Αιγιάλεια – Απορρίμματα: «Ξεχάστε ό,τι ξέρατε, αλλάζει όλο το τοπίο…»
Το πήγαμε πέντε και δέκα βήματα πιο πέρα. Πιο μακριά, κυρίως. Πώς θα είναι η διαχείριση απορριμμάτων στην Αιγιάλεια σε πέντε χρόνια από σήμερα; Τι είδους απορρίμματα θα υπάρχουν; Πόσα θα θάβονται; Πόσα θα εναποτίθενται σε ειδικούς προχωρημένους τεχνολογικά κάδους; Θα λειτουργεί αυτόνομα ο δήμος ή ως κομμάτι μια ευρύτερης οικογένειας με συγκεκριμένο προσανατολισμό;
Στην κουβέντα μας με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του δήμου Αιγιάλειας, Νίκο Καραϊσκο, θέσαμε και θέματα του μέλλοντος, κοντινού και πιο μακρινού, αλλά και θέματα καθημερινότητας.
Στην «τηλε»-συνέντευξη της Παρασκευής είπε κάμποσα ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά «εδώ» επιχειρήσαμε να εμβαθύνουμε περισσότερο.
* «Στόχος είναι στα επόμενα 15 χρόνια να μην υπάρχει ταφή απορριμμάτων. Όχι μόνο εδώ. Σε όλη την Ελλάδα. Αυτό προβλέπει και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων για ενεργειακή αξιοποίηση. Σε όλη την Ευρώπη, ήδη πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα υπάρχουν ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ. Θα πάμε σταδιακά στους ΧΥΤ. Ο κεντρικός στόχος πανευρωπαϊκά, και αυτό που ταυτόχρονα είναι και η βιώσιμη λύση για εμάς στην Αιγιάλεια και στην Αχαϊα, είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα οι Μονάδες Βιοαποβλήτων ώστε να μειωθεί κατά 50% ο όγκος απορριμμάτων, να αυξηθεί η ανακύκλωση, όχι μόνο στις συσκευασίες, αλλά παντού, και να περισσέψει μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα, που θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη».
* «Για να το πω πιο λιανά με ένα παράδειγμα: Αν λειτουργήσει με ένα απλώς ρεαλιστικό σενάριο η Μονάδα Βιοαποβλήτου και η ανακύκλωση, από τις 17.000 τόνους απορριμμάτων που έχουμε τώρα ετησίως στην Αιγιάλεια, θα πάμε στους 8.000 τόνους. Η διαφορά είναι τεράστια. Αυτός ο συνδυασμός θα είναι η λύση πνοής για την Αιγιάλεια. Μονάδα Βιοαπόβλητου και ανακύκλωση.
Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, θα παίξει ρόλο και ο πολίτης. Να αποδεχθεί, να εκπαιδευθεί και να υιοθετήσει αυτή τη νέα φόρμουλα…».
* «Μέσα σε 6-8 χρόνια, θα έχει αλλάξει θεαματικά το σκηνικό με τη διαχείριση απορριμμάτων. Είναι ειλημμένη πανευρωπαϊκά η απόφαση. Το κόστος είναι μεγάλο, δεν αντέχεται πια από κανέναν κι από καμία χώρα και γι’ αυτό πάμε σε νέες μορφές όσον αφορά τη διαχείριση.
Την ευθύνη διαχείρισης απορριμμάτων την έχει πλέον ο Κεντρικός Φορέας Διαχείρισης στο νομό. Ο ΣΥΔΙΣΑ θα έχει τον πρώτο λόγο. Ουσιαστικά, το θέμα της διαχείρισης φεύγει από τους δήμους και πάει πιο κεντρικά. Πιο οργανωμένα. Ο δικός μας Φορέας πρώτη φορά λειτουργεί σοβαρά, οργανωμένα, συντεταγμένα, με βάση το Εθνικό Σχέδιο.
Εμάς, ως δημοτική αρχή, αλλά νομίζω και ως πολίτες, μας ενδιαφέρει να βρεθεί και να υιοθετηθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση για όλη την Αχαϊα. Όχι μια λύση μόνο για την Αιγιάλεια. Είμαστε πλέον και πρέπει να λειτουργούμε σαν οικογένεια».
* «Γενικά, με τα απορρίμματα υπήρχε ένα χάος στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία. Ειδικά στη Ρώμη ήταν απίστευτα ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Κι εδώ στη χώρα μας δεν υπήρχε σειρά σε τίποτα στα απορρίμματα, αυτός ήταν ο λόγος του χάους. Μόνο η Ηλεία έχει κάνει ένα βήμα μπροστά από την ευρύτερη περιοχή. Και η Βόρειος Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ στο θέμα. Εμείς μείναμε πίσω γιατί προφανώς δεν υπήρχε και η πολιτική βούληση. Τώρα που δημιουργήθηκαν οι ΦΟΣΔΑ, είναι φανερό ότι πάμε προς λύση».
* «Οι υπόγειοι κάδοι, που ξεκινούν να λειτουργούν σε ένα μήνα, θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Ενας υπόγειος κάδος αντιστοιχεί σε 5 πράσινους. Είναι μεγάλη η διαφορά. Ουσιαστικά, με τα 5 σετ που βάλαμε στο Αίγιο και θα λειτουργήσουν σε ένα μήνα περίπου, βγάζουμε εκτός λειτουργίας 50 πράσινους, τους παλιούς, κάδους. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι… Αλλάζεις την αισθητική, κάνεις πολύ καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων, μειώνεις τα δρομολόγια και τα καύσιμα των απορριμματοφόρων, άρα οικονομία. Και δεν υπάρχει και το πρόβλημα ότι τον απομάκρυναν, τον έσπασαν τον κάδο… Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν.
Δύο σετ υπόγειων κάδων τοποθετήσαμε στα Υψηλά Αλώνια, ένα σετ στο Δημαρχείο, ένα στην οδό Αναπαύσεως και ένα στην πλατεία Μαχαίρα. Κάθε σετ έχει έναν κάδο ανακύκλωσης και έναν πράσινο, με σύμμικτα απορρίμματα δηλαδή».
* «Για τις μπάλες δίπλα στον ΣΜΑ Τέμενης. Εχει απομείνει μια πολύ μικρή ποσότητα από μπάλες και προσπαθούμε σε συνεννόηση και συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να εντάξουμε το έργο σε μια χρηματοδότηση ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα. Αυτές οι μπάλες έχουν αποσαρθρωθεί. Από κει που κάθε μπάλα ζύγιζε ένα τόνο, είναι ζήτημα να ζυγίζει τώρα 300 κιλά. Εχει απομείνει μέσα στις μπάλες κάποιο ανακυκλώσιμο υλικό και κάποια μέταλλα. Κατά καιρούς, βέβαια, έχουν μεταφερθεί μπάλες ως απορρίμματα. Εχει μειωθεί κατά πολύ ο όγκος. Αλλά νομίζω ότι μόλις βρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο που αναζητούμε από κοινού με την Περιφέρεια, θα λυθεί οριστικά το θέμα».
* «Ηδη έχουμε εντάξει τη διαδικασία απόκτησης και 2ου απορριμματοφόρου ανακύκλωσης στο Φιλόδημος 2. Εχει εγκριθεί, απλώς δεν έχουμε ακόμα τον δικό μας προϋπολογισμό για να περάσει και τυπικά η δαπάνη και να προχωρήσουμε στην προμήθειά του.
Το πρώτο απορριμματοφόρο Ανακύκλωσης το στείλαμε για ανακατασκευή στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και εδώ και μερικές μέρες ξαναβγήκε στους δρόμους της πόλης».
* «Το Βιοαπόβλητο, επειδή με ακούτε συνεχώς να ρίχνω μεγάλο βάρος σε αυτό το κεφάλαιο, είναι το 45% του συνόλου των απορριμμάτων και η ανακύκλωση το 36% του συνόλου. Αυτό εξηγεί γιατί γίνεται πλέον τόσο στοχευμένη διαδικασία για την αξιοποίηση του βιοαπόβλητου. Από τους 17.000 τόνους που έχει ετησίως απορρίμματα ο δήμος μας, το 45% είναι υπολείμματα τροφών. Η ανακύκλωση είναι στο 36% του συνόλου. Το ιδανικό, ο στόχος μας δηλαδή, είναι από το 45% του βιοαπόβλητου να αποσπάσουμε το 30% και από το 36% της ανακύκλωσης το 20%. Αν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, θα έχουμε πιάσει συνολικά το 50% του συνόλου των απορριμμάτων. Αυτό θα ήταν κάτι ιδανικό».
* «Για τη Μονάδα Βιοαπόβλητου στην Αιγιάλεια έχουμε υποβάλει μελέτες, μας ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία και περιμένουμε την ένταξη και έγκριση χρηματοδότησης. Είναι θέμα χρόνου, γιατί είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει αυτό το μοντέλο, αφού αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησης, για μείωση του όγκου των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Αν δεν είχε προκύψει η πανδημία, θα είχε ολοκληρωθεί ήδη, πιστεύω, η έγκριση και θα ήμασταν τώρα στο τελικό στάδιο για τη Μονάδα του βιοαπόβλητου».
* «Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι οι 18 πράσινες υπογειοποιημένες γωνιές στο Αίγιο. Θα είναι ευχής έργο να δημιουργήσουμε όσο περισσότερες πράσινες γωνιές μπορούμε και να εγκαταστήσουμε όσο περισσότερους υπόγειους κάδους γίνεται, αλλά σε αυτά παίζει ρόλο και η χρηματοδότηση…».
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News