ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Από την Πάτρα η διαρροή για τον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ, ελέγχεται πειθαρχικά υπάλληλος

Ντόπιος πληροφοριοδότης του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ με επιδοτήσεις αγροτών. Στην «Πελοπόννησο»  Πετρόπουλος, Σατολιάς, Σιγαλός και Βεσκούκης.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - Από την Πάτρα η διαρροή για τον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ, ελέγχεται πειθαρχικά υπάλληλος

Εκδηλη είναι η ανησυχία στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής, για τις επιπτώσεις από τις αποκαλύψεις εκτεταμένης απάτης στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων για τα βοσκοτόπια.

Από τις «χρυσές» επιδοτήσεις στο λουκέτο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η αιφνίδια έφοδος κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας φέρνει στο φως λεπτομέρειες ενός σκανδάλου μεγατόνων που βάζει στο «κάδρο» και κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς προϊσταμένους. Η απάτη φέρεται να ξεκίνησε το 2017, όταν αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τις επιδοτήσεις διεύρυναν τον ορισμό των βοσκοτόπων, συμπεριλαμβάνοντας θαμνώδεις εκτάσεις και δασικές περιοχές. Αυτό οδήγησε σε σχεδόν διπλασιασμό της επιλέξιμης έκτασης στην Ελλάδα, δημιουργώντας ευκαιρίες για καταχρηστικές συμπεριφορές. Από την έρευνα προκύπτει ότι αιτήσεις για επιδοτήσεις βόσκησης υποβάλλονταν από άτομα που ζούσαν πολύ μακριά από τις δηλωμένες εκτάσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ήταν ακόμα και εκτάσεις του Δημοσίου.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατάργηση και ενσωμάτωση λειτουργιών πληρωμών και ελέγχων στην ΑΑΔΕ

Εσωτερικά έγγραφα του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνουν ότι οι ίδιες εκτάσεις δηλώνονταν από διαφορετικούς «ιδιοκτήτες» κάθε χρόνο, υποδεικνύοντας πιθανή εσωτερική συντονισμένη προσπάθεια. Οι περισσότερες ύποπτες αιτήσεις προέρχονταν από την Κρήτη, η οποία το 2020 έλαβε τα 2/3 των συνολικών αγροτικών επιδοτήσεων της χώρας.

Στη Δυτική Ελλάδα δεν προκύπτει, μέχρι στιγμής, ενεργός εμπλοκή με το σκάνδαλο από δικαιούχους της επιδότησης. Ωστόσο στην υπόθεση φέρεται να έχει δώσει κρίσιμες πληροφορίες ένας υπάλληλος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος αντιμετωπίζει πειθαρχική και ποινική δίωξη από την Διοίκηση του Οργανισμού, γιατί παρέδωσε έγγραφα και εσωτερικά e-mails στις Ελεγκτικές Αρχές και διαβίβασε υπόμνημα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ για κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφορικά με πληρωμές που έγιναν το 2020, το 2021 και το 2022. Επιπλέον, έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε περίοδο επιτήρησης για 12 μήνες, επικαλούμενη ελλείψεις και καθυστερήσεις στη διανομή των κεφαλαίων και προειδοποίησε για πιθανή ανάκληση της διαπίστευσης του οργανισμού.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι ερευνώνται ενισχύσεις μόνο 400.000 ευρώ και ότι συνεργάζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία και διευκρινίσεις, ενώ στις αίθουσες των δικαστηρίων φτάνουν για εκδίκαση οι πρώτες υποθέσεις απάτης για εικονικές δηλώσεις, βάσει των οποίων κτηνοτρόφοι χωρίς ζώα λάμβαναν κοινοτικές ενισχύσεις μέσω νοικιασμένων δημοσίων εκτάσεων που εμφανίζονταν ως ιδιωτικές.

Θ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν είναι απλώς αστοχίες»

Θανάσης Πετρόπουλος,

O Θανάσης Πετρόπουλος,

Ο Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Πετρόπουλος, σημειώνει στην «Πελοπόννησο»: «Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι βαθύτατα πολιτικό. Δεν είναι απλώς μια σειρά από «αστοχίες». Είναι η θεσμική αποτυχία του κράτους να διαχειριστεί με διαφάνεια και δικαιοσύνη τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Είναι το αποτέλεσμα της ανοχής, της ατιμωρησίας και της απουσίας πολιτικής βούλησης για ριζικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για τη στρέβλωση του μηχανισμού επιδοτήσεων, έχει καταθέσει προτάσεις για τη ριζική αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για παλινωδίες.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί από τη ρίζα: με θεσμική αυτονομία, επαναπιστοποίηση, διαχωρισμό αρμοδιοτήτων από το υπουργείο, διαφανείς διαδικασίες πληρωμών και νέο πλαίσιο λειτουργίας βασισμένο στις αρχές της χρηστής διοίκησης. Η εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου έχει κλονιστεί. Είναι χρέος μας να την αποκαταστήσουμε. Με πράξεις, όχι με ευχολόγια».

Π. ΣΑΤΟΛΙΑΣ: «Το πρόβλημα συστημικό»

Παύλος Σατολιάς

O Παύλος Σατολιάς

Το αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ – Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων – Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς, λέει στην «Π»: «Το πρόβλημα είναι συστημικό.Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε τον Οργανισμό να έχει αλλοτριωθεί και να απομακρύνεται από τον πυρήνα της αποστολής του» σημειώνει.

«Καθυστερημένες πληρωμές, καθυστερημένες δηλώσεις, διαδικασίες που ξεκινούν Μάιο ή Ιούνιο -το 2024, φτάσαμε να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο- όταν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι δηλώσεις ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους».

Το πρόβλημα δεν είναι κομματικό, είναι διαχρονικά πολιτικό, επισημαίνει. «Η ευθύνη βαραίνει τη λειτουργία του κράτους, που άφησε τον οργανισμό να λειτουργεί χωρίς κανόνες και χωρίς πραγματικό έλεγχο». Αναφέρεται σε περιπτώσεις που, όπως λέει, τα κενά στον ευρωπαϊκό κανονισμό αξιοποιήθηκαν από επιτήδειους πλησίον του Οργανισμού, για να εμφανίζονται τεχνητά βοσκότοποι, με στόχο την παράνομη είσπραξη ενισχύσεων. «Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατευθύνθηκαν αλλού, όχι σε παραγωγούς» λέει, χαρακτηριστικά.

Γ. ΣΙΓΑΛΟΣ: «Η ιστορία μυρίζει χρόνια»

Γιώργος Σιγαλός

O Γιώργος Σιγαλός

Ο πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας – Γεωπόνος, Γιώργος Σιγαλός δήλωσε στην «Π»: «Αγροτικές επιδοτήσεις παίρνουν περίπου 650.000 ΑΦΜ της χώρας, από τα οποία μόνον οι 350.000 περίπου είναι επαγγελματίες αγρότες, οι υπόλοιποι είναι άλλων επαγγελμάτων. Η ιστορία των επιδοτήσεων «μυρίζει» πολλά χρόνια.

Συχνότατες ήταν και είναι οι αναφορές, για επιδοτήσεις που δεν εδίνοντο με αντικειμενικά κριτήρια, τόσο εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο γεωτεχνικών, όσο και μερίδας δημοσιογράφων. Δυστυχώς, όλοι -μα όλοι- σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας είχαν κλεισμένα τα αυτιά τους και ακόμη χειρότερο, οργίαζαν οι φήμες -επί έτη- ότι «παρενέβαιναν» για αρεστούς τους. Τώρα που παρενέβη Ευρωπαίος εισαγγελέας, διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους. Αλήθεια, πόσο υποκριτικό είναι.

Το κακό βέβαια δεν είναι μόνον η διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων (εκτός αν κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη διαπόμπευση ενός οργανισμού -βασικού εργαλείου της αγροτικής έως σήμερα οικονομίας- όπως η φημολογούμενη αλλαγή διαχείρισης των κοινοτικών πόρων). Το ζητούμενο είναι αν θέλουν οι έχοντες τα ηνία της αγροτικής πολιτικής να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.

Γ. ΒΕΣΚΟΥΚΗΣ: «Ανησυχούμε για επιπτώσεις»

Γιώργος Βεσκούκης

O Γιώργος Βεσκούκης

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας, Γιώργος Βεσκούκης, επιβεβαίωσε στην «Π» το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της περιοχής για τις πιθανές επιπτώσεις του σκανδάλου, στην πορεία των επιδοτήσεων. Αλλωστε, πρόβλημα ήδη υπάρχει -τουλάχιστον- τα δύο τελευταία χρόνια, όπως είπε. Οσον αφορά την υπόθεση των βοσκοτόπων, αναφορά στην περιοχή της Αχαΐας δεν έχει ακουστεί, καθώς η συμμετοχή δικαιούχων είναι πολύ περιορισμένη. Ωστόσο, μία τόσο σοβαρή υπόθεση δεν αποκλείεται να αποβεί συνολικά εις βάρος των επιδοτούμενων αγροτών, είπε ο κ. Βεσκούκης.