ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Κωνσταντίνος: Οι επισκέψεις του τέως βασιλιά στην Πάτρα που αγαπούσε! ΦΩΤΟ
Η «Π» ανέτρεξε στο αρχειακό της φωτογραφικό υλικό και δημοσιεύει τους σταθμούς του Κωνσταντίνου στην περιοχή, απ’ όταν ήταν λυκόπουλο και πρόσκοπος, μέχρι και με στρατιωτική στολή, μαζί με την σύζυγό του Αννα-Μαρία.
Από τον Σεπτέμβριο του 1946, όταν επέστρεψε στον ελληνικό θρόνο ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ μετά από δημοψήφισμα που έδωσε στη Βασιλευομένη Δημοκρατία ποσοστό της τάξης του 69%, οι επισκέψεις του Κωνσταντίνου στην Πάτρα και γενικότερα στην Αχαΐα – άλλοτε θεσμικές κι άλλοτε ανεπίσημες -ήταν συνεχείς.
Είτε από το αξίωμα του… Διαδόχου του Διαδόχου που κατείχε τότε (δεν ήταν καν 10 ετών!) είτε ως κανονικός Διάδοχος του πατέρα του βασιλέως Παύλου, αλλά και μετά το 1964 (24 ετών) ως συνταγματικός βασιλέας, πλέον, των Ελλήνων, ο Κωνσταντίνος βρισκόταν συχνά-πυκνά στα μέρη μας.
Ανατρέξαμε στο αρχειακό μας υλικό κι ανακαλύψαμε ουκ ολίγες φωτογραφίες από τον πρώην ανώτατο άρχοντα της χώρας, ακόμη-ακόμη και με τη στολή του Λυκόπουλου και των Προσκόπων, αλλά και αργότερα, μετά την ενηλικίωσή του, με στρατιωτική στολή, όταν υπηρετούσε -κατά παράδοση- και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
Φυσικά, ο Κωνσταντίνος και ως παιδί και ως νέος και ως ενήλικος, από όλα τα αξιώματα που προαναφέραμε, βρισκόταν κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου στην Πάτρα, εκπροσωπώντας την ελληνική πολιτεία στους εορτασμούς του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα (σ. κάτι που έχει ατονήσει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια από το επίσημο ελληνικό κράτος…). Οι παλιότεροι θυμούνται ακόμη ότι ο ίδιος ο Κωνσταντίνος δοκίμαζε πάντα την πατροπαράδοτη σκορδαλιά στο καθιερωμένο γεύμα της Ι.Μ. Πατρών.
ΣΤΗΝ «ΠΕΙΡΑΪΚΗ-ΠΑΤΡΑΪΚΗ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ 116 Π.Μ.
Παράλληλα, ο αείμνηστος βασιλιάς επισκεπτόταν στην Πάτρα και για επίσημες εκδηλώσεις του κράτους ή έπειτα από προσκλήσεις φορέων. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία του, ως βασιλιά, στα εγκαίνια των νέων τμημάτων του εργοστασίου-θρύλου της «Πειραϊκής-Πατραϊκής», όταν τον υποδέχθηκαν ο τότε δήμαρχος Πατρέων Θεόδωρος Αννινος και φυσικά εκ μέρους της βιομηχανίας ο Χριστόφορος Κατσάμπας. Αλλά και με την ιδιότητά του ως αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων ο Κωνσταντίνος ερχόταν στην Πάτρα είτε για επιθεωρήσεις στρατιωτικών μονάδων όπως εκείνη της 116 Π.Μ. του Αράξου (η βάση έπαιξε, μάλιστα, το δικό της ρόλο στο αποτυχημένο και προδομένο κίνημα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 13 Δεκεμβρίου 1967).
Επίσης, εξαιτίας και του κακού τότε οδικού δικτύου στη χώρα μας, ο Κωνσταντίνος χρησιμοποιούσε συχνά-πυκνά πλοία του τότε Βασιλικού Ναυτικού, τα οποία ελλιμένιζαν και στην Πάτρα. Τέλος, ο ίδιος και η μητέρα του, Φρειδερίκη, είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Διακονιάρη, ενώ οι παλιότεροι θα θυμούνται και τη ματαίωση των εορτασμών του Πατρινού Καρναβαλιού με τον θάνατο του βασιλέως Παύλου, όταν η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εθνικού πένθους.
ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ
Γνωστοί παλαιοί Πατρινοί που γνώριζαν τον Κωνσταντίνο, μας μετέφεραν και τις συμβουλές που του είχε δώσει ο πατέρας του, Παύλος, τις οποίες είχε λάβει κι αυτός από τον δικό του πατέρα: «Μη λησμονήσης ποτέ ότι βασιλεύεις επί λαού μεσημβρινού, του οποίου η οργή και το ευέξαπτον ακαριαίως αναφλέγονται και ο οποίος εις τοιαύτην στιγμήν δύναται να είπη και να πράξη πολλά, τα οποία την επομένην λησμονεί πάλιν. Διά τούτο μη θυμώνης ποτέ και μη λησμονής ότι συχνάκις είναι καλύτερον να υποφέρη ο Βασιλεύς ο ίδιος έστω και ηθικώς παρά να υποφέρη ο Λαός και ο Τόπος».
Φυσικά και ο Κωνσταντίνος γνώριζε ξένες γλώσσες, όπως Αγγλικά και λίγα Δανέζικα από τη σύζυγό του (όχι όμως και Γερμανικά). Πάντως, ο αείμνηστος βασιλιάς στις συνδιαλέξεις του εμιμείτο τους αρχαίους Ελληνες και σχεδόν ποτέ δεν μιλούσε σε πληθυντικό αριθμό, έστω και αν ο συνομιλητής του ήταν επίσημο πρόσωπο. Προτιμούσε τον ενικό, διότι το θεωρούσε ελληνοπρεπέστερο. Αυτό το καταμαρτυρούσαν και πολλοί Πατρινοί από τις συναντήσεις που είχαν με τον Κωνσταντίνο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News