Αχαΐα: Δυσφορία ξενοδόχων για το τέλος διαμονής – Που κυμαίνονται οι τιμές ανάλογα το κατάλυμα

Ζήτημα αναλογικότητας σε πολλά καταλύματα με βραχυχρόνιες μισθώσεις με το τέλος διαμονής. «Διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού», αναφέρουν στην «Πελοπόννησο» παράγοντες του κλάδου.

τέλος

Ανακοινώσεις έκανε χθες Τρίτη 19/09/2023, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, για την αύξηση του ημερήσιου τέλους διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, όπου ενσωματώνεται και τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, για την κάλυψη μέρους του κόστους των φυσικών καταστροφών.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024, στα καταλύματα 1-2 αστέρων, το τέλος αυξάνεται από τα 0,50 στο 1,50 ευρώ, στα καταλύματα 3 αστέρων από το 1,50 στα 3,00 ευρώ, στα καταλύματα 4 αστέρων από τα 3,00 στα 7,00 ευρώ, στα καταλύματα 5 αστέρων από τα 4,00 στα 10,00 ευρώ και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια από 0,50 στο 1,50 ευρώ.

Τέλος ημερήσιας διαμονής 1,50 ευρώ που θα επιβαρύνει τον πελάτη, θα έχουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις των εκμισθωτών/υπεκμισθωτών φυσικών προσώπων (ιδιωτών) με ένα ή δύο ακίνητα.

Η προσαρογή αυτή, όπως ήταν επόμενο αντιμετωπίστηκε με δυσφορία από τον κλάδο των ξενοδόχων. Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το σαββατοκύριακο δήλωσε πως «ένας τουρίστας που πληρώνει 500 ή 1.000 ευρώ για μία βραδιά σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, δεν θα έχει πρόβλημα να καταβάλει τα αυξημένα τέλη τα οποία ισχύουν και σε άλλες χώρες».

Ωστόσο, δεν πληρώνουν όλοι οι τουρίστες για τη διαμονή τους ποσά από 500 ευρώ και πάνω. Υπάρχουν και αυτοί που κάνουν τις διακοπές τους σε ξενοδοχεία πολύ μικρότερου κόστους και λιγότερων αστέρων, που θα δουν επίσης αύξηση στο ημερήσιο κόστος διαμονής.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι ο διπλασιασμός του τέλους αφενός διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, παρά την περί του αντιθέτου εντύπωση και αφετέρου στέλνει αρνητικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι η αύξηση αφορά όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων και όχι μόνο τα 5στερα.

Οπως είπε πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μονάδων φιλοξενίας, έναντι των άλλων χωρών της Μεσογείου, που έχουν χαμηλότερους φορους. Και η αύξηση του τέλους διαμονής έως και 10 ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.
Εν τω μεταξύ, όμως, στην αγορά επικρατεί προβληματισμός και για «το μήνυμα που εκπέμπεται προς τις αγορές του εξωτερικού», ανησυχώντας για κακή δημοσιότητα με τίτλους όπως «Η Ελλάδα βάζει τους τουρίστες να πληρώσουν για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές».

Παράλληλα, αρκετοί θέτουν ζήτημα αναλογικότητας και για το γεγονός πως πολλά καταλύματα που διατίθενται με βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν υπερπολυτελείς βίλες, οι οποίες ενοικιάζονται για χιλιάδες ευρώ την ημέρα, και λόγω έλλειψης κατηγοριοποίησης αστεριών εντάχθηκαν σε αντίστοιχο τέλος με τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων.