Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση έχει καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα» Σπύρος Θεοχάρης, που αφορά σε σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης της ορεινής Αχαΐας, με σύμπραξη Καλαβρύτων και Ερυμάνθου.
Με αυτήν ελπίζει να πειστούν οι δήμαρχοι Παπαδόπουλος και Μπαρής, να προχωρήσουν την ωρίμανσή της και να υλοποιηθεί το μεγάλο οραματικό και στρατηγικό σχέδιο, κάτι που ο πρώτος λέει πως βλέπει με «καλό μάτι», καθώς στόχος του είναι η καλύτερη λειτουργικότητα του δήμου αλλά κυρίως η άντληση πιο πολλών πόρων, μέσω προγραμμάτων.
Η πρόταση «Θεοχάρη» έχει τίτλο «Πράσινη ορεινή διαδρομή Αχαϊκή Αρκτος» κι εφόσον υιοθετηθεί θα αποτελέσει έναν αμφίπλευρο «διάδρομο» για κοινή χρηματοδότηση, κατά πολύ μεγαλύτερη από ότι σήμερα ως αυτόνομοι Δήμοι και θετικό το γεγονός πως και οι δύο έχουν στα βασικά τους χαρακτηριστικά Κτηνοτροφία και Τουρισμό.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για την αξιοποίηση των ορεινών περιοχών ο κ. Θεοχάρης αναφέρει: «Οι ανάγκες που θα καλύψει περιλαμβάνουν την προστασία και την εν συνεχεία ορθολογική αξιοποίηση ολόκληρου του ορεινού οικοσυστήματος και τις ευκαιρίες που δίνει για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας το σκέλος της αγροτοδιατροφής και του τουρισμού, με παράλληλες δράσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας».
Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση αφορούν:
· Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (Ερύμανθος-Χελμός)
· Ιδιαίτερα μνημεία της φύσης (Σπήλαιο Λιμνών, ύδατα της Στυγός, πηγές Αροανίου Κλήμα Παυσανία κ.λπ.).
· Τεχνητές λίμνες Αστερίου, Λάδωνα (οικοτουρισμός, υδροβιότοποι).
· Περιοχές πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος (Ι.Μ. Αγ. Λαύρας, Ι.Μ. Σπηλαίου, Ι.Μ. Μακελαριάς, Ι.Μ. Νοταινών, Ι.Μ. Χρυσοποδαρίτησας, Ι.Μ. Αγ Πάντων, Τόπος Θυσίας και Μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος).
· Περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος (Οδοντωτός, Χιονοδρομικό ΚΚ, Σπήλαια Λιμνών, Καγιάκ Λάδωνα, Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας, Πίστα αεροπτερισμού Αλεποχωρίου, Παραδοσιακοί οικισμοί , ορειβατικά μονοπάτια κ.λπ.).
· Προϊόντα αγροδιατροφής (Ολυμπιακή διατροφή, Φέτα ΠΟΠ, Κρασιά ΠΟΠ, Αρωματικά Φυτά, Ελαιόλαδο ΠΟΠ, Ιχθυοκαλλιέργειες).
Ολες οι παρεμβάσεις πρέπει να συνεργούν για μια μετρήσιμη ποσοτικά και χρονικά αποτελεσματική
ώθηση στην αύξηση του επιχειρηματικού οικονομικού αποτελέσματος και του ΑΕΠ της περιοχής, ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης, που θα διασυνδέει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά με παραγωγικές δραστηριότητες και ποιότητα ζωής των πολιτών.
Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο
«Η παρέμβαση που σχεδιάζουμε θέλουμε να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε η περιοχή να γίνει σημείο αναφοράς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ως μια ορεινή 5 αισθήσεων: Ιδιαίτερης ομορφιάς, ασφαλών αγροδιατροφικών προϊόντων, προσβάσιμη κοιτίδα πολιτισμού μυθολογίας, πρόσβασης στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και πύλη της Ευρώπης στην νέα διαστημική εποχή «SCYLIGHT» τονίζει ο κ. Θεοχάρης και συνεχίζει: «Η στρατηγική της “Αχαϊκής Αρκτου” περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με στοχεύσεις. Πρώτον, την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της περιοχής και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Δεύτερον, τη διατήρηση και Ανάδειξη του Φυσικού και Πολιτιστικού Αποθέματος. Τρίτον, Βελτίωση διασύνδεσης, πρόσβασης και οργάνωσης υποδομών και υπηρεσιών». Η πρόταση του κ. Θεοχάρη έχει ως στόχο της την έγκριση της στρατηγικής από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με έναν προϋπολογισμό 30-50 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
anastasop@pelop.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News