Ανησυχία για τα κρούσματα ιλαράς – Τι λέει η Παγώνη
Θέμα χρόνου ήταν να εντοπιστούν κρούσματα ιλαράς και στη χώρα μας, μετά την επιδημική έξαρση που καταγράφεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με τις υγειονομικές αρχές εντός των συνόρων να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και χθες είχαν επιβεβαιωθεί συνολικά πέντε περιπτώσεις που αφορούν ενηλίκους που ζουν στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης επιπλέον κρουσμάτων.
Ιλαρά: Η σημασία του εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων
Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις περιπτώσεις μόλυνσης εντοπίστηκαν στην Κρήτη και ακόμη μία στη Θεσσαλονίκη. Σημείο-«κλειδί», δε, αποτελεί το γεγονός πως τα δύο πρώτα κρούσματα που εντοπίστηκαν συσχετίστηκαν με πρόσφατο ταξίδι σε χώρες όπου ενδημεί η ιλαρά – δηλαδή στη Ρουμανία και στη Ρωσία.
Παράλληλα όμως προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως δύο ακόμα περιστατικά αφορούν υγειονομικό προσωπικό (σε νοσοκομείο της Κρήτης), γεγονός που δείχνει ότι ο βαθμός ετοιμότητας εντός του ΕΣΥ θα πρέπει να είναι υψηλός ώστε να μην ανακύψει ντόμινο μολύνσεων. Και αυτό διότι η μέχρι πρότινος «ξεχασμένη» νόσος εκδηλώνεται αρχικά με πυρετό (η εκδήλωση εξανθήματος ακολουθεί ύστερα από περίπου τέσσερις ημέρες), με αποτέλεσμα να μην εγείρονται υποψίες και συνεπακόλουθα να μη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Υπό τις εξελίξεις αυτές έχει ήδη συσταθεί – με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, και με πρωτοβουλία του καθηγητή και προέδρου του ΕΟΔΥ, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου – ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ιλαράς.
Η εν λόγω Επιτροπή, υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βασιλικής Παπαευαγγέλου, συσκέπτεται τακτικά με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
Παγώνη: Δεν χρειάζεται πανικός
«Όλη την Ελλάδα την έχει πιάσει φοβία με τον στρεπτόκοκκο και λογικό είναι γιατί είναι πολλά τα κρούσματα. Επειδή είχαμε αρκετούς θανάτους στα μικρά παιδιά, οι μητέρες έχουν πανικοβληθεί και είναι λογικό», είπε, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός, αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και μπει σε θεραπεία, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει τις επιπλοκές δηλαδή πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ», τόνισε.
«Οι μητέρες πρέπει να ξέρουν ότι μόλις το παιδάκι ξεκινήσει και περιγράψει ότι πονάει ο λαιμός του γιατί κάνει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, παίρνεις τηλέφωνο τον παιδίατρο, του λες την κλινική εικόνα του παιδιού, δίνει οδηγίες, κάνει το strep test και αμέσως μπαίνει σε θεραπεία», επεσήμανε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News