Από Αύγουστο χειμώνα
Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Oι Ουκρανοί γιόρταζαν την 31η επέτειο από το δημοψήφισμα με το οποίο δήλωσαν ότι θέλουν να αποτελούν λαό μιας χώρας που λέγεται Ουκρανία, κάτι που δεν άρεσε στους Ρώσους που ακόμα και σήμερα πιστεύουν πως οι Ουκρανοί δεν έχουν δικαίωμα να ζουν κατά το δοκούν, αλλά υποχρεούνται να έχουν τη συνείδηση που ικανοποιεί το δοκούν των Ρώσων.
Οι Ρώσοι τίμησαν την επέτειο των Ουκρανών με ένα βλήμα που σκότωσε 22 ανθρώπους. Δεν θα άφηναν μια τέτοια μέρα να περάσει χωρίς αίμα, πόνο και φρίκη. Δεν ξέρουμε τι λένε γι’ αυτά οι συμπατριώτες μας που συμπαθούν την πολιτική και την πολεμική του Πούτιν επειδή μπαίνει στο μάτι των δυτικών αλλά και επειδή είναι ομόδοξος. Ομόδοξος και 22 νεκροί; Η εξολόθρευση δεν αποκλείει την θρησκευτικότητα. Μην ξεχνάμε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο που κατέπνιξε μια στάση στο αίμα και που ανακηρύχθηκε Μέγας. Υπήρξε και ο Θεοδόσιος ο Μικρός, που ήταν εγγονός του Μεγάλου, και που δεν έμοιασε του παππού του, δεν διακρίθηκε στις σφαγές. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τη θεώρηση πολλών στη χώρα μας και αλλού, για τις σφαγές, τους βιασμούς, τις ανασκολοπήσεις κλπ, σε μεγάλο βαθμό φταίει αυτός που τις υφίσταται. Τι δουλειά είχε να διεκδικήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ; Γιατί ντύθηκε προκλητικά; Μα καλά εκείνος; Αλλά κι εσύ;
Οι Ουκρανοί γιορτάζουν, πολεμούν και θάβουν, ένα κορίτσι της προσφυγιάς ποζάρει ευτυχισμένο γιατί μια φιλανθρωπική οργάνωση της χάρισε μια κούκλα για να αντισταθμίσει όσο μπορεί την χαμένη πατρίδα, κι εμείς ετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα που έρχεται, καθώς ο ουρανός προβάλλει το τρέιλερ, με μπουμπουνητά και αυγουστιάτικη βροχή: Κάμινγκ σουν. Συζητάμε για τις διακοπές μας, τη χρέωση των ομπρελών, το πάρτι της Φινλανδής πρωθυπουργού, τις τηλεφωνικές επισυνδέσεις, και την ακρίβεια που την αναμένουμε ακριβότερη. Ο χειμώνας έρχεται πιο γρήγορα στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Μακρόν υποδέχθηκε τους πολίτες που γύριζαν από τις διακοπές τους αναγγέλλοντας ότι ήρθε το τέλος της ανεμελιάς και της ευμάρειας. Οι Γάλλοι είχαν γυρίσει το «Αμελί», αυτό είναι βέβαιο. Το «Ανεμελί» πότε το γύρισαν; Μέχρι προχθές πλακώνονταν στο ξύλο φορώντας κίτρινα γιλέκα και μόλις χθες λίγο έλλειψε να εκλέξουν τη ρατσιστική ακροδεξιά από τη ζοχάδα για το στρίμωγμα.
Αν αυτά τα χαρακτήριζε ανεμελιά ο Μακρόν, γύρευε τι περιμένει και τους Γάλλους και εμάς. Εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε ίδιο χειμώνα, αν και εδώ που τα λέμε, και οι δέκα βαθμοί δεν είναι και για να κυκλοφορεί ο παππούς με το φανελάκι. Οι Γερμανοί βγήκαν πρώτοι στο γήπεδο. Ανακοινώθηκαν μέτρα: Κομμένο το ζεστό νερό στο πλύσιμο των χεριών στις δημόσιες υπηρεσίες, μειωμένη η θερμοκρασία στον κλιματισμό. Και ευελπιστούν ότι θα ακολουθήσει ο ιδιωτικός τομέας, χάρη στο θαυμάσιο νέο φρούτο της εταιρικής ευθύνης.
Πλέον οι επιχειρήσεις δεν κάνουν διαφήμιση ούτε βγάζουν ανακοινώσεις της καλής χαράς. Κάνουν εταιρική ευθύνη: Δωρίζουν κουβέρτες σε πλημμυρόπληκτους και το τμήμα δημοσίων σχέσεων μας εξηγεί τη σημασία της αλληλεγγύης στην εποχή μας. Να που δεν πήγε στράφι η έκθεση που μαθαίναμε στο σχολείο. Δείτε και τα δελτία τύπου των πολιτικών προσώπων, που εξηγούν την αξία του προστατευμένου περιβάλλοντος και τον πολύτιμο ρόλο της μητέρας στην οικογένεια, όπως βέβαια και γιατί πρέπει οι ηλικιωμένοι να στηρίζονται και να μην τους παρατάμε σε φαράγγια, τάχα μου σίλβερ αλέρτ, κι άμα τους βρουν, τους βρήκανε.
Οι Γερμανοί ετοιμάζονται για τον χειμώνα, εμείς για τη ΔΕΘ και τις εκλογές. Κάθε λαός και η κουλτούρα του. Στη δική μας κουλτούρα, αποφεύγεις το δυσάρεστο μέχρι που θα πάψει το δυσάρεστο να σε αποφεύγει εκείνο. Στο παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια, εμείς είμαστε τα δύο πρώτα. Τρίτο γουρουνάκι δεν υπάρχει, το ψήσαμε το Δεκαπενταύγουστο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News