Αριστείδης Μαμασιούλας: Για μία Πάτρα φιλική χωρίς αποκλεισμούς – Το σπιράλ με σήκωσε από τον καναπέ

Η πατρινιά και ο πατρινός ψηφοφόρος καλείται να επιλέξει του καλύτερους για να κάνουν τη δουλειά της αναγέννησης της πόλης για την είσοδό της το 2028

Αριστείδης

«Δίκαιη ανάπτυξη, Πάτρα φιλική χωρίς αποκλεισμούς» είναι το όραμα του Αριστείδη (Αρη) Μαμασιούλα και αποφάσισε να αγωνιστεί για την υλοποίησή του, μπαίνοντας στον αγώνα της αυτοδιοίκησης ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του Πέτρου Ψωμά.

– κ. Μαμασιούλα μπορείτε να σας αυτοχαρακτηρίσετε με λίγες λέξεις;

Πατρινός, μηχανικός, σύζυγος και πατέρας 2 παιδιών, Απολλωνιστής.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη γειτονία του Απ. Παύλου κοντά στα Ψηλαλώνια, έπαιξα 10 χρόνια βόλεϊ στον Απόλλωνα Πάτρας στο γήπεδο της οδού Ναβαρίνου (αλλά και λίγο μπάσκετ στον Ατρόμητο Ζαρουχλεΐκων), υπήρξα για 10 χρόνια μέλος του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων, τελείωσα το 1985 το Πρότυπο Λύκειο (Λάγγουρα) και σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Πάτρας (1990) και οικονομολόγος μηχανικός στο Ααχεν στη Γερμανία (1993). Πάντα είχα σαν στόχο να ζήσω και να δραστηριοποιηθώ στην Πάτρα, όπως και τελικά έγινε, και παρόλες τις πολλές άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες που μου παρουσιάστηκαν, της έμεινα «πιστός».

Εγινα μηχανικός λόγω και οικογενειακής παράδοσης, καθώς ο πατέρας μου Αλέξιος Μαμασιούλας υπήρξε για όλη του την επαγγελματική ζωή στην Πειραϊκή-Πατραϊκή και μπολιάστηκα με την αγάπη του για τη βιομηχανία, την καινοτομία, τη γνώση και τη μακροχρόνια δέσμευση. Εργάστηκα για 8 χρόνια στη FRIGOGLASS (προϊστάμενος τεχνολογικής καινοτομίας) και από το 2004 εργάζομαι στη ΜΟΔ ΑΕ, αποσπασμένος στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας (με αρμοδιότητες στην επιχειρηματικότητα, καινοτομία, κυκλική οικονομία κ.λπ.). Είμαι υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών του Παν. Πάτρας στον τομέα της καινοτομίας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Καταφέραμε με την Ελένη Ραυτοπούλου να δημιουργήσουμε μια όμορφη οικογένεια, στην οποία μεγαλώνουμε τον Αλκη και τη Νεκταρία.

Οταν χρειάστηκε επέστρεψα στον αγαπημένο μου Απόλλωνα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 για να συμβάλω άλλα 12 χρόνια διοικητικά στην ανόρθωση του Συλλόγου, ανταποδίδοντας με τη σειρά μου την προσφορά που έλαβα σαν αθλητής από την παλαιότερη γενιά των Απολλωνιστών.

Στα αθλητικά είμαι τοπικιστής, καθώς από μικρός θαύμασα την Παναχαϊκή στο ποδόσφαιρο, τον Απόλλωνα στο μπάσκετ/βόλεϊ και το ΝΟΠ στο πόλο.

– κ. Μαμασιούλα γιατί είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το σπιράλ;

Θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη, με ενδιαφέρον για την πολιτική και τα κοινά θέματα, αλλά παραμένοντας σε απόσταση από τους κομματικούς σχηματισμούς και μηχανισμούς.

Το σπιράλ όμως «με σήκωσε από τον καναπέ» το 2021, ώστε να συμβάλω στα κοινά της Πάτρας μέσα από μια παράταξη με γνήσιο ενδιαφέρον για την πόλη, χωρίς πολιτικά «γραμμάτια». Οι φρέσκιες απόψεις και η συνεργασία με συνδημότες που αγαπούν την Πάτρα, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης (εντός του δημοκρατικού τόξου), είναι η συνταγή για τον μετασχηματισμό της Πάτρας σε μια σύγχρονη πόλη, που θα ελκύει ταλέντα, θα φροντίζει τον λαό της, θα σέβεται το περιβάλλον και θα δημιουργεί αξία για όλους.

Αν ήθελα να συμμετάσχω νωρίτερα αλλά και τώρα σε κομματοκρατούμενους χώρους είχα τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες, αλλά δεν είναι στον χαρακτήρα μου ιδιαίτερα για τα τοπικά θέματα.

– Τι μπορείτε να προσφέρετε σαν δημοτικός σύμβουλος;

Οπως ανάφερα και πριν, η επαγγελματική μου εμπειρία και οι γνώσεις μου εξυπηρετούν ιδιαίτερα τον τομέα του αναπτυξιακού σχεδιασμού, γι’ αυτό άλλωστε είμαι και ο συντονιστής του #Ανάπτυξη σαν μέλος του πολιτικού συμβουλίου του σπιράλ. Πιστεύω στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, στη διαμόρφωση διαδικασιών και συστήματος ελέγχου και λογοδοσίας, καθώς και στην ευθύνη της ηγεσίας να εμπνέει και να προωθεί την καινοτομία.

Μπορώ να πω ότι στην επαγγελματική μου πορεία είχα την αποστολή να δημιουργώ πολλές φορές νέες δομές από το μηδέν, καθώς είμαι άνθρωπος που του αρέσει να μαθαίνει νέα πράγματα, να έχει ευρεία αντίληψη και πιστεύει στην καινοτομία, στο μίκρο, μέσο και μάκρο επίπεδο.

Ενας οργανισμός σαν τον Δήμο Πατρέων απαιτείται να καινοτομεί συνεχώς με ανοικτότητα (open innovation) σε οργανωτικό, διαδικαστικό επίπεδο (process innovation), αλλά και σε κοινωνικά θέματα (social innovation).
«Αντιγράφοντας» τον ρόλο που έχουν προηγμένες ευρωπαϊκές και όχι μόνο πόλεις, ο Δήμος μπορεί να είναι καταλύτης στη δημιουργία όχι μόνο έξυπνων υπηρεσιών και λύσεων σε θέματα άμεσης αρμοδιότητάς του (καθαριότητα, κυκλοφοριακό, πολιτισμό, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά και στη δημιουργία πλούτου στην πόλη μέσω της στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Για παράδειγμα, ο Δήμος του Ελσίνκι καλεί σε συνεργασία επιχειρήσεις της πόλης να εφαρμόσουν πιλοτικά λύσεις και σε τομείς όπως η εκπαίδευση ή η δημιουργική βιομηχανία, προς όφελος των δημοτών, αλλά και των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν να επιδείξουν σε όλο τον κόσμο πλέον λειτουργούσες εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες.

Επιπλέον προγράμματα για τη δημιουργία δομών για τη νεανική επιχειρηματικότητα, όπως fablabs ή συνεργατικών χώρων (coworking spaces) είναι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από άλλες πόλεις και στην Ελλάδα πλέον.

Η πόλη μας είναι από τα λίγα μέρη που μπορούν προσφέρουν τις σωστές προϋποθέσεις να ζήσεις μια όμορφη και δημιουργική ζωή. Αλλωστε δεν είναι λίγα τα παραδείγματα συμφοιτητών μου που διάλεξαν την Πάτρα σε σχέση με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να ζήσουν και να δημιουργήσουν.

– Απευθυνόμενος στους Πατρινούς πείτε για ποιον λόγο πρέπει να επιλέξουν στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου το «σπιράλ» και φυσικά να βάλουν σταυρό δίπλα στο όνομά σας;

Θα ήθελα να καλέσω τους Πατρινούς να συμμετάσχουν στις εκλογές, να μελετήσουν και να αξιολογήσουν τις 4 εναλλακτικές προτάσεις για το μέλλον της Πάτρας μας και να επιλέξουν σύμφωνα με τις αξίες τους, αλλά και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Το σπιράλ έχει υποβάλει στην κρίση του πατραϊκού λαού το πλήρες και τεκμηριωμένο πρόγραμμά του, με 18 δράσεις που θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της Πάτρας σε όλα τα επίπεδα.

Η πατρινιά και ο πατρινός ψηφοφόρος καλείται να επιλέξει τους καλύτερους για να κάνουν τη δουλειά της αναγέννησης της πόλης για την είσοδό της το 2028 στον 3ο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας της.