Ακίνητα: Έρχονται έξι αλλαγές στη φορολογία τους

Οι αλλαγές στο πεδίο της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.

Ακίνητα

Προβλέπει αλλαγές στο χάρτη της φορολογίας των ακινήτων και στις συναλλαγές με την εφορία, το σχέδιο δράσης του οικονομικού επιτελείου που θα αρχίσει να ξετυλίγεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η ατζέντα περιλαμβάνει στοχευμένες μειώσεις στις τιμές ζώνης χωρίς όμως αναδρομική ισχύ για τους φόρους, επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, καθιέρωση συστήματος αυτόματος ευθυγράμμισης των τιμών της εφορίας με τις εμπορικές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από τη φορολογική διοίκηση, διεύρυνση των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων με κατάργηση πιστοποιητικών και εγγράφων και αναμόρφωση της πλατφόρμας για τις μισθώσεις ακινήτων.

Αναλυτικότερα τα επόμενα βήματα στο πεδίο της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας όπως τα περιέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ είναι τα ακόλουθα:

1. «Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών. Το υπουργείο Οικονομικών δίνει περισσότερο χρόνο στους δήμους για να υποβάλλουν αιτιολογημένες γνώμες για διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές καθώς παράτεινε έως τις 6 Φεβρουαρίου του 2023 τη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων η οποία έληξε κανονικά στις 21 Ιανουαρίου.

Δεν είναι λίγοι που διαμαρτύρονται για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες όπως υποστηρίζουν σε πολλές περιοχές είναι υψηλότερες από τις αγοραίες προκαλώντας άδικες και υπέρμετρες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους και ταυτόχρονα κόβουν κοινωνικά επιδόματα και παροχές που συνδέονται με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Ήδη δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα έχουν υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών αίτημα για κούρεμα των τιμών καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα με εξωπραγματικές αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 250%. Οι προτάσεις των δήμων θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών η οποία αφού τις μελετήσει θα υποβάλλει την εισήγηση της στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα λάβει την οριστική απόφαση για την έκταση και το ύψος των αναπροσαρμογών σε κάθε δήμο της χώρας.

Ωστόσο το μήνυμα που στέλνουν τα αρμόδια στελέχη είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στο φορολογικό χάρτη των ακινήτων αλλά στοχευμένες και μικρής κλίμακας όπου με βάση τα αιτήματα των δήμων διαπιστωθούν στρεβλώσεις. Ακόμα όμως και στις περιοχές που προσδιοριστούν νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ δηλαδή δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022 αλλά ούτε και το λογαριασμό του 2023.

2. Αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα. Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων έχουν ήδη πιάσει δουλειά εστιάζοντας σε 2.167 περιοχές-ζώνες οι οποίες παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και εντός του 2023 θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία» όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

3. Αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πιλοτική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος αυτόματος προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο ύψος και τις διακυμάνσεις των εμπορικών τιμών Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Με το νέο σύστημα οι φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνιο ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά και δεν θα προσδιορίζεται όπως σήμερα από αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι τιμές στην αγορά ανεβαίνουν αυτόματα θα αυξάνεται και οι δεκάδες φόροι που επιβαρύνουν τα ακίνητα και το αντίθετο όταν μειώνονται θα ξεφουσκώνει ο φορολογικός λογαριασμός

4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Έτσι οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου.

Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

5. Ευκολότερες οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Πιτσιλής θα καταργηθούν πιστοποιητικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

6. Αναμόρφωση της πλατφόρμας για τη δήλωση των μισθώσεων ακινήτων. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.