έφερε στη Βουλή το αρμόδιο Υπουργείο, αυστηροποιούνται οι ποινές από πλημμέλημα σε κακούργημα για τους καθ’ έξιν εμπρηστές, με τις ποινές να φτάνουν τα 10 έτη κάθειρξης και τα πρόστιμα τις 200.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ενισχύεται το ΠΣώμα με 990 προσλήψεις και υπερδιπλασιάζονται οι Μονάδες Δασοκομάντος, συστήνοντας 10 επιπλέον σε όλη τη χώρα.
Στο επιχειρησιακό πεδίο, με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δις από την προσεχή χρονιά ενισχύονται οι εξοπλιστικές προμήθειες, που περιλαμβάνουν από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, εναέρια κέντρα επιχειρήσεων, πλωτά μέσα και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα, μέχρι ραντάρ, μετεωρολογικοίο σταθμοί 112 με ενσωματωμένες τεχνολογίες νέας γενιάς και συστήματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (εθνικά συστήματα διαχείρισης, πρόληψης κινδύνων και έγκαιρης προειδοποίησης, ανάπτυξη μοντέλων πρόγνωσης φυσικών καταστροφών, drones και εφαρμογές ρομποτικής, σχέδια εκκενώσεων βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, αξιολόγηση επιπέδων κινδύνου με χρήση αλγορίθμων κ.ά.).
Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης προχωρά συστηματικά και οι συναρμόδιοι φορείς είναι σε εγρήγορση.
Οφείλουμε ο καθένας μας, ως πολίτης, όπως και οι Αρχές προστρέχουν, να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, για να διαφυλάξουμε το περιβάλλον μας και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News