Αχαΐα: Απορρίφθηκαν οι χαμηλές αντικειμενικές – Δεν μειώνονται οι τιμές ζώνης των ακινήτων

Στον Δήμο Πατρέων οι τιμές ζώνης κυμαίνονται μεταξύ 700 και 1.500 ευρώ ανά τ.μ.

Απορρίφθηκαν

Αγνοήθηκαν πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών οι ενστάσεις όλων των δήμων της Αχαΐας, που είχαν κατατεθεί από την προηγούμενη χρονιά για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Οπως έγινε γνωστό, από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που έγινε το 2022, μόλις σε 12 δίνεται η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των τιμών ζώνης. Πρόκειται για τους Δήμους Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει και από τους Δήμους Μυκόνου και Αστυπάλαιας να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία, προκειμένου να εξεταστεί η ένστασή τους. Οι συγκεκριμένοι δήμοι δεν υπέβαλαν τα στοιχεία, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι ενστάσεις τους, όπως έγινε και για τους υπόλοιπους 155 δήμους σε όλη τη Χώρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ενστάσεις των δήμων απορρίφθηκαν, γιατί δεν υπέβαλαν αιτιολογημένα αιτήματα για επανυπολογισμό των τιμών ζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αναπροσαρμογής τιμών προέκυψε μετά την ένταξη προ διετίας περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, που επέφερε αυξήσεις έως 300% στις αντικειμενικές αξίες, σε σύγκριση με τα συμβόλαια αγοραπωλησιών που είχαν ήδη υπογραφεί.

Από τον Δήμο Πατρέων, η ένσταση που είχε υποβληθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προέκυψε έπειτα από πιέσεις δημοτικών διαμερισμάτων που ζητούσαν οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%, με αποτέλεσμα το αίτημα να απορριφθεί ως αναιτιολόγητο.

Στον Δήμο Πατρέων οι ισχύουσες τιμές ζώνης ξεκινούν σήμερα από τα 700 ευρώ ανά τ.μ. στον οικισμό Γουμενιτσιάνικα και φτάνει στα 1.500 ευρώ στη γραμμική ζώνη της Ηρώων Πολυτεχνείου, απέναντι από τη μαρίνα.

Σε απόρριψη οδηγήθηκε και το αντίστοιχο αίτημα του Δήμου Αιγιάλειας, που ζητούσε στοχευμένες αναπροσαρμογές προς τα κάτω, με βάση μελέτη που είχε εκπονηθεί με δεδομένα της κτηματαγοράς.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Δήμου Αιγιαλείας, οι τιμές ζώνης είχαν αυξηθεί το 2022 σε ποσοστό 20% έως 200%, σε οικισμούς της παραλιακής ζώνης που μπήκαν στο σύστημα με τις αντικειμενικές αξίες, με αποτέλεσμα, εκτός από διόγκωση του ΕΝΦΙΑ, να προκύπτουν και απώλειες κοινωνικών επιδομάτων, καθώς η αξία των περιουσιακών στοιχείων των δικαιούχων αυξήθηκε σημαντικά, πάνω από τις 150.000 ευρώ.

Ο Δήμος Αιγιάλειας όρισε και πραγματογνώμονα, καταθέτοντας πρόταση για μείωση 25% των αξιών στις παραλιακές και αστικές περιοχές και στις ημιορεινές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές κατά ποσοστό τουλάχιστον 35%.

Τέλος απορρίφθηκε και το αντίστοιχο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων, που ζητούσε αναπροσαρμογες κατά τόπους, στα πλαίσια της αλλαγής των κριτηρίων προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε απομακρυσμένους, αλλά για αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς.

Ο Δήμος Καλαβρύτων επικαλέστηκε το επιχείρημα της ερημοποίησης, καθώς πολλοί μικροί οικισμοί κατοικούνται σήμερα από 10 έως 50 άτομα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι αιτήματα αναθεώρησης δεν είχαν καταθέσει οι δήμοι Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου.

Παγώνουν οι αξίες μέχρι το 2025

Απορρίφθηκαν

Στον «πάγο» μπαίνουν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2025, ενώ μετατίθεται στο αόριστο μέλλον και η ενεργοποίηση του συστήματος της αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης στις εμπορικές αξίες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να μην «πειράξει» τα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών για φέτος, παρότι σε πολλές εμπορικές περιοχές οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια γίνονται σε τιμές πολλαπλάσιες των αντικειμενικών, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονται στο «στήσιμο» του νέου πληροφοριακού συστήματος, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι τάσεις, αλλά και τα δεδομένα της αγοράς των ακινήτων και οι αντικειμενικές θα εξισώνονται αυτόματα με τις πραγματικές τιμές.

Ωστόσο προχωράει η σταδιακή επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 500 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των τιμών σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Στον χάρτη μπαίνουν από την Αχαΐα οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος κ.ά.

Εντός του 2025, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε αλλαγές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη Χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών έγινε τον Ιούνιο του 2021, με εφαρμογή από το 2022 και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με βάση τις εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων, καθώς θα καθυστερήσει η ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών στις εμπορικές αξίες.