Αυτή η διαδρομή στην Πελοπόννησο ίσως να είναι η ωραιότερη στην Ελλάδα

καλαματα

«Ο δρόμος Σπάρτης-Καλαμάτας διανοίχτηκε από το Μηχανικό Σώμα της 9ης Μεραρχίας και εγκαινιάστηκε την 25η Μαρτίου του 1949» αναφέρει η μαρμάρινη πλάκα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας.

Η παλιά εθνική οδός Σπάρτης-Καλαμάτας, που ενώνει τους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, είναι διάσημη κυρίως για το στενό πλάτος και τις στροφές της, για τη φυσική ομορφιά και για τις κατολισθήσεις όπως όλα τα ορεινά περάσματα. Οι λάτρεις των ορεινών διαδρομών βέβαια, κυρίως δε οι μοτοσικλετιστές, απολαμβάνουν οδήγηση και τη χαρακτηρίζουν ως μία από τις ωραιότερες διαδρομές της Ελλάδας. Και είναι. Δεν είναι τυχαίο ότι από εδώ περνά ο αγώνας 142χλμ. «Δρόμος Αθανάτων» αλλά και ο ποδηλατικός αγώνας «Ανάβαση Ταϋγέτου».

καλαματα

Κατα την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα Σπαρτη

Το τοπίο είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό καθώς μετά τον Καιάδα και μέχρι το 20ό χιλιόμετρο της διαδρομής περίπου, ο δρόμος περνά πάνω από χαράδρες, κατάστικτες από σπήλαια και κάτω από επιβλητικές ορθοπλαγιές. Πλούσια βλάστηση, εντυπωσιακά, λαξευτά στον βράχο, τούνελ μέσα από τα οποία περνά ο δρόμος και αλλεπάλληλες φουρκέτες.

καλαματα

Σήμερα το ιδιο σημείο

Πρόκειται για την περιοχή της Λαγκάδας, στα 800μ. υψόμετρο, γνωστής και στους λάτρεις της αναρρίχησης, αφού από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν διανοιχθεί περισσότερες από 120 διαδρομές, όλων των βαθμών δυσκολίας, μοιρασμένες σε 5 πεδία. Οι διανοίξεις αναρριχητικών διαδρομών στα εντυπωσιακά βράχια του Ταϋγέτου συνεχίζονται, όπως και οι εργασίες στον δρόμο – ένα τμήμα 150 μέτρων στο ύψος της Αρτεμισίας παραμένει κλειστό για επισκευές.

Κοντινότερο χωριό σε αυτή την ιδιαίτερη τοποθεσία είναι η Τρύπη με τις αμέτρητες πηγές. Ντόπιοι και περαστικοί έρχονται εδώ για τα ταβερνάκια αλλά και για τις περίφημες βάθρες στις πηγές του ποταμού Κνακίωνα.

Τρεχούμενα νερά, ρέματα, φυσικές πισίνες προσφέρονται για άλλου τύπου βουτιές στα παγωμένα νερά, ενώ η μοναδική βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.