Αχαΐα: Αντί για ένα τοπικό ΠΑΣΟΚ «ενιαίο»… κομματιασμένο!

Σε όλες τις τοπικές κοινωνίες της Αχαΐας έχουν δημιουργηθεί «στρατόπεδα» ομοϊδεατών, που δεν αφήνουν το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί συσπειρωτικά και ανοδικά στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

ΠΑΣΟΚ

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επανακάμψει εκλογικά και να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σύστημα της χώρας -αν όχι να δείξει πως μπορεί να ξαναγίνει ένα από τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας- σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η μέχρι τώρα κακή δημοσκοπική του εικόνα, αφού λίγες μέρες πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου δεν δείχνει… ακόμα να μπορεί να αγγίξει διψήφιο ποσοστό.

Στην Αχαΐα, που κατά τ΄ άλλα ως εκλογική περιφέρεια θεωρείται από τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ, η συσπείρωση όσο κι αν εμφανώς καταβάλλεται προσπάθεια να φτάσει σε υψηλά επίπεδα, στο εσωτερικό του κόμματος είναι «κοινό μυστικό» ότι αυτό δεν είναι εκείνο που κανείς θα περίμενε, πολύ δε περισσότερο από τότε που στην ηγεσία του αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνοντας αρχικά ότι μπορεί να απογειώσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Με τις κάλπες σχεδόν παράλληλες, για τη διακυβέρνηση της Χώρας από τη μία και τη διακυβέρνηση των δήμων από την άλλη, στο τοπικό ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη μια «υπόγεια» συζήτηση για το τι φταίει και το κόμμα δείχνει να είναι καθηλωμένο. Πολλοί είναι αυτοί, πλέον, που την αποδίδουν στην πολυδιάσπαση στελεχών και μελών του, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, αφού ευανάγνωστα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες της Αχαΐας έχουν δημιουργηθεί «στρατόπεδα» ομοϊδεατών, που όχι απλά είναι αντίπαλα, αλλά ανταλάσσουν δημόσια αντίθετο πολιτικό λόγο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν λένε μεταξύ τους… ούτε καλημέρα!

Πέραν της όποιας αντίθετης άποψης και ανάγνωσης της στασιμότητας του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, αν κανείς δει ψυχρά την εσωτερική του διαστρωμάτωση σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, εύκολα θα διαπιστώσει τη βασιμότητα του επιχειρήματος ότι αντί το κόμμα να είναι… «Ενιαίο, Δυνατό» κατά το γνωστό του σύνθημα, αντιθέτως είναι «χίλια κομμάτια», που κι αυτό αποτυπώνεται -ενόψει της 21ης Μαΐου- ως μια εικόνα εσωστρεφούς προβληματικής και ουχί εξωστρεφούς συλλογικά ισχυρής.

Η καταγραφή της όλης αυτοδιοικητικής κατάστασης, στους περισσότερους δήμους της Αχαΐας, οδηγεί σε μεγάλο βαθμό -μετά ευκολίας- στην αιτία του κακού για το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, εν ώρα μάχης για τις εθνικές εκλογές, αφου θα περίμενε κανείς όλα αυτά να έχουν παγώσει ή τουλάχιστον… «κουκουλωθεί», μεχρι το κόμμα να συστήσει (μετεκλογικά) Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή.

ΠΑΤΡΑ: Η «ΡΩΓΜΗ» ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ

Στον Δήμο Πατρέων, η αυτόνομη πρωτοβουλία του προέδρου του ΤΕΕ, Βασίλη Αϊβαλή, να ανακοινώσει υποψηφιότητα για δήμαρχος, παρότι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν έτυχε ακόμα της στήριξης του ομοϊδεάτη του δημοτικού αρχηγού Γρηγόρη Αλεξόπουλου και της δημοτικής του παράταξης, στην οποία υπάρχουν πολλά επίσης στελέχη του κομματικού χώρου, ούτε όμως και αυτής του ιστορικού στελέχους του Κινήματος, Νίκου Τζανάκου.

Σαν μην έφτανε αυτό, που από μόνο του καταγράφεται ως μια προσωρινή «ρωγμή» στην Κεντροαριστερά της Πάτρας, έρχεται τώρα να προστεθεί η πιθανή παράλληλη κάθοδος του επίσης πρωτοκλασάτου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Αποστόλου Κατσιφάρα, η οποία εφόσον γίνει πράξη (μετεκλογικά), είναι ικανή να σβήσει κάθε έννοια συσπείρωσης και ενδυνάμωσης, αντίθετα δύναται να διασπάσει τον κομματικό χώρο σημαντικά και σε απρόβλεπτο βαθμό!

Σημειωτέον ότι κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αν και λίγα, ήδη έχουν επιλέξει άλλα ψηφοδέλτια, όπως των υποψηφίων δημάρχων Κ. Σβόλη (ΝΔ) και του αναξάρτητου Π. Ψωμά.

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Στον Δήμο Αιγιάλειας, η κατάσταση δεν είναι και πολύ διαφορετική. Απέναντι στον ανήκοντα στο ΠΑΣΟΚ – πλην όμως ανεξάρτητο δήμαρχο, Δημήτρη Καλιγερόπουλο, τον Οκτώβριο θα βρεθεί ο ομοϊδεάτης του πρ. υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σπηλιόπουλος. Αν και δεν μοιράζονται ισοδύναμα το στελεχιακό δυναμικό του κομματικού χώρου, δεν παύει να απευθύνονται σε μια κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς.

Σε αυτούς τους δύο, θα πρέπει να προστεθούν και αρκετά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, που επιμένουν στη στήριξη του «γαλάζιου» υποψηφίου δημάρχου, Χ. Γούτου, όπως οι κ.κ. Τσερεντζούλιας, Τομαράς, Κυριακόπουλος, Παναγιωτακόπουλος, Κωνσταντίνου, Μπερούκας κ.ά.
Το μέγεθος της πολυδιάσπασης στελεχών του ΠΑΣΟΚ φαντάζει ορατό και ουσιαστικά προβλέψιμο, όσο οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανεβαίνουν επικίνδυνα, όλο και πιο πολύ.

Η ΑΝΑΦΛΕΞΗ, Η ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, το μέγεθος του «πράσινου» διχασμού έχει ονοματεπώνυμα, αν και οι δύο υποψήφιοι του χώρου κατέρχονται ως ανεξάρτητοι. Από τη μία ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και από την άλλη ο τ. δήμαρχος Ωλενίας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, με καταγεγραμμένη κομματική πορεία, πλην όμως και καθαρά αυτοδιοικητική. Ολα δείχνουν ότι η μεταξύ τους εκλογική αναμέτρηση, αν και οι δύο επιθυμούν να είναι καθαρά πολιτική, τα πρώτα δείγματα γραφής τους, στην «κούρσα» μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, οδηγούν σε κίνδυνο ανάφλεξης με ακαθόριστα παρεπόμενα!

Στον Δήμο Ερύμανθου, δεν καταγράφεται μόνο διχοτόμηση, αλλά τριχοτόμηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Η ιδιομορφία της περιοχής -που κρατά ιστορικά τα σκήπτρα «πράσινου» κάστρου- έχει προσδώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρόσωπα του Κινήματος. Ο κεντροαριστερός χώρος, θα εκπροσωπηθεί αυτοδιοικητικά από τρεις σταθερά στο ΠΑΣΟΚ υποψήφιους δημάρχους. Τον νυν δήμαρχο, Θεόδωρο Μπαρή, τον Διαμαντή Κανελλόπουλο και τον Δημήτρη Δριβίλα. Κάτω από αυτούς μια «στρατιά» μελών του ΠΑΣΟΚ συντάσσονται, αλλά ευτυχώς μέχρι ώρας, οι προεκλογικές τους διενέξεις που συγκρατούνται και περιορίζονται σε τοπικές διαφορές και επ΄ουδενί επί προσωπικού, οπότε ο κομματικός χώρος δεν επηρεάζεται αισθητά. Στο παρασκήνιο όμως… έχουν τα βγει τα δημοτικοπαραταξιακά «μαχαίρια»!

Στον Δήμο Καλαβρύτων, μικρό είναι το κακό για το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό λόγω της παντοκρατορίας του «πράσινου» δημάρχου, Θανάση Παπαδόπουλου, πολύ δε περισσότερο μετά την αποχώρηση από τα δημοτικά πράγματα του συντρόφου του πρ. δημάρχου, Γ. Λαζουρά, την παράταξη του οποίου έχει συντριπτικά προσεταιριστεί. Διάσπαση του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν κάποια ελάχιστα στελέχη του, κινούμενα μεμονωμένα λόγω προσωπικών διαφορών τους με τον δήμαρχο και όχι και τόσο συμπεριφερόμενα ομαδικά, συντεταγμένα και σίγουρα όχι ανοργάνωτα!