ΑΜΙΑΝΤΙΤ Τέλος: Περίπου 3.000 τόνοι αμιάντου απομακρύνθηκαν από το πρώην εργοστάσιο στο Δρέπανο Αχαΐας
Σημειώνεται ότι βάσει του σχεδίου εργασιών που είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια, όλα τα στοιχεία αμιάντου απομακρύνθηκαν με τη λήψη όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιούνταν διαρκείς μετρήσεις συγκέντρωσης ινών αμιάντου στον αέρα από πιστοποιημένο εργαστήριο
Στον χώρο της πρώην βιομηχανικής μονάδας «ΑΜΙΑΝΤΙΤ», στο Δρέπανο Αχαΐας, βρέθηκαν σήμερα, Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενους από τους Αντιπεριφερειάρχες (Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και χωροταξίας), Λάμπρο Δημητρογιάννη, (Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας), Φωκίων Ζαΐμη και (Αγροτικής Ανάπτυξης), Θεόδωρο Βασιλόπουλο.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία ολοκλήρωσης των εργασιών καθαρισμού του παλαιού βιομηχανικού χώρου από τα στοιχεία αμιάντου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο οικόπεδο του πρώην εργοστασίου, συνολικής έκτασης 134.750 τ.μ. ενώ η συνολική ποσότητα αμιάντου που απομακρύνθηκε, υπολογίζεται σε 3.000 τόνους περίπου, με το συνολικό κόστος να αποξήλωσης και απομάκρυνσης να φτάνει στο ύψος των 3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι βάσει του σχεδίου εργασιών που είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια, όλα τα στοιχεία αμιάντου απομακρύνθηκαν με τη λήψη όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιούνταν διαρκείς μετρήσεις συγκέντρωσης ινών αμιάντου στον αέρα από πιστοποιημένο εργαστήριο. Τα επικίνδυνα απόβλητα αμιάντου, φορτώθηκαν σε ειδικά containers και μεταφέρθηκαν σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις (ΧΥΤΕΑ) του εξωτερικού και συγκεκριμένα, σε Γερμανία, Ισπανία, Νορβηγία και Σουηδία. Την επίβλεψη των εργασιών είχαν, τόσο η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ως συνιδιοκτήτρια του χώρου), όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος) ως αδειοδοτούσα Αρχή.
«Πριν έναν χρόνο περίπου, ανακοινώσαμε ότι μέσα από συλλογική και εντατική προσπάθεια, βάζουμε τέλος σε ένα ακανθώδες ζήτημα που για πολλά χρόνια απασχόλησε την τοπική κοινωνία της Αχαΐας και ιδιαίτερα, την περιοχή της βόρειας Πάτρας και του Δρεπάνου. Σήμερα, είμαστε εδώ για να διαπιστώσουμε ότι αυτό το τέλος μπήκε οριστικά και ένας χώρος που γεννούσε πολλούς εύλογους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς έχει πλέον εξυγιανθεί πλήρως. Θέλω να ευχαριστήσω τους Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της Περιφέρειας, την ΕΤΕ, καθώς και το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων και εταιρειών για ένα αποτέλεσμα που νομίζω ότι μας δικαιώνει όλους. Περιβάλλον και δημόσια υγεία, αποτελούν τις πρώτες μας προτεραιότητες…» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης, μετά την επίσκεψη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News