Αίγιο – Παναγία Τρυπητή: Μπαίνει ασανσέρ και τελειώνει μέσα στο ’22
Το έργο εκτελείται σε συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας και «θα παραδοθεί υποχρεωτικά, το πολύ μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο».
Παρά τον όγκο και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των προβλεπόμενων εργασιών συντήρησης, θωράκισης και εκσυγχρονισμού του προσκηνύματος της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο, το μεγάλο έργο που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας δεν φαίνεται να έχει καμία καθυστέρηση, παρά μόνο μία ολιγόμηνη, που όμως θα ‘ναι αποτέλεσμα διαδικαστικών ζητημάτων.
Τις προηγούμενες ημέρες, κύκλοι της Ιεράς Μητροπόλεως δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εργολαβία, μιλώντας στην «Π» για «τουλάχιστον 2 χρόνια, δηλαδή για παράδοση το 2025», αφού όπως έλεγαν «υπάρχει πολλή, ακόμα, δουλειά στο εσωτερικό του ναού».
Η διευθύντρια της ΕΦΑΑ Αναστασία Κουμούση, ερωτηθείσα από την «Π» έδειξε να αντιλαμβάνεται μεν την αγωνία του κλήρου για το πότε θα επαναλειτουργήσει η Τρυπητή, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε τους φόβους για καθυστέρηση του έργου. Οπως εξήγησε, αυτό εκτελείται σε συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας και «θα παραδοθεί, υποχρεωτικά, το πολύ μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, αντί του Σεπτεμβρίου που θα προβλέπεται σε ένα νέο τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα».
Την άλλη εβδομάδα, παραλαμβάνεται το ασανσέρ και το αναβατώριο για ΑμεΑ, που θα τοποθετηθούν εξωτερικά, για την εξυπηρέτηση ηλικωμένων (κι όχι μόνο) προσκυνητών.
Επονται, ένας μικρός διαγωνισμός για δύο κτίρια στον περιβάλλοντα χώρο, κάποιες εργασίες στη στέγη της εκκλησίας και κυρίως η «χρονοβόρα» συντήρηση της «Ουρανίας». Πριν την παράδοση, θα γίνει τόσο η σήμανση όσο και η έκδοση φυλλαδίου που θα κάνει «γκράντε» το ιστορικό εκκλησιαστικό μνημείο.
Η Παναγία Τρυπητή, όσο είναι εργοτάξιο παραμένει κλειστή για τους πιστούς, κι όταν ανοίξει τις θύρες της θα αναδείξει την αρχιτεκτονική και ζωγραφική – αγιογραφική καλαισθησία της.
Η συντήρηση, σε πίνακες και εικόνες, έχει ήδη τελειώσει, ενώ έχουν εκτελεστεί εργασίες στήριξης βραχωδών πρανών -δύσκολα και επικίνδυνα- με λεπτό καθαρισμό της βλάστησης και στερέωση με διπλά πλέγματα και αγκύρια, για την προστασία του ναού από πτώσεις λίθων, στο χώρο όπου θα γίνει προσεχώς το ασανσέρ και το αναβατόριο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News