Απογραφή: Το Ηράκλειο κοντά στην 3η θέση αντί της Πάτρας

«Ο κόσμος αρνείται όχι μόνο να απογραφεί, αρνείται να δεχτεί τους απογραφείς, να τους ακούσει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατηγορία αρνητών, οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα στη διενέργεια της απογραφής» σημειώνει ο Νίκος Μουρτζούχος.

Απογραφή

Με φόρα έρχεται το Ηράκλειο και είναι έτοιμο να προσπεράσει – στην 3η θέση που πληθυσμιακά βρίσκεται σήμερα σ’ όλη την Ελλάδα – την Πάτρα, ιδιαίτερα αν οι Πατρινοί δεν «τρέξουν» στη διαδικασία απογραφής του, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Πέρα από τη γενική αίσθηση που επικρατεί στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ότι ο Δήμος Ηρακλείου προελαύνει τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης, έχουν πάρει αρκετά «ζεστά» το θέμα, αφού ήδη παρατηρείται κινητοποίηση για την απογραφή.
Το γεγονός επιβεβαιώνεται τόσο από το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, όσο και από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη, οι οποίοι βλέπουν την απογραφή ως ευκαιρία αύξησης της δυναμικής του Δήμου τους, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο πως θα φτάσει τους 220.000 κατοίκους.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός μεταφέρει στην «Π», την εικόνα που επικρατεί στο Ηράκλειο, αυτή την εποχή: «Είμαστε μια μεγάλη πόλη με δυναμική. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε δείχνουν πως είμαστε κοντά στην 3η θέση. Αυτό δείχνει πως είμαστε μια πόλη που αξίζει να ζει κάποιος. Τη φετινή απογραφή τη βλέπουμε ως μια ευκαιρία ν’ αυξήσουμε περαιτέρω τη δυναμική μας».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, μέσω της «Π», προχωρά και σε μια εκτίμηση για το που περιμένει να φτάσει ο πληθυσμός του Δήμου: «Εχουμε ενδείξεις πως το Ηράκλειο θα ξεπεράσει την Πάτρα. Εκτιμούμε πως έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 220.000 κατοίκους. Αυτό δείχνει πως ο κόσμος μας εμπιστεύεται και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επιλέξει να μείνουν εδώ».

Η ΚΡΙΣΗ

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας φαίνεται να έχει επηρεάσει δραματικά το εργατικό δυναμικό της Πάτρας, σε αντίθεση με αυτό του Ηρακλείου. Ως μέρος όμως ενός εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών της χώρας κατάφερε, όχι μόνο να διατηρήσει τους γηγενείς Κρητικούς, αλλά να προσελκύσει περισσότερους μόνιμους κατοίκους, λόγω της πολύμηνης τουριστικής σεζόν που διαθέτει και η οποία «ανοίγει» πολλές θέσεις εργασίας, που «κρατούν» πολλούς (μη Κρητικούς) στο νησί, για μόνιμη διαμονή.

2.500 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ! 

Πέρα από το κομμάτι της εργασίας, το Ηράκλειο είναι ένας από τους λίγους Δήμους της χώρας που οι γεννήσεις υπερτερούν των θανάτων. Συγκεκριμένα, η Ειρήνη Καράνταη, προϊστάμενη του Ληξιαρχείου Ηρακλείου, τονίζει στην «Π», για το γεγονός: «Από πάντα στο Ηράκλειο είχαμε περισσότερες γεννήσεις από θανάτους. Βγάζοντας έναν μέσο όρο, την τελευταία δεκαετία κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 3.500 παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή οι θάνατοι του έτους είναι περίπου 900! Δηλαδή υπάρχει μια διαφορά περίπου 2.500 περισσότερων κατοίκων κάθε χρόνο στον Δήμο μας. Προ κρίσης, οι γεννήσεις στο Ηράκλειο ήταν ακόμα περισσότερες και άγγιζαν τις 5.000 κάθε χρόνο, αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας επηρέασε τους νέους της περιοχής, φέρνοντας μια μικρή μείωση στις γεννήσεις».

 

ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ 

Την ίδια στιγμή που στο Ηράκλειο έχουν πάρει αρκετά «ζεστά» τη διαδικασία, στην Πάτρα, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Νίκος Μουρτζούχος σε πρώτη φάση κινείται με προβληματικό τρόπο η απογραφή, καθώς ο κόσμος είχε ενστάσεις και επιπλέον οι απογραφείς παραιτούνται επειδή δεν συναντούν τις συνθήκες εργασίας που περίμεναν. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ημέρες που έχει ξεκινήσει η διαδικασία έχουν απογραφεί ηλεκτρονικά περισσότερες από 15.000 κατοικίες.

Η διαδικασία όσο περνούν οι μέρες ομαλοποιείται αλλά συνεχίζονται οι αντιδράσεις των πολιτών. Τονίζει ο κ. Μουρτζούχος: «Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Ο κόσμος αρνείται όχι μόνο να απογραφεί, αρνείται να δεχτεί τους απογραφείς, να τους ακούσει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατηγορία αρνητών, οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα στη διενέργεια της απογραφής».

Με το Ηράκλειο να έρχεται με «ορμή» για να προσπεράσει την Πάτρα, θα χρειαστεί «σπριντ» των Πατρινών για να μην χαθεί η τρίτη θέση στην κατάταξη των πόλεων. Κίνδυνος για να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις της Πάτρας, φαίνεται πως δεν υπάρχουν, ωστόσο το να παραμείνει η Πάτρα η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι θέμα πρεστίζ αλλά και θα βοηθήσει στις διεκδικήσεις από την κεντρική εξουσία.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 50.000 ΓΙΑ 128 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Στην απογραφή του 2011, ο Δήμος Αιγιάλειας δεν είχε «ανέβει σκαλοπάτι» στις χρηματοδοτήσεις για μόλις 128 κατοίκους, αφού είχαν καταγραφεί 49.872 συμπολίτες στον «Καλλικρατικό» Δήμο.

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αιγιάλειας Γιώργος Ρούσσος μιλάει σήμερα στην «Π» και κάνει την εκτίμησή του για το τι περιμένουν από τη φετινή διαδικασία: «Στην απογραφή του 2011 δεν περάσαμε το όριο των 50.000 κατοίκων για μερικές δεκάδες άτομα. Ωστόσο η εκτίμηση που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι αισιόδοξη. Μελετητικό Ινστιτούτο έχει προβλέψει γενική μείωση πληθυσμού στην Ελλάδα, που αναμενόμενα μπορεί να πλήξει και την Αιγιάλεια».

Ωστόσο, ο κ. Ρούσσος αναφέρει πως η Αιγιάλεια δεν κινδυνεύει με μεγάλη μείωση που θα ρίξει το Δήμο στη βαθμίδα χρηματοδοτήσεων. «Δεν γίνεται να πέσουμε βαθμίδα, καθώς το όριο είναι αρκετά χαμηλό. Στόχος μας είναι η άνοδος, καθώς το όριο των 50.000 κατοίκων δίνει επιπλέον δυνατότητες. Ανεβαίνουμε στην κλίμακα των χρηματοδοτήσεων, εκλέγονται 35 δημοτικοί σύμβουλοι και θα έχουμε περισσότερους αντιδημάρχους, που μεταφράζονται σε περισσότερες δυνατότητες για τη δημοτική Αρχή» τονίζει ο κ. Ρούσσος.

Σχετικά με το πως βλέπει τη φετινή διαδικασία ο γγ λέει στην «Π»: «Στην προηγούμενη απογραφή δεν περάσαμε τις 50.000 για 128 κατοίκους. Φέτος, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος πως θα φτάσουμε κοντά. Πέρα από τη συνολική αίσθηση που υπάρχει σε όλη τη χώρα για μείωση του πληθυσμού, είναι η όλη διαδικασία περίεργη. Είτε λόγω κορονοϊού, είτε για άλλους λόγους, μέρος του πληθυσμού δεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον».