Αφιέρωμα: 15 χρόνια σήμερα από τον φονικό σεισμό στην Κάτω Αχαΐα – Τί έχει γίνει από πότε
Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον φονικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 στην Κάτω Αχαΐα.
Μαύρη επέτειος η σημερινή για την περιοχή της Κάτω Αχαΐας, καθώς σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια σείστηκε η γη από τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 3.25 το μεσημέρι.Η δόνηση είχε επίκεντρο την Ανδραβίδα Ηλείας, ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ακόμα και στη γειτονική Ιταλία!
Το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου χτύπησε περισσότερο τη Δυτική Αχαΐα, η οποία έζησε εφιαλτικές στιγμές και «είδε» ναούς, Δημαρχείο και δημόσιες υποδομές να γκρεμίζονται.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτό, καθώς 2 νεκροί, 37 τραυματίες και πολλά σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση, ως τον τραγικό απολογισμό της επόμενης μέρας για τους πολίτες, οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν τι συνέβη στις 8 Ιουνίου 2008.
Πολλοί παγιδεύτηκαν στα ερείπια, ενώ ένα μικρό κορίτσι ανασύρθηκε ζωντανό από τα σωστικά συνεργεία, στο χωριό Φώσταινα .Επίσης, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, ευρύτερα, στη βόρεια Ηλεία και Αχαγιά, με τραυματισμούς κατοίκων σε Βαρθολομιό, Φώσταινα, Χαραυγή, Δήμο Βραχνεΐκων, ΒΙΠΕ, Αμαλιάδα, Πύργο, Λεχαινά αλλά και Πάτρα.
Το «Σχέδιο Ξενοκράτης» τέθηκε σε εφαρμογή, όπως ανακοίνωσε -σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου- ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και τις επόμενες μέρες επισκέφθηκε την περιοχή ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Η «Πελοπόννησος» μίλησε με τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Σπύρο Μυλωνά, για τις εκκρεμότητες, που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, σε σχέση με τις πληγές που άφησε ο σεισμός.
«Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός παραμένουν ανεπούλωτες και προς τούτο μπορώ να επικαλεστώ δύο κορυφαία παραδείγματα. Ο κεντρικός ναός της Κάτω Αχαΐας, Αγιος Ιωάννης, υπέστη πλήρη καταστροφή και έκτοτε δεν έχει ανεγερθεί ο νέος ναός. Επίσης, τότε ήταν που καταστράφηκε το κτίριο που στέγαζε το Δήμο και από τότε δεν έχει γίνει δυνατή η κατασκευή νέου Δημαρχείου, αφού μόλις τώρα επίκειται η δημοπράτησή του. Μετά από 15 χρόνια. Γενικά, υπήρξε μεν κρατική αρωγή σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές περιουσίες, αλλά καμιά ουσιαστική μέριμνα για τις δημόσιες υποδομές που επλήγησαν τότε. Η αλήθεια είναι πως οι βασικές πληγές έχουν επουλωθεί στην περιοχή, όμως ειδικά η περίπτωση της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη δείχνει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργει σε ρυθμούς ‘’χελώνας’’».
Είναι γνωστό οι ως λαός μπροστά στις δύσκολες στιγμές δείχνουμε τη σύμπνοιά μας και αυτό συνέβη και εκείνες τις μέρες. Αμεσως μετά τον σεισμό, ένα πρωτόγνωρο «κύμα» αγάπης βοήθησε όλους τους σεισμοπλήκτους να σταθούν στα πόδια τους. Εκτός από την κρατική αρωγή, πολλοί επιχειρηματίες και απλοί πολίτες έστειλαν μπουκάλια νερό και τρόφιμα για τους πληγέντες, καθώς για ένα μήνα πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν σε σκηνές ή ξενοδοχεία της περιοχής μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΚΟΤΣΟΥΛΙΑΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ»
Η «Πελοπόννησος» μίλησε και με τον Διονύση Γκοτσούλια και του ζήτησε να θυμηθεί τι έγινε τις πρώτες στιγμές του καταστροφικού σεισμού και ποιες ήταν οι πρώτες του κινήσεις, Την τραγική μέρα, ως δήμαρχος ήταν αυτός που κλήθηκε να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή, να κινηθούν γρήγορα οι κρατικές υπηρεσίες για να βρεθούν λύσεις με πρώτο βήμα την ασφάλεια των πολιτών
«Μπορεί να συμπληρώνονται 15 χρόνια, όμως να σας πω ότι αυτή η ανάμνηση του τι έγινε εκείνη τη μέρα είναι ζωντανή και δεν θα σβήσει ποτέ όσα χρόνια και αν περάσουν. Ημασταν η περιοχή που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές. Ευτυχώς που δεν ήταν ανοιχτά τα σχολεία, καθώς τότε θα είχαμε πολλά προβλήματα. Το βάρος ήταν τεράστιο, γιατί ήταν ασύλληπτη τραγωδία και έπρεπε να τη διαχειριστώ από θέση ευθύνης. Οι πρώτες κινήσεις ήταν μαζί με τους αντιδημάρχους να τρέξουμε και να βοηθήσουμε να απεγκλωβιστούν όσοι ήταν εγκλωβισμένοι και αφού μεριμνήσαμε και για τους τραυματίες, στη συνέχεια έγιναν κινήσεις για όσους ήταν χωρίς σπίτι, καθώς υπήρχαν πολλές ζημιές.
Θυμάμαι ότι μετά την αυτοψία, 470 κτίρια κρίθηκαν κατεδαφιστέα και 950 σπίτια και καταστήματα κρίθηκαν επισκευάσιμα. Ταυτόχρονα, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης και όμβριων υδάτων. Ο σεισμός έγινε στις 3.25 και στις 5 κάναμε την πρώτη συνεδρίαση με τον γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας ώστε να συντονιστούν οι πρώτες μας κινήσεις. Μέχρι το βράδυ σε συνεργασία με την Αεροπορία είχαμε στήσει σκηνές στο γήπεδο της Κ. Αχαΐας και μοιράστηκαν 1.000 μερίδες φαγητού, ενώ τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες έδωσαν χρήματα στους πληγέντες».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News