Ακρίβεια – Πάτρα: Επ’ απειλή ανατιμήσεων στον καφέ – Καταστηματάρχες εξηγούν στην «Π»

Πιο «πικρός» γίνεται ο καφές. Οι μεγάλες αυξήσεις στα ναύλα, τα προβλήματα στην παραγωγή του προϊοντος και οι φόροι έχουν προκαλέσει αλυσίδα αυξήσεων.

Πάτρα

Νέες αυξήσεις προ των πυλών για την πιο αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων. Ο καφές έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια κάμψης στην κατανάλωση του, καθώς τείνει μετά το μπαράζ ανατιμήσεων να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.

Με τις τιμές στο take away και το delivery πλέον να είναι κοντά ή και πάνω από τα 2 ευρώ, τα υπέρογκα μεταφορικά έξοδα και άλλες επιβαρύνσεις, αναμένεται να επιφέρουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των εταιρειών καφέ, προς τις καφετέριες και τα σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο καφές έχει ανατιμηθεί κατά 7,1% με τις αυξήσεις σε απόλυτους αριθμούς να κυμαίνονται από 0,50 έως 2 ευρώ/κιλό.

Σε αυτές τις αυξήσεις, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το «χαράτσι» για την χρήση των πλαστικών.

Ο νέος γύρος ανατιμήσεων στον καφέ αναμένεται να φανεί στη λιανική αγορά το επόμενο διάστημα, καθώς το κόστος για τις εταιρείες του κλάδου παραμένει υψηλό. Τους προηγούμενους μήνες οι εταιρείες καφέ δεν είχαν μετακυλίσει στα προϊόντα του, το σύνολο της επιβάρυνσης που είχαν από την πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, καθώς και από την αύξηση των ναύλων, όμως οι επιβαρύνσεις δεν μπορούν να συγκρατηθούν άλλο.

ΦΟΡΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ;

Τάσος Γιατράς

Ο Τάσος Γιατράς

Οπως ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας Τάσος Γιατράς, η αύξηση της τιμής του καφέ στη χονδρική, αλλά πλέον και στη λιανική, είναι αποτέλεσμα διαφορετικών αιτιών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με κορύφωση τις ανατιμήσεις των τελευταίων ημερών.

Κλιματική αλλαγή (κυρίως στην Βραζιλία), πολιτικές αναταραχές (στην περιοχή της Κολομβίας), έκτακτες συνθήκες, όπως αποκλεισμός της διώρυγας του Σουέζ, αλλά και η αλλαγή της καταναλωτικής συνήθειας κατά την διάρκεια της πανδημίας, αφού αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση, αποτελούν ένα συνολικό μείγμα αρνητικών παραγόντων που αύξησαν δραματικά τις τιμές.

Το φαινόμενο κατά τον κ. Γιατρά γίνεται ακόμα εντονότερο στην χώρα μας λόγω της υπερφορολόγησης. Να σημειώσουμε εδώ πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τον καφέ, επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Αποτελεί δε, παγκόσμια πρωτοτυπία να μπαίνει φόρος σε άλλον φόρο.

«Λόγω της πολυπλοκότητας των ζητημάτων, αλλά και της προσοχής που χρήζουν, αφού επηρεάζουν άμεσα την βιωσιμότητα επιχειρήσεων, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, επιβάλλεται να εφαρμοστούν πολιτικές ελάφρυνσης της φορολογίας και εξορθολογισμού του ρυθμιστικού πλαισίου, συνολικά στην αγορά του καφέ» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ.

 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Πάτρα

Ο Αλέξανδρος Ζαπανιώτης

Την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά του καφέ, περιέγραψε ο γενικός διευθυντής της πατρινής αλυσίδας Coffee Island Αλέξανδρος Ζαπανιώτης. Οπως είπε, η αύξηση στην τιμή του καφέ κυμαίνεται από 50% έως 70%, ως ένα καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν, ενώ μεγάλο αγκάθι για την εταιρεία αποτελεί και η εκτίναξη του μεταφορικού κόστους σε δυσθεώρητα ύψη.

«Πέρυσι πληρώναμε 1.000 ευρώ για ένα κοντέινερ που μεταφέρει περίπου 19,5 τόνους καφέ από τη Βραζιλία. Φέτος πληρώσαμε 15.000 ευρώ (!)» είπε.

Η εταιρεία προέβη σε ανατιμήσεις τον Νοέμβριο του 2021, αυξάνοντας κατά 10 λεπτά την τιμή στο ρόφημα, ενώ πλέον εύχεται να μην υπάρξουν νέες αυξήσεις τιμών ως το τέλος του 2022. «Υπάρχουν συζητήσεις για νέες ανατιμήσεις, αλλά μακάρι να τις αποφύγουμε», σημείωσε ο κ. Ζαπανιώτης.

 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ «ΛΟΥΚΕΤΑ»

Γιάννος Μπενόπουλος

Ο Γιάννος Μπενόπουλος

Πέρα από τις ανατιμήσεις, η Ελληνική Ενωση Καφέ «βλέπει» να έρχονται και «λουκέτα» στον κλάδο. «Η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή σίγουρα επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου και απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρότερων εταιρειών», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΕΚ Γιάννος Μπενόπουλος. Η κατανάλωση στο μεγάλο κανάλι της εστίασης είναι μεν ανοδική (τζίρος 3 δισ. ευρώ), καθώς πέρυσι ο κλάδος βρισκόταν μέχρι τις αρχές Μαΐου σε αναστολή λειτουργίας, όμως η αύξηση υπολογίζεται ότι είναι μικρή.

Η ΕΕΚ θέτει το αίτημα για κατάργηση ή έστω μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, αίτημα πάντως που δεν φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί, καθώς το δημοσιονομικό όφελος που έχει σήμερα το κράτος κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ ήταν 140 εκατ. ευρώ το 2019, 123 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το 2021 υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 135-140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΕΚ, η διατήρηση του ΕΦΚ, πέρα από το γεγονός ότι προκαλεί αύξηση των τιμών, ευνοεί το λαθρεμπόριο καφέ. Υπολογίζεται πως το 10% των διακινούμενων ποσοτήτων καφέ είναι προϊόν λαθρεμπορίου.