Αλιβιζάτος για Σπαρτιάτες: Θα έχουν ΚΟ αρκεί να έχουν πέντε βουλευτές – Θα εκπέσουν αν κριθεί ότι πίσω τους κρύβεται η Χρυσή Αυγή

Όσα δήλωσε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος για τους Σπαρτιάτες.

Αλιβιζάτος

«Ο κ. Τσίγκας και οι Σπαρτιάτες θα εξακολουθήσουν να αναγνωρίζονται ως κοινοβουλευτική ομάδα. Κάνει αυτή τη διάκριση ο κανονισμός της Βουλής, εφόσον εξακολουθούν να έχουν πέντε τουλάχιστον βουλευτές», ανέφερε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNEWS και τον Γιώργο Κουβαρά, σχετικά με τις πρωτόγνωρες εξελίξεις στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένων αναφορών σε “greek mafia” από τον αρχηγό του κόμματος των Σπαρτιατών, διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών.

Ως προς το τι δυνατότητες υπάρχουν από την πλευρά της Βουλής να μπει ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο, σημείωσε: «Είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να έχει το θάρρος της γνώμης του και από αυτή την άποψη δεν μπορεί κανείς παρά να εκτιμήσει την γνώμη αυτή, αρκεί να μην είναι ασυνάρτητη.

Εδώ είναι ανακόλουθη, ασυνάρτητη σε σημείο κωμικό. Δηλαδή θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ιταλικής κωμωδίας αυτό που διεξάγεται αυτή τη στιγμή με πρωταγωνιστή αυτό τον κύριο και μακράν τον κύριο Κασιδιάρη από τον Δομοκό.

(…) Εάν συγκεντρωθούν 10 βουλευτές από τους 12 εκλεγμένους μπορούν να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα και να έχουν τα γνωστά προνόμια. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίγκας και οι Σπαρτιάτες θα εξακολουθήσουν να αναγνωρίζονται ως κοινοβουλευτική ομάδα. Κάνει αυτή τη διάκριση ο κανονισμός της Βουλής, εφόσον εξακολουθούν να έχουν πέντε τουλάχιστον βουλευτές».

Σχετικά με το αν μπορεί μια ομάδα βουλευτών -διαγραφέντων και ανεξαρτητοποιηθέντων- να επαναφέρει στο Κοινοβούλιο τη Χρυσή Αυγή, ενδεχομένως ακόμη και με εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό τον έγκλειστο Κασιδιάρη, υπογράμμισε: «Είναι σαν να παραδέχονται οι ίδιοι ευθέως και επισήμως ότι ηγέτης τους είναι ο Κασιδιάρης. Δηλαδή, ανοίγει αν θέλετε, διάπλατα τον δρόμο για να χάσουν τις έδρες τους».

Αναφορικά με το τι ακριβώς προβλέπεται για τη χρηματοδότηση σε περίπτωση διάλυσης ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και τι αν αυτό «κοπεί στα δυο» αποσαφήνισε: «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό, διότι προβλέπει ότι πρέπει ένα μεγάλο ποσοστό των εκλεγμένων βουλευτών να έχει διωχθεί ή να έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον τους (…) Χρειάζεται ενδεχομένως νέα νομοθετική ρύθμιση.

Εάν εκπέσουν οι 12 βουλευτές των Σπαρτιατών, δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης. Και εξ όσων αντιλαμβάνομαι η πρώτη δόση πρόκειται ούτως ή άλλως να καταβληθεί το 2024, οπότε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Θα λυθεί αυτομάτως, εάν θελήσει η Βουλή να θεσπίσει σχετική ρύθμιση. Είναι εξαιρετικά λεπτό. Δύσκολο. Με ποια κριτήρια; Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί η όλη συζήτηση από την έκβαση της δίκης στο Εκλογοδικείο».

Για το τι μπορεί να συμβεί με τις 12 έδρες του κόμματος, εφόσον αυτό εκπέσει, τόνισε: «Υπάρχει κώλυμα. Εμείς το λέμε αυτό “κώλυμα εκλογιμότητας”. Δεν μπορούν να εκλεγούν. Αυτό μπορεί να το απαγγείλει το εκλογοδικείο, στο οποίο, εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές προσφυγές υποψήφιων βουλευτών, εκείνων των πολιτών σε εκλογικές περιφέρειες, όπου εξελέγησαν κάποιοι από τους 12. Το Εκλογοδικείο τους αμέσως προσεχείς μήνες θα εξετάσει αυτές τις ενστάσεις και αν κρίνει ότι πράγματι πίσω και από τους Σπαρτιάτες, όπως πριν από τους Έλληνες είχε κρίνει, κρύβεται ο ίδιος ο καταδικασμένος, τότε είναι προφανές ότι θα εκπέσουν.

(…) Ο νόμος περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, δηλαδή περί εκλογοδικείου, ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την αποκατάσταση της ομαλότητας ύστερα από αναδιανομή των εδρών».

Πηγή: ΕΡΤ