Απογευματινά χειρουργεία: Βγήκαν «νυστέρια» αντιπαράθεσης υπουργείου – ιατρών – Νέο ραντεβού με Πλεύρη
Η πιλοτική εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή από τους πολίτες, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την υγεία έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στον ιατρικό κόσμο.
Το νέο νομοσχέδιο για την υγεία και κυρίως το σκέλος που αφορά τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία από γιατρούς του Δημοσίου αλλά και ιδιώτες που θέλουν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον ιατρικό κόσμο.
«Ζητάμε διαβούλευση με την Υπουργό. Οι νοσοκομειακοί συνάδελφοι έχουν κουραστεί πάρα πολύ και από την άλλη εγκυμονεί σοβαρότατος κίνδυνος για τους πολίτες» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου και εξηγεί:
«Αν δεν καθοριστεί εργασιακό πλαίσιο και ασφαλιστικές δικλίδες είναι πιθανόν εμπειρότατοι συνάδελφοι να εστιάσουν στο ιδιωτικό επάγγελμα και να αμελήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το ΕΣΥ. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ένα κακό προηγούμενο με τα απογευματινά ιατρεία. Ποιος ελέγχει αν οι γιατροί που κάνουν απογευματινά ιατρεία κάνουν και πρωινά τακτικά, αντίστοιχο μάλιστα αριθμό;
Η δική μας αγωνία είναι να υπάρχει αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και να μην αποδυναμωθούν τα πρωινά, τακτικά χειρουργεία. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε και για τα ιατρεία».
Η κ. Μαστοράκου υποστηρίζει ότι η λύση είναι «η μεγαλύτερη ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό και η ικανοποιητική ανταμοιβή. Αν συνεχιστεί αυτό το τεράστιο εργασιακό φορτίο που βαρύνει σήμερα τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, δεν θα έχουμε την εξέλιξη που θέλει το υπουργείο».
ΕΙΝΑ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
Με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) αναδεικνύει τις πέντε αλήθειες και τα πέντε ψέματα που υποστηρίζει ότι κρύβει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
1«Θα βγει κερδισμένος ο ασθενής γιατί θα καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς».
Ούτε τα κενά θα καλυφθούν ούτε οι ασθενείς έχουν να κερδίσουν. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι άγονες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, που συσσωρεύονται κυρίως στην επαρχία και σε άγονες-προβληματικές ζώνες, μπορούν να καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς με part – time συμβάσεις. Το σχέδιο αυτό ήδη δοκιμάστηκε μέσα στην πανδημία, με ελάχιστες δεκάδες ιδιωτών πανελλαδικά να προστρέχουν να καλύψουν κενά, παρότι οι απολαβές και τα κίνητρα ήταν διόλου ευκαταφρόνητα.
2«Δεν θα αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ».
Μία απ’ τις θεμελιώδης και καταστατικές αρχές του ΕΣΥ ήταν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των λειτουργών του. Τι θα γίνει με το νέο νομοσχέδιο; Μετατροπή των ασθενών σε πελάτες, του αγαθού της Υγείας σε εμπόρευμα, του ΕΣΥ σε προθάλαμο ιδιωτικών ιατρείων. Οι ΕΣΥτες έξω, τραβώντας τους ασθενείς μαζί και οι ιδιώτες μέσα, για να ψαρέψουν ασθενείς, ώστε να τους τραβήξουν έξω.
3«Θα βγει κερδισμένος ο γιατρός του ΕΣΥ γιατί θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το εισόδημά του με παροχή ιδιωτικού έργου».
Το μεγαλύτερο ψέμα. Προϋπόθεση για να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ιδιωτικό έργο, είναι η υποχρεωτική συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, στο εφημεριακό πρόγραμμα της κλινικής και προφανώς στην καθημερινή πρωινή 35ωρη εβδομαδιαία λειτουργία της. Αξίζει να ανοίξει κάποιος ιατρείο μόνο για ένα- δυο απογεύματα την εβδομάδα; Η ρύθμιση αυτή προφανώς φωτογραφίζει όσους έχουν τη δυνατότητα, δηλαδή ελάχιστους μεγαλοδιευθυντές που έτσι κι αλλιώς ασχολούνται τυπικά με την κλινική.
4«Θα ανακοπεί το κύμα παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ γιατί θα δοθούν ευκαιρίες αύξησης του εισοδήματος».
Οποιος το προφασίζεται ή λέει ψέματα ή είναι παντελώς άσχετος. Καλώς ή κακώς η ιατρική αγορά εργασίας είναι πλήρως ανταγωνιστική. Για ποιον λόγο να κάνει κάποιος δύο δουλειές για να έχει αξιοπρεπές εισόδημα όταν π.χ. στην Κύπρο μπορεί να κάνει μία και να έχει τριπλάσιο μισθό και ποιότητα ζωής;
5«Θα μειωθούν οι πολλαπλές ταχύτητες και οι ανισότητες μεταξύ πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και γιατρών του ΕΣΥ».
Αν το πρόβλημα είναι οι πολλές ταχύτητες, τότε γιατί καμιά κυβέρνηση δεν καταργεί το δίπορτο πανεπιστημιακών και στρατιωτικών; Γιατί προτιμούν να δημιουργήσουν άλλη μια ταχύτητα, αυτή των μεγαλοδιευθυντών του ΕΣΥ;
ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ: «ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΥ»
«Σε τι θα διαφέρει το δημόσιο νοσοκομείο από μία ιδιωτική χειρουργική κλινική όταν ο ασθενής θα πληρώνει από τη τσέπη του τον αναισθησιολόγο και τον χειρουργό πάνω από 600 ευρώ;»
Είναι ο προβληματισμός που θέτει ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Ο ίδιος προσθέτει:
«Οι ασθενείς περιμένουν τρία χρόνια σε λίστα αναμονής να χειρουργηθούν επειδή δεν έχουν χρήματα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Και το κράτος τώρα τους λέει ότι εάν δεν έχετε πάνω από 600 ευρώ δεν θα χειρουργηθείτε ούτε σε δημόσιο νοσοκομείο. Αναμένουν τη σειρά τους οι ασθενείς, ευρισκόμενοι τρία χρόνια στις μη επικαιροποιημένες λίστες αναμονής χειρουργείων. Ακόμη και καρκινοπαθείς παραμένουν στις λίστες πάνω από πέντε μήνες να χειρουργηθούν. Λίστες που πρέπει με βάση τον νόμο να επικαιροποιούνται και να αναρτώνται στη διαύγεια του κάθε νοσοκομείου για λόγους διαφάνειας.
Εάν θέλουν αποσυμφόρηση των λιστών θα πρέπει να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών. Σήμερα, το 40% των χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων της χώρας είναι κλειστές».
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΠΛΕΥΡΗ
Για το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης 3 Νοεμβρίου κλείστηκε το ραντεβού του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, με το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα».
Η επικοινωνία του γραφείου του υπουργού έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον πρόεδρο του Σωματείου, Μιχάλη Στελλάτο, οπότε και οριστικοποιήθηκε. Στο ραντεβού, που έρχεται σε συνέχεια αυτού που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τρίτη αλλά ανέβαλε ο υπουργός, θα συμμετάσχουν μόνον οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Στο επίκεντρο της συνάντησης είναι το θέμα της κτιριακής επέκτασης του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς υπάρχουν επείγουσες ανάγκες.
«Αυτή τη στιγμή, έχουμε 150 κλίνες άστεγες με αποτέλεσμα οι κλινικές μας να είναι συρρικνωμένες. Η στέγαση του φαρμακείου μας αποτελεί χρόνιο πρόβλημα καθώς στεγάζεται σε κοντέινερ. Και πολλά άλλα κτιριακά ζητήματα που είχαμε συζητήσει στη σύσκεψη με τους φορείς, οι οποίοι κατανόησαν την αναγκαιότητα ανέγερσης νέας πτέρυγας και για τον λόγο αυτό ζητήσαμε το ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας» εξηγεί ο κ. Στελλάτος.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα έχει αναγνωρίσει και η κεντρική διοίκηση. Μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει επισκεφτεί το νοσηλευτικό ίδρυμα με ειδικό κλιμάκιο ώστε να καταγραφεί η κατάσταση και τα περιθώρια που υπάρχουν για ανέγερση νέας πτέρυγας.
Αυτό σημαίνει ότι η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, που θα συμμετάσχει στο ραντεβού της Πέμπτης, θα επιστρέψει από την Αθήνα με καλά νέα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News