Στα Καλάβρυτα εκπρόσωποι μαρτυρικής πόλης της Σλοβακίας
Ο Δήμος Νemecká της Σλοβακίας υπήρξε τόπος γερμανικών θηριωδιών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
«Σήμερα υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε φίλους με τους οποίους μάς συνδέει η ίδια ιστορική πορεία, η ίδια διαδρομή, ο ίδιος πόνος από την απώλεια δικών μας ανθρώπων αλλά και το ίδιο μερίδιο των ηρώων μας στη δόξα, στη γενναιότητα και στην έως τέλους προάσπιση των ιδανικών».
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης της Renata Rehorovska στο «Πέτρινο κτίριο» στα Καλάβρυτα, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία απ’ την μαρτυρική πόλη Νemecká της Σλοβακίας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δήμαρχος Branislav Cizmarik.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, που συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και ο Δήμος Καλαβρύτων, παρέστησαν, επίσης, η Πρέσβης της Σλοβακίας Iveta Hricova, η Πρόξενος της χώρας στην Αθήνα Petra Prosňanská και ο Επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στην Αχαΐα Φαίδωνας Κουνινιώτης.
Νωρίτερα, η αποστολή, συνοδευόμενη απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων επισκέφθηκε τον Τόπο Εκτέλεσης στο Λόφο Καππή, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.
Όπως είναι γνωστό, τα Καλάβρυτα και η Νemecká της Σλοβακίας πρόκειται να αδελφοποιηθούν, «ώστε με αφετηρία την κοινή ιστορική μας μνήμη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε πεδία όπως ο Πολιτισμός, οι κοινωνικές και μορφωτικές σχέσεις, η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στο πεδίο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας και φυσικά σε κοινές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Ιστορίας μας», όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ενώ αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της αδελφοποίησης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων τόνισε ότι «όταν πριν από καιρό η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα, μάς μίλησε με περηφάνια για την πόλη της Νemecká.
Μας μίλησε για όλα όσα συνέβησαν εκεί έως τον Γενάρη του 1945. Για τον ηρωισμό των κατοίκων της πόλης αλλά και για τις κτηνωδίες των γερμανικών δυνάμεων, για τις θηριωδίες, για τις φρικαλεότητες, τις μαζικές εκτελέσεις, για τον διαβόητο κλίβανο ασβέστη στη Νemecká, εκεί όπου υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 900 Σλοβάκοι πατριώτες. Ο κλίβανος που πέρασε στην Ιστορία με τον χαρακτηρισμό ‘ο 47ος φούρνος του Άουσβιτς’».
Και πρόσθεσε ότι η ιστορική φόρτιση αυτών των γεγονότων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάσταση «όταν ακούγονται εδώ στα Καλάβρυτα, στον τόπο που συντελέστηκε το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα κατά την ναζιστική Κατοχή. Εδώ που τον Δεκέμβρη του 1943 εκτελέστηκε όλος σχεδόν ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης. Εκτελέστηκε αλλά δεν χάθηκε. Και δεν χάθηκε γιατί οι ήρωες μένουν πάντα ζωντανοί».
Ο Δήμος Νemecká της Σλοβακίας υπήρξε τόπος γερμανικών θηριωδιών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο την καταστολή απ’ τους ναζί της σλοβακικής εθνικής εξέγερσης. Εκεί εκτελέστηκαν 900 άτομα και οι σοροί τους κάηκαν σε ασβέστη. Οι εκτελέσεις δε, διήρκησαν επτά μέρες.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι έκθεση της Renata Rehorovska θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό στα Καλάβρυτα έως τις 17 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News