Αν θέλεις το έντερο σου να σε ευγνωμονεί βάλε στη διατροφή σου προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση
Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι για να βάλεις στην καθημερινή διατροφή σου προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί το έντερο σου αισθάνεται πιο «χαρούμενο» όταν έχεις φάει λίγο γιαούρτι ή κομπούχα που είναι στη μόδα; Ο λόγος είναι απλός και οφείλεται στη μαγεία της ζύμωσης. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο κάνει τα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο και να έχουν καλύτερη γεύση, αλλά τα γεμίζει επίσης με προβιοτικά, αυτά τα καλά βακτήρια που αγαπά το σώμα μας.
Προϊόντα, εκτός από το γιαούρτι, που έχουν υποστεί ζύμωση είναι τα: Κεφίρ, κομπούχα, ξυνολάχανο, ζυμωμένα λαχανικά (Kimchi), tempeh, μίσο, ψωμί μαγιάς. Διάβασε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους είναι καλό να τρως προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.
Οι λόγοι για να φας προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση
1. Αποκατάσταση της υγείας του εντέρου μετά από αντιβίωση
Τα αντιβιοτικά μπορούν να είναι σωτήρια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, αλλά συχνά αφήνουν ένα ίχνος διαταραχής στο ευαίσθητο οικοσύστημα του εντέρου μας. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει από διάρροια έως πιο λεπτές ανισορροπίες.Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έρχονται στη διάσωση αναπληρώνοντας το έντερο με ευεργετικά βακτήρια, βοηθώντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας και προάγοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος. Ο συνδυασμός αυτών των τροφών πλούσιων σε προβιοτικά με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για τα μικρόβια του εντέρου μας να ευδοκιμήσουν.
2. Βοηθούν τη φυσική πέψη του σώματος
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν νόστιμη γεύση, αλλά είναι επίσης σύμμαχοι του πεπτικού μας συστήματος, βοηθώντας τη φυσική ικανότητα του σώματός μας να διασπά τους σύνθετους υδατάνθρακες . Αυτή η διαδικασία ζύμωσης όχι μόνο απλοποιεί την πέψη αλλά παράγει επίσης ευεργετικά υποπροϊόντα που συμβάλλουν στη συνολική υγεία.
3. Αυξάνουν τα καλά βακτήρια
Το να τρώμε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι σαν να δίνουμε στο έντερό μας μια ομάδα μικροσκοπικών υπερασπιστών. Κάθε μέρα συναντάμε κακά βακτήρια, αλλά δεν αρρωσταίνουμε πάντα, χάρη στα καλά βακτήρια στο έντερο μας. Αυτοί οι καλοί τύποι παράγουν οξύ που μειώνει το pH στα έντερα μας, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των κακών βακτηρίων. Επίσης παλεύουν για φαγητό και χώρο, εμποδίζοντας τα επιβλαβή βακτήρια και παράγουν ακόμη και τα δικά τους φυσικά αντιβιοτικά. Έτσι, απολαμβάνοντας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, διατηρούμε το αμυντικό σύστημα του εντέρου μας ισχυρό και έτοιμο για δράση.
4. Βοηθούν το σώμα μας να φτιάξει βιταμίνες
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση κάνουν περισσότερα από το να προσθέτουν μια γλυκιά γεύση στα γεύματά μας, είναι επίσης ένα μυστικό όπλο για την παραγωγή βιταμινών. Χάρη στα καλά βακτήρια που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα, το σώμα μας λαμβάνει βοήθεια για την παραγωγή απαραίτητων βιταμινών όπως Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12 και Κ.
5. Υποστήριξη καλύτερης ανοσολογικής υγείας
Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά σε αυτά τα τρόφιμα, ή τα καλά βακτήρια, δημιουργούνται στο έντερό μας και ξεκινούν τη δουλειά παράγοντας βιταμίνες και παραγκωνίζοντας τα επιβλαβή βακτήρια. Παράγουν επίσης λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας που διατηρούν την επένδυση του πεπτικού μας συστήματος υγιή, καθιστώντας πιο σκληρή την κατακράτηση κακών βακτηρίων και ιών. Έτσι, συμπεριλαμβάνοντας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή μας, υποστηρίζουμε άμεσα την ικανότητα του σώματός μας να αποκρούει την ασθένεια.
6. Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
Σύμφωνα με το Running to the Kitchen, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί απλώς να είναι το κλειδί για την ηρεμία της φλεγμονής στο σώμα μας. Η φλεγμονή δεν είναι καθόλου κακή – είναι ο τρόπος του σώματός μας να προστατεύεται από πράγματα όπως λοιμώξεις και τραυματισμοί. Αλλά όταν μένει περισσότερο από όσο χρειάζεται, μπορεί να αρχίσει να προκαλεί βλάβη στα υγιή κύτταρα και ιστούς μας. Εκεί μπαίνουν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Χάρη στη διαδικασία ζύμωσης, αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε φυσικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής.
7. Μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιας νόσου
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι μια ισχυρή γροθιά όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις , ο διαβήτης τύπου 2 και η αρθρίτιδα. Χάρη στις ικανότητες τους που μειώνουν τη φλεγμονή, αυτά τα τρόφιμα ξεπερνούν το να είναι απλώς νόστιμα. Είναι φορτωμένα με προβιοτικά που όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της πλάκας, αλλά παίζουν επίσης ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
8. Βελτιώνουν την ψυχική υγεία
Η σύνδεση μεταξύ του εντέρου μας και του εγκεφάλου μας είναι ισχυρότερη από όσο νομίζετε, με την πεπτική μας υγεία να παίζει βασικό ρόλο στην ψυχική μας ευεξία. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, πλούσιες σε προβιοτικά, είναι «πρωταθλητές» σε αυτή τη σχέση, προσφέροντας πιθανά οφέλη που επεκτείνονται στις λειτουργίες του εγκεφάλου μας, όπως η μνήμη, η διάθεση, ακόμη και η διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης. Η έρευνα έχει βρει ότι οι ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου μας μπορεί να συνδέονται με διάφορα θέματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News