Αντικειμενικές τώρα και σε ορεινά χωριά της Αχαΐας

Ιδιώτες εκτιμητές θα υποβάλουν προτάσεις, τους επόμενους μήνες, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός του 2023

αντικειμενικές

Την εκκίνηση της διαδικασίας καθορισμού τιμής ζώνης στις 2.160 περιοχές, που βρίσκονται ακόμα και σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.{arx_4}

Ιδιώτες εκτιμητές θα υποβάλουν προτάσεις, τους επόμενους μήνες, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός του 2023, έτσι ώστε να μπουν και οι τελευταίοι Οικισμοί στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Στην Αχαΐα, εκτός παραμένουν, ορεινές και ημιορεινές περιοχές, σε αντίθεση με όλη την παραλιακή ζώνη η οποία έχει ενταχθεί, από τις αρχές του 2022.

u Στον Δήμο Πατρέων, εκτός αντικειμενικών αξιών βρίσκονται οι οικισμοί: Πιτίτσα, Σελλά, Μοίρα, Οβρυόκαμπος, Ρωμανός, Μπάλας, Πουρναρόκαστρο, Θέα και Θεριανό είναι οι οικισμοί που δεν έχουν ακόμα αντικειμενικές αξίες.

u Στον Δήμο Αιγιάλειας, οι οικισμοί: Ανω Διακοπτό, Μαμουσιά, Κάτω Φτέρη, Κερύνεια, Μελίσσια, Ανω Μαυρίκι, Κούμαρης, Αραβωνίτσα, Κάτω και Νέο Σαλμενίκο.

u Στη Δυτική Αχαΐα, όλοι οι ημιορεινοί: Αρλα, Καραμεσινέιικα, Κρίνος, Φράγκα, Μύρτος, Πουρνάρι, Αγιος Νικολάος, Σαντομέρι, Φλόκα.

u Στον Δήμο Ερυμάνθου, οι δημοτικές κοινότητες και οι οικισμοί: Φαρές, Σαροχώρι, Αστέρι, Χρυσαυγή, Ελληνικό, Μοίραλι, Καταρράκτης, Ελληνικό, Λακκώμας, Κομπιγάδι, Αλεποχώρι, Ερυμάνθεια, κ.ά.

u Στον Δήμο Καλαβρύτων, παραμένουν εκτός αρκετοί μικροί οικισμοί: Ανω Κλειτορία, Καστέλι, Δρυμός, Λευκάσιο, Κερπινή, Ρωγοί, Λυκούργια, Σκοτάνη, κ.ά.

Οι 2.160 περιοχές που βρίσκονται ακόμα εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, αποτελούν το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία, όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σχεδιάζεται η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας -μετά την παράταση που είχε επιβεβαιώσει με δήλωσή του στην «Π» στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας, στις 23 Ιανουαρίου, στην Πάτρα – ανακοίνωσε τελικά ολιγοήμερη παράταση προθεσμίας, έως τις 6 Φεβρουαρίου, για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους που ζητούν μειώσεις των αντικειμενικών αξιών. Οι δήμοι που έχουν υποβάλει ήδη αίτημα αλλαγής αντικειμενικών είναι δεκάδες και στην πλειονότητα τους δεν είχαν μπει καν στη διαδικασία να εκθέσουν τις απόψεις τους όταν έτρεχε η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Τώρα τρέχουν να διεκδικήσουν διορθώσεις και όπως ξεκαθάρισε ο Χρ. Σταϊκούρας «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια –προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου– διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».

 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΡΙΟΥ

Εντός Ιανουαρίου συνεδρίασαν τα Τοπικά Συμβούλια Κοινοτήτων του πρώην Δήμου Ρίου, που διαπίστωσαν σημαντικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

u Η Κοινότητα Ρίου ήταν από τις πρώτες του Δήμου Πατρέων που αντέδρασε στις νέες αντικειμενικές αξίες. Η πρόεδρος του Ρίου Νικολίτσα Μπετιχαβά μέσα από παρεμβάσεις της στην «Π» είχε εκφράσει την αντίθεσή της, ζητώντας να επανέλθουν οι τιμές στο ύψος που είχαν οριστεί το 2008. Αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο έχει ορίσει ως τιμή τα 1.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

u Η Κοινότητα Αγίου Βασιλείου έχει συνεδριάσει από τις αρχές του μήνα, καθώς αντιτίθεται στον αρχικό ορισμό των αντικειμενικών αξιών στα 1.100 ευρώ παραλιακά και στα 900 ευρώ στην περιοχή των Τσαπαλεΐκων. Ο πρόεδρος Βασίλης Σταματόπουλος πρότεινε τη μείωση των τιμών ζώνης στο 60%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοπικοί σύμβουλοι Θανάσης Βλαχογιάννης και Τασία Μπιρλή, οι οποίοι σημείωσαν πως οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις υποδομές που υπάρχουν στην περιοχή.

u Η Κοινότητα Ακταίου, μέσω του προέδρου της, Δημήτρη Καραΐσκου, εισηγήθηκε να μειωθούν οι τιμές κατά 50%. Η εισήγηση έγινε δεκτή ομόφωνα από τα μέλη του συμβουλίου.

u Στην Κοινότητα Ανω Καστριτσίου, ο πρόεδρος του χωριού Χαράλαμπος Χρυσικόπουλος πρότεινε μείωση κατά 40%. Αυτή τη στιγμή οι τιμές έχουν οριστεί στα 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

u Στην Κοινότητα Κάτω Καστριτσίου, πρόεδρος Νίκος Τσάμης εισηγήθηκε να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 40% στο Κάτω Καστρίτσι και τον οικισμό της Μαγούλας και με την πρόταση συμφώνησαν τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου. Αυτή η στιγμή οι τιμές έχουν οριστεί στα 800 και 900 ευρώ αντίστοιχα.