«Απελπισία παντού μετά τις πλημμύρες»: Η αχαιή πρόεδρος κτηνιάτρων Ελλάδας Αθηνά Τραχήλη στον κάμπο για περισυλλογή νεκρών ζώων

Η φράση της Αθηνάς Τραχήλη «Η ζωή θαμμένη στις λάσπες» συνοψίζει τις εικόνες που αντικρύζει στη Θεσσαλία, όπου και βρίσκετα ιγια να συνδράμει το έργο των συναδέλφων της.

Τραχήλη Η ασφαλής περισυλλογή των νεκρών ζώων είναι στο επίκεντρο του κτηνιατρικού κόσμου

«Απελπισία. Εικόνες βιβλικής καταστροφής παντού. Η επόμενη μέρα της πλημμύρας μετράει ασύλληπτες συνέπειες. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και τον χρόνο επούλωσης των πληγών. Ο,τι και να σας πω και να σας περιγράψω με λέξεις είναι ελάχιστο μπροστά σε αυτό που πραγματικά έχει συμβεί. Η ζωή θαμμένη στις λάσπες».

Την περιγραφή για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας μας την κάνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, που βρίσκεται στην περιοχή για να συνδράμει το έργο των συναδέλφων της. Στην περιοχή βρίσκονται κτηνίατροι απ’ όλη τη χώρα, φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής προκειμένου να βοηθήσουν το ιδιαίτερα δύσκολο έργο της περισυλλογής των νεκρών ζώων.

Τραχήλη

Αθηνά Τραχήλη

«Εκτιμάται ότι τα νεκρά ζώα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί. Οι περιγραφές των συναδέλφων είναι συγκλονιστικές. Κάποιοι από αυτούς είχαν μονάδες εκτροφής, οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς και χάθηκαν χιλιάδες ζώα. Είναι πολύ δύσκολη η περισυλλογή τους διότι θέλει εξειδικευμένους τρόπους και φυσικά ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας. Ολοι είμαστε με μάσκες, γάντια κ.ά. Δεν είναι απλή υπόθεση γι’ αυτό και αποφασίστηκε και η εμπλοκή του στρατού» εξηγεί η κ. Τραχήλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν δηλωθεί ως νεκρά 61.786 αιγοπρόβατα, 5.306 βοοειδή, 19.355 χοιρινά και 123.810 πτηνά. Αντίστοιχα, έχουν συλλεχθεί 27.436 αιγοπρόβατα, 10.103.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΖΩΩΤΡΟΦΩΝ

Το άλλο σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει και μας μεταφέρει η κ. Τραχήλη αφορά τις τροφές για τα ζώα που έχουν επιζήσει. «Υπάρχουν σε εγκυμοσύνη την περίοδο αυτή που θέλουν ειδική φροντίδα. Και φυσικά, η εξασφάλιση βιομηχανικής τροφής για όλα τα ζώα διότι οι αποθήκες όπου φυλάσσονταν έχουν πλημμυρήσει».
Καταλήγοντας, η κ. Τραχήλη σημειώνει: «Το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί».