Αχαΐα: Υποδέχτηκαν με ανακούφιση τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στα Νοσοκομεία

Μετά από 16 μήνες, εκατοντάδες υγειονομικοί επέστρεψαν χθες στον εργασιακό τους χώρο.

Αχαΐα

Μετά από 16 μήνες πέρασαν χθες Δευτέρα 2/01/2023, και πάλι το κατώφλι του εργασιακού τους χώρου 1.700 υγειονομικοί πανελλαδικά, 225 στις δομές της Αχαΐας (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και άλλες ειδικότητες προσωπικού) που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Από τους 1.700 οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι άλλοι είναι διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό. Σημειώνουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαν τεθεί σε αναστολή 6.500 υγειονομικοί αλλά στην πορεία κάποιοι επέλεξαν να εμβολιαστούν προκειμένου να μην χάσουν την εργασία τους και αρκετοί άλλοι νόσησαν κι έτσι επέστρεψαν νωρίτερα.

Χθες οι διοικητές των νοσοκομείων υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα για την επιστροφή τους υπό τις συνθήκες που προβλέπει η σχετική απόφαση. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με αυτά, το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών.

Μάλιστα η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.
Με αυτή την προϋπόθεση όμως χάνεται εξειδικευμένο προσωπικό από κρίσιμες μονάδες. Για παράδειγμα στον «Αγιο Ανδρέα» δεν θα επιστρέψουν στη θέση τους 8 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού, όπως μας ανέφεραν γιατροί της Μονάδας.

ΠΓΝΠ

«Είναι πολύ μεγάλη ανακούφιση η επιστροφή όλων αυτών των εργαζομένων. Πρόκειται για έμπειρο προσωπικό που έρχεται να ξεκουράσει αυτούς που είχαν απομείνει» είπε στην «Π», ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Δημήτρης Μπάκος, τον οποίο εντοπίσαμε χθες την ώρα που υπέγραφε τα έγγραφα επιστροφής 45 εργαζομένων.

«ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

«Εφαρμόζουμε αυτό που προβλέπει η ΚΥΑ σε σχέση με την επιστροφή τους. Οσους υπηρετούσαν σε κλειστές μονάδες νοσηλείας, αναγκαστικά τους αλλάζουμε τμήμα» μας είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο διοικητής του «Αγίου Ανδρέα», Ηλίας Θεοδωρόπουλος και προσθέτει: «Η επιστροφή τους είναι σημαντική και θα μας βοηθήσει καθοριστικά. Κάθε εργαζόμενος είναι πολύτιμος για το νοσοκομείο μας γι’ αυτό και τους υποδεχόμαστε με ανακούφιση».

ΔΥΟ ΤΕΣΤ ΕΛΕΓΧΟΥ

Οι εργαζόμενοι που επέστρεψαν είναι υποχρεωμένοι εκτός από τις μάσκες υψηλής προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στον εργασιακό τους χώρο, να υποβάλλονται σε τεστ ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα τα οποία θα πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Ο προϊστάμενος κάθε τμήματος οφείλει να υποβάλει στη διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΠΟΕΔΗΝ: Αδικη η πλήρης περικοπή μισθών

«Η επιστροφή περί των 2.000 συναδέλφων στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ (οι υπόλοιποι 5.000 δουλεύουν με πιστοποιητικό νόσησης) είναι μία βαθιά ανάσα για το σύστημα, όμως το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει και λύνεται μόνο με την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» αναφέρει εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ ο Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει:«Με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να τους καταβληθεί το σύνολο των μισθών από 14/4/2022».

Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει ότι ήταν άδικη η πλήρης περικοπή του μισθού τους κατά το χρονικό διάστημα που ήταν σε αναστολή.«Είναι άδικο για το χρονικό διάστημα 1/9/2021 έως 13/4/2022 να μην λάβουν το 50% του μισθού όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που διώκονται για σοβαρά αδικήματα (π.χ. βιασμό ανηλίκων) τίθενται σε αργία και λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, με πρόσφατα παραδείγματα τον υγειονομικό του ΜΕΤΑΞΑ και τον εκπαιδευτικό. Δικαιωθήκαμε, γιατί κινηθήκαμε με μετριοπάθεια και επιχειρήματα», σημειώνει».

Τέλος εκτιμά πως: «Η απόφαση επιστροφής των ανεμβολίαστων συναδέλφων δεν εμπεριέχει υγειονομικό ρίσκο καθ’ ότι δεν ισχύουν περιοριστικά μέτρα στην κοινωνία, χαλάρωσαν τα πρωτόκολλα στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα εμείς οι υγειονομικοί εφαρμόζουμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας, προστατεύοντας τους ασθενείς και τους εαυτούς μας».