ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Ελλάδα – Τουρκία: Πατρινοί στην «Π» για τη «Διπλωματία των Σεισμών»

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία επανέφερε τον όρο «διπλωματία των σεισμών» από το 1999. Θα οδηγήσει σε μια εποχή ειρήνης η στήριξη της Ελλάδας στη σεισμόπληκτη Τουρκία;

Ελλάδα

Τον όρο «διπλωματία των σεισμών» τον είχαμε πρωτοακούσει στο -όχι και τόσο- μακρινό 1999, όταν ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει απανωτά την Τουρκία και την Ελλάδα.

Τι κι αν είχε περάσει μόλις μια 3ετία από την κρίση στα Ιμια, όταν οι δύο χώρες έφτασαν μια ανάσα από τη γενικευμένη σύρραξη; Ο φονικός σεισμός στην βορειοδυτική Μικρά Ασία με επίκεντρο τη Νικομήδεια, τον Αύγουστο του 1999 οδήγησε στην άμεση αντίδραση της τότε ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έστειλε για πρώτη φορά κλιμάκια διασωστών και ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία. Ηταν μια κίνηση που έγινε δεκτή με ευγνωμοσύνη από την πλευρά των γειτόνων, οι οποίοι «ανταπέδωσαν» με τη σειρά τους στον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας που ακολούθησε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Οι τότε πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών αξιοποίησαν τα γεγονότα για να αλλάξουν το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να καθιερωθεί ο όρος «διπλωματία των σεισμών».

Το κλίμα αυτό οδήγησε σε μια καλή 10ετία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόσο με τις κεμαλικές δυνάμεις που διοικούσαν τότε την Τουρκία, όσο και στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με την κληρονομιά του 1999 να αναβιώνει μετά την καταστροφή που υπέστη η Τουρκία. Αποτελεί άραγε η ελληνική στάση ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την απέναντι πλευρά να εγκαταλείψει τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό εις βάρος της χώρας μας; Το μέλλον θα δείξει…

Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα»

Ελλάδα

Οι τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα φορτωμένες για τον αντιπεριφερειάρχη Συντονισμού, Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Τάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει συνδετικός κρίκος από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη συγκέντρωση της βοήθειας προς Τουρκία και Συρία. Ο ίδιος προέβλεψε τα εξής για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο άμεσο μέλλον: «Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Εμείς σαν Ελλάδα δείχνουμε για μια ακόμη φορά ένα πρόσωπο αλληλεγγύης και πολιτισμού. Οταν πάσχει ο συνάνθρωπος, η εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος, η φυλή και η θρησκεία έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να εξομαλυνθούν οι σχέσεις και να λυθούν διαφορές με βάση το δίκαιο και τη λογική. Αλλωστε, η Ελλάδα κινείτο πάντα με βάση τους κανόνες δικαίου. Με τη στάση μας στέλνουμε μήνυμα ανθρωπισμού και παράλληλα στερούμε επιχειρήματα από οποιουσδήποτε κακόβουλους και ακραίους».

Θ. ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ:«Θα βγει κάτι καλό για το μέλλον»

Ελλάδα

Αισιόδοξος για το μέλλον στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης με βάση την κινητοποίηση των πολιτών στη στήριξη των σεισμοπλήκτων της γείτονα χώρας. «Πιστεύω ότι οι λαοί μας πάντα ήταν κοντά, αλλά τώρα έρχονται ακόμη περισσότερο. Δεν έχουν, άλλωστε, κάτι να χωρίσουν», τόνισε ο Θ. Τουλγαρίδης και πρόσθεσε: «Η αλληλεγγύη αποτελεί το βασικό όπλο – και τώρα και πάντα – για να αλλάξουν προς το καλύτερο οι κοινωνίες, αλλά και για να πάρουν πίσω οι λαοί όλα όσα δικαιούνται και τα οποία τους τα στερούν σκόπιμα τα διάφορα κοινωνικοοικονομικά συστήματα τα οποία εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες ψυχές. Σωστά πράττουμε λοιπόν ως ελληνικός λαός. Μέσα από αυτήν την ενότητα των λαών μας, μέσα από τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, θα βγει κάτι καλό για το μέλλον».

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ:«Απαντάμε παντού με αγάπη»

Ελλάδα

«Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και ο Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος από την πρώτη κιόλας στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των συνανθρώπων μας σε Τουρκία και Συρία», ανέφερε ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, στέλνοντας κι ένα έμμεσο μήνυμα για το μέλλον: «Η Ελλάδα απαντάει παντού με αγάπη. Αυτή είναι η εντολή του Κυρίου μας. Μέσα από την αγάπη λύνεται κάθε είδους πρόβλημα και διαφορά».

Κ. ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ: «Αναγκαία η ειρήνη»

Ελλάδα

Οι δύσκολες στιγμές που περνούν οι συνάνθρωποί μας σε Τουρκία και Συρία άγγιξαν και τους ανθρώπους δύο ομάδων μπάσκετ της Πάτρας, της Αθλητικής Ενωσης Γλαύκου Εσπερου ΑΟΠΑ και της θυγατρικής της ομάδας, τους Νέους Εσπερου, που προχώρησαν σε μία κίνηση άξια συγχαρητηρίων, καθώς παραχώρησαν τα χρήματα του Αναπτυξιακού Προγράμματος, ώστε να διατεθούν για τη συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών πρώτης ανάγκης. «Ηταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για να στηριχθούν οι συνάνθρωποί μας σε αυτήν την ώρα μεγάλης οδύνης και ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΕ Γλαύκου Εσπερου ΑΟΠΑ Κώστας Μαρλαφέκας και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε, παράλληλα, ότι η στάση της χώρας μας θα αμβλύνει και τις όποιες πολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία. Οι λαοί μας, άλλωστε, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Η ειρήνη είναι αναγκαία για την πρόοδο και την ευημερία των δύο χωρών. Μέσα από ένα τόσο μεγάλο κακό, μπορεί να βγει κάτι καλό για όλους. Εμείς σαν αθλητικό σωματείο πιστεύουμε στην αλληλεγγύη και το αποδεικνύουμε έμπρακτα».

Λ. ΠΟΛΥΚΡΕΤΗΣ: «Τέλος στο κυνηγητό»

Ελλάδα

«Τι έχουν να χωρίσουνε Ρωμιοί και Τούρκοι πολίτες, εργάτες, αγρότες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ.; Ποιος υποδαυλίζει τόσους αιώνες το μίσος; Ποιος αναμοχλεύει και γιατί το παρελθόν;», αναρωτήθηκε ο Λευτέρης Γ. Πολυκρέτης, στέλεχος του εθελοντικού αιμοδοτικού κινήματος και πρόσθεσε: «Στην επτάχρονη δικτατορία στην Ελλάδα, ο Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ έγραφε: “Αν μισή μου καρδιά βρίσκεται γιατρέ, εδώ πέρα. Την κάθε αυγή γιατρέ με τα χαράματα, πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται!”. Δεν μπορώ να σταματήσω τα δάκρυά μου. Η συγκίνησή μου με αναστατώνει και η οργή μου με πνίγει! Εξοχότατε πρωθυπουργέ της Ελλάδας κε Μητσοτάκη. Πολυχρονεμένε Πρόεδρε της Τουρκίας κε Ερντογάν. Μήπως ήρθε η ώρα να σηκώσετε το τηλέφωνο και να συμφωνήσετε πως είναι ανάγκη να σταματήσει το κυνηγητό των αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο; Να σταματήσει ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών και να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα, ένθεν και ένθεν, για να φτιάξουμε τις ερειπωμένες πόλεις σε Τουρκία και Συρία; Υστερα να δούμε πως θα βελτιώσουμε ποσοτικά και ποιοτικά τη διαβίωση των λαών μας. Ισως είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει η αρχή, να διορθώσουμε τις σχέσεις μας… Επί τέλους!».