Ακάλυπτοι οι Αχαιοί από οδοντίατρο – Μόλις τρεις δομές διαθέτουν οδοντιατρείο
Εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους είναι οι 305.000 Αχαιοί πολίτες σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική τους φροντίδα.
Εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους είναι οι 305.000 αχαιοί πολίτες σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική τους φροντίδα. Μόλις τρεις δημόσιες δομές διαθέτουν οργανωμένα οδοντιατρεία. Τις ημέρες δε μη εφημερίας του «Αγίου Ανδρέα» δεν υπάρχει κανένας εφημερεύων οδοντίατρος.
Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που ίσχυε πριν από δύο περίπου δεκαετίες, καθώς λειτουργούσε οργανωμένο Οδοντιατρικό Τμήμα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου σήμερα δεν λειτουργεί.
Το οξυμένο πρόβλημα της στοματικής υγιεινής των Ελλήνων πολιτών ανέδειξε προχθές, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (28 Μαρτίου), αλλά και την κήρυξη του 2024 ως Έτους Στοματικής Υγείας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης δήλωσε τα εξής:
«Η στοματική υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η συμβολή της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία, την ποιότητα ζωής και την κοινωνική ευημερία είναι πολυδιάστατη. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, οι νόσοι του στόματος είναι οι πιο συχνές μη μεταδοτικές νόσοι και επηρεάζουν τους ανθρώπους καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι συνέπειες των νόσων του στόματος είναι σοβαρές και επηρεάζουν τα άτομα και τις οικογένειες, τις κοινότητες, το Σύστημα Υγείας και το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ έχουν επιπτώσεις και στην ευρύτερη κοινωνική λειτουργία. Για όσους λαμβάνουν θεραπεία για νόσους και παθήσεις του στόματος, το κόστος μπορεί να είναι υψηλό και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
To 2023 δημοσιεύθηκε η πιο πρόσφατη έρευνα για την οδοντιατρική περίθαλψη της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν τη διενέργεια της έρευνας, περίπου 1 στους 2 (46,8%) χρειάστηκαν οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία. Ποσοστό 32% όσων χρειάστηκαν εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβε για οικονομικούς λόγους.
Το 68% απάντησε ότι δεν έκανε καμία επίσκεψη στον οδοντίατρο, το 24% μία έως δύο και μόλις το 6% έκανε τρεις έως πέντε επισκέψεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ποσοστό 10,6% του πληθυσμού δήλωσε πως επιβαρύνθηκε πάρα πολύ οικονομικά για να αντεπεξέλθει στη δαπάνη για οδοντιατρική θεραπεία.
ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Ενδεικτική είναι η εικόνα που μας περιγράφει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας Γιώργος Μουτούσης, σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει ένας Αχαιός να εξυπηρετηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας.
«Η συνεισφορά του κράτους στην οδοντιατρική περίθαλψη είναι μηδενική. Από την άλλη το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει οργανωμένα τμήματα που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών» σημειώνει ο κ. Μουτούσης και εξηγεί:
«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών δεν υπάρχει Οδοντιατρικό Τμήμα, παρότι θα έπρεπε. Να φανταστείτε ότι υπήρχε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, αλλά μετά τις συνταξιοδοτήσεις των υπηρετούντων στην πορεία δεν προκηρύχτηκαν οι θέσεις κι έτσι το Τμήμα έκλεισε. Στον “Αγιο Ανδρέα” έχουμε οργανωμένο Οδοντιατρικό Τμήμα, τη διεύθυνση του οποίου έχει η Σίσσυ Αυγερινού. Είναι αρκετά καλά οργανωμένο, αλλά εφημερεύει μόνο τις ημέρες που εφημερεύει και το νοσοκομείο (Τρίτη, Πέμπτη, Κυριακή). Αυτό σημαίνει ότι τις άλλες μέρες σε όλη την Αχαΐα δεν υπάρχει εφημερεύων οδοντίατρος».
Αντίστοιχα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο κ. Μουτούσης περιγράφει: «Οδοντιατρικά Τμήματα υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα και στην Ανω Πόλη, όπου υπάρχει οδοντίατρος καθημερινά μέχρι τις 8 το βράδυ που όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Μετά από ενέργειες του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και του αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου) Νίκου Κοσκινά έχει προβλεφτεί και υπάρχει εφημερεύων οδοντίατρος και τα σαββατοκύριακα μέχρι τις 8 το βράδυ. Τις αργίες βέβαια και τη νύχτα δεν υπάρχει».
Καταλήγοντας, ο κ. Μουτούσης υπογραμμίζει πως «είναι αδιανόητο σε μια πόλη σαν την Πάτρα, αλλά και την Αχαΐα ολόκληρη να μην υπάρχει καθημερινή και σε 24ωρη βάση οδοντιατρική κάλυψη. Οφείλω να προσθέσω ότι στην Πάτρα έρχονται και από την Ηλεία. Εχουμε τους μετανάστες, εργάτες γης με οξεία προβλήματα, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Και μην ξεχνάτε ότι σε ιδιωτικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία συνδρομή του κράτους για οδοντιατρική φροντίδα μέσω του ΕΟΠΥΥ, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες ειδικότητες».
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Δαβλιώτης, η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα, αγγίζει το 0%, ενώ ο μο της ΕΕ είναι 31% (OECD 2021). Επιπλέον, μειώθηκαν, σχεδόν, κατά 72% οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας (ΕΛΣΤΑΤ 2022).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News