Αχαΐα – Έρευνα της «Π»: Σοκάρει ο αριθμός αυτοκτονιών μέσα σε λίγα χρόνια

«Πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται την αυτοκτονία θα το ομολογήσουν σε κάποιον και κάποιοι θα αναζητήσουν και επαγγελματική βοήθεια» δηλώνει στην «Π» ο ψυχολόγος Εμμανουήλ Σουρής.

Αχαΐα

Δυο αυτοκτονίες και μια απόπειρα κατεγράφησαν το τελευταίο 15νθημερο στην Αχαΐα, από άτομα νεαρής ηλικίας.
Το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου, περαστικοί εντοπίζουν τη σορό γυναίκας να κείτεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ζαΐμη, στο τμήμα μεταξύ Κορίνθου και Καραϊσκάκη.

Η 29χρονη νηπιαγωγός έπεσε από το μπαλκόνι διαμερίσματος 5ου ορόφου πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Ζαΐμη. Η μητέρα και ο αδελφός της που διέμεναν μαζί, απουσίαζαν την ώρα του μοιραίου. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπαν στους αστυνομικούς, το τελευταίο διάστημα η νεαρή αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και επισκεπτόταν ιδιώτη ψυχίατρο στην Πάτρα, ωστόσο ουδέποτε είχε εκδηλώσει αυτοκτονικές τάσεις.

Τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου, 22χρονος βρίσκεται από κατοίκους απαγχονισμένος σε πυλώνα της ΔΕΗ σε κοντινή απόσταση από τη Μονή Γηροκομείου. Ηταν πατέρας δυο ανήλικων παιδιών.

Στις 9 Αυγούστου 23χρονη στο Αίγιο, «βουτά» στο κενό από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας, ενώ στον χώρο βρίσκεται η μητέρα της. Την πτώση της ανέκοψε θάμνος επί του πεζοδρομίου, ωστόσο τραυματίζεται σοβαρά. Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου μεταφέρθηκε από την Πάτρα. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» πριν την απόπειρα – είχε προηγηθεί ακόμα μια – και την εξαφάνισή της, ειδικοί είχαν συστήσει στην οικογένεια την παραμονή της σε ψυχιατρική κλινική για παρακολούθηση και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα συνολικά 3 είναι οι άνθρωποι που προέβησαν στο απονενοημένο διάβημα. Υπενθυμίζεται, η «βουτιά» θανάτου 68χρονου στις 6 Ιουλίου, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Ο άνδρας με καταγωγή από τη Ναυπακτία, λίγες ώρες μετά την εισαγωγή του, επικαλούμενος αφόρητους πόρους προέτρεψε τη σύζυγό του να ζητήσει από το νοσηλευτικό προσωπικό παυσίπονο, προκειμένου να μείνει μόνος του.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στην Αχαΐα, συνολικά 31 άτομα αυτοκτόνησαν κατά τη διετία 2020-2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής Αστυνομίας, που παραθέτει σήμερα η «Π», ενώ 5 είναι οι περιπτώσεις αυτοχειρίας που επελήφθησαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας. Αριθμός που αυξάνει σε 9 μετά και την προσθήκη των περιστατικών που σημειώθηκαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ειδικότερα το 2020, έβαλαν τέλος στη ζωή τους 13 άτομα, ενώ το 2021 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση με τους αυτόχειρες να ανέρχονται σε 18.

«Η συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα του φαινομένου της αυτοκτονικότητας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Υπολογίζεται πως κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί, ενώ εκτιμάται πως οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι περίπου εικοσαπλάσιες των αυτοκτονιών, δηλαδή μια απόπειρα κάθε δευτερόλεπτο. Στον όρο αυτοκτονικότητα εμπεριέχονται οι έννοιες του αυτοκτονικού ιδεασμού και της απόπειρας αυτοκτονίας, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως ένα συνεχές φάσμα ψυχολογικών καταστάσεων, που διακυμαίνεται από παθητικές σκέψεις ματαίωσης της ζωής», δηλώνει στην «Π», ο ψυχολόγος Εμμανουήλ Σουρής.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΟΥΡΗΣ: «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ»

«Πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση, τις εμπειρίες και τα γεγονότα της ζωής, με κοινωνικές και βιολογικές παραμέτρους, και με την προσωπικότητα, αποτελούν αίτια αυτοκτονιών. Μολονότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αυτοκτονική πράξη συμβαίνει ξαφνικά, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις. Επίσης, πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται την αυτοκτονία θα το ομολογήσουν σε κάποιον (είτε αγαπημένα πρόσωπα είτε ξένους), και κάποιοι θα αναζητήσουν και επαγγελματική βοήθεια.

Αχαΐα

Εμμανουήλ Σουρής

Η αυτοκτονία ενδέχεται να είναι παρορμητική ειδικά στην εφηβεία. Ομως, τις περισσότερες φορές είναι προσχεδιασμένη. Το πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει χρόνο, τόπο και τρόπο, και η ύπαρξή του είναι σοβαρή ένδειξη κινδύνου» επισημαίνει ο κ. Σουρής και προσθέτει «οι άνθρωποι που έχουν κάνει απόπειρα διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να επαναλάβουν την απόπειρα στο μέλλον. Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν νιώθουν πως βρίσκονται σ’ ένα επώδυνο και ανυπόφορο αδιέξοδο από το οποίο ο μόνος τρόπος διαφυγής είναι ο θάνατος. Η αυτοκτονία μπορεί να αποτραπεί με την κατάλληλη ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη. Στην περίπτωση υψηλού κινδύνου αυτοκτονίας, δεν πρέπει να αφήσετε το άτομο μόνο του καθόλου.

Επιπλέον, αν είναι εφικτό, απομακρύνετε – αφαιρέστε υλικά που μπορεί να θανατηφόρα (όπλα, μεγάλες ποσότητες φαρμάκων). Μπορείτε να καλέσετε κάποιον δικό του άνθρωπο, την αστυνομία (στην περίπτωση άμεσου κινδύνου αυτοκτονίας). Ιδανικά, την κατάσταση χρειάζεται να χειριστεί ειδικός ψυχικής υγείας».