Απάντηση Γεραπετρίτη σε Ερντογάν για το Κυπριακό: Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης

Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη σε Ερντογάν για το Κυπριακό.

Γεραπετρίτη

Ένταση την τελευταία στιγμή, εν αναμονή της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του  Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να ανεβάσει τους τόνους καθώς ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, με την Ελληνική κυβέρνηση να σηκώνει το γάντι και να απαντά άμεσα στις τουρκικές προκλήσεις για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη τόνισε για το Κυπριακό πως «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».

Η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε στην 78η Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια σειρά από σημαντικές επαφές, καθώς και για να εκπροσωπήσει την ελληνική διπλωματία και τα εθνικά μας συμφέροντα στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ.

Παράλλημα ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικων Χακάν Φιντάν για να προετοιμάσει την αυριανή συνάντηση των δυο πρωθυπουργών.

Επιπλέον πως είχε τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου, μια συνεργασία που όπως δήλωσε θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική για περιφερειακές συμμαχίες σε ενέργεια, προστασία περιβάλλοντος και τουρισμό.

Ηνωμένων Εθνών για μια σειρά από σημαντικές επαφές, καθώς και για να εκπροσωπήσει την ελληνική διπλωματία και τα εθνικά μας συμφέροντα στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο.

Με την ευκαιρία αυτή, και πριν από ο,τιδήποτε άλλο, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και οδύνη για το συμβάν της Λιβύης, για το γεγονός ότι πέντε Έλληνες έχασαν τη ζωή τους σε μια ανθρωπιστική αποστολή, στην προσπάθεια τους να σώσουν άλλες ζωές. Αυτό το κάνει ακόμα πιο επώδυνο. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους.

Την εβδομάδα που θα βρισκόμαστε εδώ στη Γενική Συνέλευση, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια σειρά από αντιπροσωπείες κρίσιμων για την ελληνική διπλωματία κρατών-μελών, με σημαντική διεθνή θέση.

Μεταξύ αυτών, είδα και σήμερα το πρωί, τον Τούρκο ομόλογό μου, για την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης και των χρονοδιαγραμμάτων της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών εδώ στη Νέα Υόρκη.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, μόλις, να ολοκληρώσω την Τριμερή μας Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου. Μια συνεργασία, την οποία η ελληνική διπλωματία θεωρεί πάρα πολύ σημαντική. Όχι μόνο διότι βρισκόμαστε μαζί με χώρες με τις οποίες έχουμε μια συναντίληψη των διεθνών πραγμάτων και κοινά συμφέροντα τα οποία μας συνδέουν, αλλά και επειδή θεωρούμε ότι στον μεταβαλλόμενο κόσμο είναι πάρα πολύ σημαντικό να εδραιώσουμε περιφερειακές συμμαχίες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη υπεραξία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτική προστασία, αλλά και άλλοι τομείς, οικονομικοί, όπως είναι ο τουρισμός.

Θέλω να τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θα είναι παρούσα, ενεργή, πολυμερής. Προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα στο εξωτερικό. Και σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκεται πάντοτε παρούσα σε διεθνείς οργανισμούς και fora για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων.